109 Written explanations of Mihai ŢURCANU
'Erasmus': the Union programme for education, training, youth and sport (A8-0111/2019 - Milan Zver)
Erasmus+ seeks to support education, training, youth and sport across Europe. Those who participate in Erasmus+ are able to study, train, and gain experience abroad. This programme facilitates growth, jobs, social equity and inclusion with a strategic framework in education and training.Currently the programme is having low success rates, which risks losing applicants and threatens the value of Erasmus+. An increase in the budget would allow for greater focus on education and schools. It is equally important to facilitate higher inclusion and provide grants to those who do not have as many opportunities to participate in Erasmus+.Erasmus+ is beneficial to Europeans due to its initiatives in reducing unemployment, promoting adult learning, and encouraging cooperation. The above mentioned are only a handful as to what Erasmus+ provides, its continuation will overall be helpful in seeking sustainable development amongst Member States and Europeans.
Resources for the specific allocation for the Youth Employment Initiative (A8-0085/2019 - Iskra Mihaylova)
The Youth Employment Initiative (YEI) aims to aid young people who are not in education, employment, or training and those who are unemployed long-term or are not registered job seekers. YEI seeks to support young people who live in areas where unemployment is higher than 25% in 2012. Funds were then increased in 2017 to aid regions where youth unemployment was higher than 25% in the past year.On February 1 2019, the Commission submitted a proposal to amend the current Common Provisions Regulations (CPR) concerning funding for YEI in 2019. YEI received a EUR 116,7 million increase, bringing the budget for YEI to EUR 350 million in 2019. Without the amendment to CPR, the budget for 2019 would not be implemented.The increased funding would allow for further support of YEI’s programmes, such as apprenticeships, traineeships, job placement, and further education leading to a qualification. I believe young people living in these regions deserve our support to secure a bright future.
Veterinary medicinal products (A8-0046/2016 - Françoise Grossetête) RO
Antibioticele trebuie să producă efecte pentru a salva viața pacienților care au infecții bacteriene grave, nu pentru a crește productivitatea fermelor agricole!Noi, la nivel european, trebuie să legiferăm corect utilizarea medicamentelor de uz veterinar și să restrângem utilizarea medicamentelor în efectivele de animale, astfel încât acestea să poată continua să aibă efectul scontat în cazul tratării oamenilor!Combaterea rezistenței la antibiotice este un subiect care ridică probleme serioase la nivelul întregii Europe. Susțin acest raport și încurajez Comisia să facă acest proiect mai ambițios în ceea ce privește dispozițiile legate de combaterea rezistenței la antibiotice, să adauge în special definiții clare ale diferitelor forme de tratament - tratament curativ, tratament de control și tratament preventiv - și să interzică utilizarea profilactică a medicamentelor antibacteriene.Vânzarea pe internet a antibioticelor și vânzarea de medicamente de uz veterinar pentru care este necesară prescripție trebuie neapărat interzisă! Acest lucru este un adevărat risc pentru sănătatea publică.
Employment and social policies in the euro area (A8-0329/2018 - Krzysztof Hetman) RO
Datele arată că economia europeană este în creștere după criza economică din 2007. Este îmbucurător faptul că PIB-ul UE este mai mare decât în 2007, iar rata șomajului în zona euro a fost de 8,6% la începutul anului, adică cea mai scăzută rată înregistrată de la sfârșitul anului 2008.Cu toate acestea, chiar dacă aceste cifre ne arată un aspect pozitiv privind economia europeană, trebuie să ținem cont și de șomajul în rândul tinerilor, de segmentarea și de inegalitățile de pe piața muncii.Am susținut acest raport deoarece subliniază faptul că Europa trebuie să mai creeze piețe ale forței de muncă favorabile incluziunii, locuri de muncă de calitate pentru toți, îmbunătățirea calității vieții în echilibru cu viața profesională, crearea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții, perfecționare și recalificare profesională.
Reduction of the impact of certain plastic products on the environment (A8-0317/2018 - Frédérique Ries) RO
Susțin această propunere ambițioasă a Comisiei privind materialele plastice de unică folosință. Acest raport referitor la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind reducerea impactului produselor din plastic asupra mediului face parte din pachetul ce privește economia circulară. O prioritate pe agenda UE și o necesitate pentru viitorul resurselor planetei.Susțin acest dosar și sper să producă efecte. Am votat în favoarea acestui raport pentru o Europă mai curată, mai sigură. Sper ca Comisia să aloce stimulentele economice pentru reducerea deșeurilor marine, conștienți fiind de efectele negative generate de produsele din plastic de unică folosință. În era plasticului, așa cum denumește și raportoarea acestui dosar epoca noastră, trebuie să conștientizăm faptul că sunt necesare și chiar urgente măsuri care să reducă deșeurile. Cifrele care prezintă situația poluării sunt îngrijorătoare. În fiecare an, în UE sunt generate aproximativ 26 de milioane de tone de deșeuri din plastic. Mai puțin de 30 % dintre acesta sunt reciclate, restul sfârșesc în natură, râuri și mări.În plus, deputații europeni dezbat, în prezent, o propunere de interzicere a anumitor materiale plastice de unică folosință, cum ar fi tacâmurile și farfuriile, precum și de a obliga companiile de ambalare a mărfurilor să contribuie la costurile de eliminare a deșeurilor din plastic.
Quality of water intended for human consumption (A8-0288/2018 - Michel Dantin) RO
Directiva care vizează calitatea apei destinate consumului uman va oferi cetățenilor europeni accesul la o apă potabilă sigură pentru consumul uman, mai puțin dură, direct de la robinetele proprii.Felicit inițiativa raportorului și amendamentele care propun instalarea de fântâni gratuite în locuri publice, în centre comerciale sau aeroporturi și chiar încurajarea furnizării de apă de la robinet în restaurante. Prin schimbările pe care le aduce această propunere de rezoluție vom îmbunătăți calitatea apei destinate consumului și se va spori totodată și încrederea consumatorilor europeni în structurile Uniunii Europene.Susțin și felicit inițiativa de introducere a unei evaluări a siguranței bazată pe riscuri asupra monitorizării apei, care să permită autorităților să concentreze resursele asupra riscurilor potențiale, să evite analizele parametrilor care nu apar și să identifice posibilele riscuri pentru sursele de apă la nivelul distribuției.
Resources for economic, social and territorial cohesion and resources for the investment for growth and jobs goal (A8-0282/2018 - Iskra Mihaylova) RO
Tinerii de astăzi reprezintă generația viitorului. Investițiile în coeziune economică, socială și teritorială sunt de bun augur, mai ales după criza financiară care a afectat multe domenii, însă un aspect important în dezvoltarea Uniunii este pregătirea tinerilor.Uniunea a pus bazele unui sistem prin care statele membre pun în aplicare măsuri pentru a garanta că tinerii au acces la locuri de muncă de calitate, beneficiază de o educație continuă, stagiu sau ucenicie în maxim patru luni de la ieșirea din sistemul școlar sau intrarea în șomaj.Propunerea Comisiei subliniază faptul că finanțarea Initiațivei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (YEI) în 2018 a fost majorată pentru regiunile în care șomajul în rândul tinerilor este mai mare de 25%. Mai mult, am votat pentru acest raport deoarece YEI sprijină tinerii care nu sunt încadrați profesional, care nu urmeaza niciun program educațional sau cei neînregistrați care sunt în cautarea unui loc de muncă.
The role of employee financial participation in creating jobs and reactivating the unemployed (A8-0293/2018 - Renate Weber) RO
Participarea financiară a angajaților poate influența pozitiv economia unui stat membru UE și, din fericire, în ultimii treizeci de ani acest fenomen a evoluat foarte mult. În acest context, trebuie să avem în vedere faptul că în 2018 există aproximativ 10 milioane de angajați acționari în Europa, iar anul trecut s-au înregistrat aproape 400 de miliarde de euro deținute de angajați.Însă, din punct de vedere geografic, participarea angajaților la capital nu este echilibrată, iar state membre precum Estonia sau Slovacia au implementat politici prea puține sau deloc în acest sens.Am votat pentru acest raport deoarece are scopul de a stimula dezvoltarea participării financiare a angajaților în Europa cu ajutorul unor măsuri precum campanii de sensibilizare, platforme pentru schimburi de bune practici, educația financiară a cetățenilor, creșterea transparenței și a informării sau o eventuală abordare transnațională.
Boosting growth and cohesion in EU border regions (A8-0266/2018 - Krzysztof Hetman) RO
Accesul la serviciile publice, incertitudinea juridică pentru angajații frontalieri sau rețelele de transport insuficiente pot fi o adevărată provocare pentru regiunile frontaliere ale Uniunii Europene. Chiar dacă regiunile frontaliere generează aproximativ un sfert din PIB-ul Uniunii și reprezintă aproximativ 40% din teritoriul acesteia, au performanțe economice mai slabe decât regiunile situate către centrul comunității europene.Cu toate acestea, programele de cooperare teritorială europeană au un impact extrem de pozitiv și, tocmai de aceea, salut propunerea Comisiei de a majora bugetul alocat în acest scop pentru următoarea programare financiară, dar și crearea unui „Punct de contact frontalier” în cadrul Comisiei care să ofere asistență autorităților naționale și regionale pentru a elimina obstacolele administrative și juridice.Analiza Comisiei Europene privind situația transfrontalieră în perioada 2015-2017 vine într-un moment oportun, cu soluții concrete în rezolvarea obstacolelor din calea dezvoltării regiunilor transfrontaliere. Am susținut acest raport deoarece conține elemente esențiale prin propuneri de acte legislative concrete, de mecanisme de finanțare și de gestionare a cooperării transfrontaliere.
Measures to prevent and combat mobbing and sexual harassment at the workplace, in public spaces, and in political life in the EU (A8-0265/2018 - Pina Picierno) RO
Am susținut mereu egalitatea de gen și faptul că femeile au un rol esențial în dezvoltarea societății noastre. Din păcate, cifrele arată că 90% dintre victimele discriminării sunt femei, iar în Uniune aproximativ 55% dintre acestea au fost hărțuite sexual.Este absolut necesar să se ia măsuri prin conștientizarea acestor probleme și prin măsuri legislative pentru a combate hărțuirea sexuală, morală și violentă. Trebuie să menționăm că hărțuirea sexuală există în legislația europeană și este definită ca „un comportament nedorit cu conotație sexuală, cu manifestări fizice, verbale sau nonverbale, având ca obiect sau ca efect atingerea demnității unei persoane și, în special, crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator”.Susțin acest raport deoarece avem nevoie de o mai bună cunoaștere a acestui fenomen; de asemenea, avem nevoie de mai multe date comparabile și de o mai bună înțelegere a riscurilor și consecințelor hărțuirii la locul de muncă, în spațiile publice și în viața politică, pentru a găsi soluții viabile de a le combate.
Language equality in the digital age (A8-0228/2018 - Jill Evans) RO
Printre principalele proiecte de succes ale Uniunii Europene se află promovarea diversității și păstrarea multiculturalismului. Cu toate acestea, există provocări zilnice cu care ne confruntăm, precum barierele lingvistice, care au consecințe sociale și economice profunde.În era digitală tot mai mulți folosesc tehnologii și produse noi care ne ajută într-o anumită măsură să comunicăm. Tehnologiile limbajului, precum comunicațiile mobile, platformele de comunicare socială, asistenții inteligenți sau interfețele bazate pe comenzi vocale, dezvoltă modul de interacționare între cetățeni, întreprinderi și administrații publice. Cu toate acestea, ele nu reprezintă un factor de decizie adecvat la nivel european.Am votat pentru raportul privind egalitatea limbilor în epoca digitală deoarece aduce propuneri și soluții noi în ceea ce privește politica privind egalitatea limbilor în Europa, îmbunătățind cadrele instituționale, dorește crearea unor noi politici în domeniul cercetării pentru a crește nivelul de utilizare a tehnologiilor în Europa, folosește politici educaționale pentru garantarea egalității limbilor și îmbunătățește utilizarea tehnologiilor limbilor pentru a veni în ajutorul întreprinderilor și organismelor publice.
Copyright in the Digital Single Market (A8-0245/2018 - Axel Voss) RO
Este necesar să se garanteze că autorii și titularii de drepturi sunt remunerați corespunzător pentru operele lor. În acest context, susțin acest raport și am votat în favoarea lui. În prezenta propunere se prevăd măsuri menite să îmbunătățească poziția titularilor de drepturi de a negocia și de a fi remunerați pentru exploatarea conținutului lor de către servicii online care oferă acces la conținut încărcat de utilizatori.Internetul și-a consolidat rolul de principală piață pentru distribuirea și accesarea conținutului protejat prin drepturi de autor. Titularii de drepturi întâlnesc însă dificultăți atunci când încearcă să acorde licențe pentru drepturile lor și să fie remunerați pentru distribuirea online a operelor lor. Acest lucru ar putea pune în pericol dezvoltarea creativității europene și producția europeană de conținut creativ.
European Travel Information and Authorisation System (ETIAS) (A8-0322/2017 - Kinga Gál) RO
Cetățenii din spațiul extracomunitar călătoresc liber în Europa, fără a avea nevoie de vize, fără a fi supuși unui control riguros.În prezent, aproximativ 1,4 miliarde de persoane din circa 60 de țări din întreaga lume pot beneficia de regimul de călătorii fără viză în Uniunea Europeană. Astfel, UE devine cea mai primitoare destinație din lumea industrializată.Numărul tot mai mare de atacuri teroriste și migrația neregulată cer un sistem de securitate eficient, care să sporească siguranța cetățenilor din Uniunea Europeană, însă într-un mod mai puțin strict și mai accesibil vizitatorilor decât regimul vizelor. Pentru o Europă mai sigură, am votat în favoarea raportului care prevede un sistem european de autorizare privind călătoriile.
2019 budget - Trilogue mandate (A8-0247/2018 - Daniele Viotti) RO
În martie 2018, Parlamentul European a identificat o serie de domenii prioritare pentru bugetul 2019, precum: creșterea, inovarea, competitivitatea, cetățenia, securitatea, lupta împotriva schimbărilor climatice, dezvoltarea resurselor de energie regenerabilă, migrația și, nu în ultimul rând, tinerii.Câteva programe vor avea o majorare bugetară semnificativă, anume Orizont 2020, Mecanismul pentru interconectarea Europei, în special Erasmus+, program care ar trebui să beneficieze de cel puțin dublarea finanțării. Combaterea șomajului, în special cel în rândul tinerilor, trebuie să fie una din preocupările principale, deoarece tinerii de astăzi reprezintă viitorul nostru.Un alt aspect pe care doresc să-l menționez este legat de faptul că se ține cont de funcționarea corectă a politicilor europene regionale și de coeziune, de provocările economice cu care se confruntă regiunile rămase în urmă, spre exemplu regiunea de nord-est a României. Din păcate, se evidențiază în mod repetat deficiențe legate de eficiență și rezultate.Am susținut raportul privind bugetul pentru anul 2019, un mandat pentru negocierile interinstituționale, deoarece consider că propunerea este echilibrată și sunt convins că negocierile se vor baza pe un dialog politic veritabil și ambele componente ale autorității bugetare se angajează să înceapă cât mai devreme negocierile.
The migration crisis and humanitarian situation in Venezuela and at its borders (RC-B8-0315/2018, B8-0315/2018, B8-0316/2018, B8-0317/2018, B8-0318/2018, B8-0319/2018, B8-0320/2018, B8-0321/2018) RO
Venezuela se confruntă cu o criză socială, economică și umanitară fără precedent. Se încalcă în mod repetat drepturile omului, democrația și statul de drept. Mai mult, este foarte grav faptul că nu există acces la medicamente sau la servicii sociale și nivelul sărăciei este în continuă creștere. Din păcate, toate aceste aspecte duc la un număr din ce în ce mai mare de pierderi de vieți omenești și la creșterea numărului refugiaților și emigranților.Alegerile din 20 mai 2018 au încălcat standardele internaționale, nerespectând pluralismul politic, democrația, transparența și statul de drept. Prin urmare, Uniunea Europeană, împreună cu alte organisme democratice, nu recunoaște alegerile și autoritățile instituite în urma procedeului nedemocratic.Am votat pentru această rezoluție deoarece se adresează în mod insistent autorităților venezuelene să ia măsuri împotriva acestor deteriorări, solicită organizarea de noi alegeri în Venezuela, în conformitate cu standardele internaționale democratice și subliniază că orice sancțiune adoptată va fi precisă și ireversibilă.
Reform of the electoral law of the European Union (A8-0248/2018 - Jo Leinen, Danuta Maria Hübner) RO
Consolidarea dimensiunii europene a alegerilor are ca scop principal încurajarea pentru o participare activă a cetățenilor, în așa fel încât funcționarea Parlamentului European să fie mai eficientă.Printre elementele principale ale modificării Actului din 1976 privind alegerile membrilor Parlamentului European prin vot universal direct se numără următoarele: cetățenii vor fi din ce în ce mai conștienți de legătura dintre partidele și candidații naționali, alegerile europene vor fi mai accesibile prin posibilitatea de a introduce votul electronic și cel prin corespondență, acordarea dreptului de vot cetățenilor Uniunii care își au reședința în țări terțe.Am votat pentru proiectul de decizie a Consiliului de modificare a Actului privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct deoarece, în contextul politic actual, primează democrația europeană și se deschide o cale progresivă cuprinzătoare a alegerilor europene.
Vehicle taxation: charging of heavy good vehicles for the use of certain infrastructures (A8-0200/2018 - Deirdre Clune) RO
Pentru a se asigura o finanțare sustenabilă a transporturilor și infrastructurii este utilă o plată echitabilă, în funcție de categoria de vehicul care circulă pe drumurile UE. Obiectivul ce stă la baza prezentei propuneri este de a susține infrastructura pe termen lung și de a crea echitabilitate între transportatorii care circulă cu vehicule de mare tonaj și conducătorii de vehicule mici.Schimbările propuse concordă cu obiectivele stabilite de Cartea albă privind transporturile din 2011, care solicita trecerea la aplicarea deplină a principiului „poluatorul plătește” și a principiului „utilizatorul plătește”, pentru a se asigura o finanțare mai sustenabilă a transporturilor și a infrastructurii.
Towards an EU external strategy against early and forced marriages (A8-0187/2018 - Charles Goerens)
. – No marriage should be legally entered into without the full and free consent of both parties, or by any person under a minimum age for marriage.Child marriage is a global problem which cuts across countries, cultures and religions. Child brides can be found in all regions of the world, from the Middle East to Latin America, from Asia to Europe and from Africa to North America. Child marriage also affects boys, but to a much lesser extent than girls.More than 750 million women have married before the age of 18, of whom 250 million were married before the age of 15. Moreover, a recent UNICEF report estimates that, in 2050, around 1.2 billion girls will have married before the age of 18.I truly believe that empowerment of women and girls through education, social support and economic opportunities is a crucial tool in the fight against these practices. The EU needs to promote and protect equal rights for women and girls as regards access to education. I suggest the Member States should enforce criminal law and ratify the Istanbul Convention, including working with law enforcement authorities and judicial systems in third countries.
Opening of negotiations for an EU-Jordan Agreement on the exchange of personal data for fighting serious crime and terrorism (A8-0232/2018 - Claude Moraes)
. – The report stresses the need for cooperation with Jordan in the field of law enforcement for the European Union’s security interests to be properly assessed and calls on the Commission to conduct a thorough impact assessment on this issue.It is necessary that onward transfers of information from the competent authorities of Jordan to other authorities in Jordan only be allowed to fulfil the original purpose of the transfer by Europol and they should always be communicated to the independent authority, the EDPS and Europol. To this end, an exhaustive list of the competent authorities in Jordan to which Europol can transfer data should be drawn up. Any modification to such a list that would replace or add a new competent authority would require a review of the international agreement.I strongly believe that the level of protection resulting from the agreement should be essentially equivalent to the level of protection in EU law.
Opening of negotiations for an EU-Morocco Agreement on the exchange of personal data for fighting serious crime and terrorism (A8-0238/2018 - Claude Moraes) RO
Pentru sporirea securității Uniunii Europene și siguranța cetățenilor din UE, îmbunătățirea schimbului de informații și a acțiunilor operaționale cu Marocul este obligatorie.Cooperarea cu Marocul este necesară în special pentru combaterea criminalității informatice, a traficului de droguri, a traficului de arme de foc și a terorismului. Instabilitatea actuală din regiune, situația din Siria, reprezintă o reală amenințare la adresa Uniunii Europene.Cooperarea cu autoritățile locale de aplicare a legii este esențială pentru abordarea acestor provocări.
Implementation of the remaining provisions of the Schengen acquis relating to the Schengen Information System in Bulgaria and Romania (A8-0192/2018 - Monica Macovei) RO
Romania și Bulgaria reprezintă coridoare strategice pe flancul estic deschis traficului naval internațional, care face obiectul unor vulnerabilități la punctele de frontieră. Aceste țări securizează zona-tampon la intrarea în spațiul Schengen, având frontiere comune cu Turcia, Moldova, Ucraina, Serbia și fosta Republică iugoslavă a Macedoniei.S-a solicitat în repetate rânduri extinderea spațiului Schengen și includerea României și Bulgariei și s-a contat pe sprijinul Comisiei Europene pentru o decizie unanimă la nivel de Consiliu în ceea ce privește eliminarea controalelor la frontierele interne pentru România și Bulgaria.În contextul în care tocmai din iunie 2011 Parlamentul European a aprobat aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, este important să se menționeze că acestea îndeplinesc toate condițiile necesare pentru aplicarea aquis-ului Schengen în domenii precum frontierele aeriene, frontierele terestre, cooperarea polițienească, protecția datelor, dispoziții legate de Sistemul de Informații Schengen (SIS), frontiere maritime și vize.Am votat pentru acest raport deoarece subliniază importanța eliminării restricțiilor privind utilizarea SIS și a accesului României și Bulgariei la Sistemul de informații privind vizele (VIS) pentru asigurarea protecției frontierelor externe ale Uniunii și pentru a crește nivelul de securitate și va avea mai multă eficacitate în combaterea formelor grave de criminalitate și terorism.
EU-NATO relations (A8-0188/2018 - Ioan Mircea Paşcu) RO
Pacea si securitatea Uniunii Europene sunt extrem de importante pentru siguranța cetățenilor europeni; mai mult, după al Doilea Război Mondial, Uniunea s-a afirmat prin prevenirea altor conflicte pe scară largă, promovând pacea, valorile europene și bunăstarea cetățenilor săi. În contextul istoric, Statele Unite au avut un impact major prin ajutorul Planului Marshall după 1948, mai mult, Uniunea Europeană și SUA au în comun, printre altele, angajamentul privind securitatea internațională, fiind parteneri importanți la nivel global.Relațiile bilaterale UE-NATO sunt vitale, iar declarația comună marchează o nouă etapă a parteneriatului strategic, mai ales în combaterea amenințărilor hibride. Pentru a întări securitatea UE, este oportun să se întărească prezența NATO în continuare pe frontul estic și pe cel sudic.Am susținut raportul referitor la relațiile UE-NATO, deoarece subliniază necesitatea cooperării între statele membre NATO pentru a-și întări capacitatea militară și a îmbunătăți schimbul de informații clasificate și analiza informațiilor în domenii precum securitatea cibernetică și terorismul.
Cyber defence (A8-0189/2018 - Urmas Paet) RO
Statele membre ale UE sunt adesea ținte ale unor atacuri cibernetice desfășurate de actori statali și nestatali ostili și periculoși împotriva unor obiective civile sau militare. Una din principalele vulnerabilități este cauzată de fragmentarea strategiilor și capabilităților europene de apărare, și, tocmai din această cauză, agenții străine de informații pot să exploateze în mod repetat rețele de informații europene.Apărarea cibernetică are drept scop principal să asigure că statele membre nu devin ținte facile ale atacurilor de acest fel. Și o apărare cibernetică substanțială trebuie să constituie o parte necesară a politicii de securitate și apărare comună (PSAC).Salut raportul referitor la securitatea cibernetică a Uniunii Europene, deoarece reamintește că apărarea cibernetică are atât o dimensiune militară, cât și una civilă, fapt care înseamnă că sunt necesare o politică integrată și o cooperare strânsă între părțile interesate, și oferă soluții politice și practice necesare pentru a asigura schimburi regulate și consolidate între autoritățile publice competente în domeniul apărării cibernetice, atât la nivelul UE, cât și la nivel național.
State of play of recreational fisheries in the EU (A8-0191/2018 - Norica Nicolai) RO
Pescuitul turistic recreativ este foarte important pentru economia multor regiuni și țări și ar trebui sprijinit și potențat acest sector care poate aduce o plusvaloare economiei multor țări. Și sectorul turistic ar putea fi îmbunătățit prin acest raport, în condițiile în care foarte multe persoane își stabilesc itinerarii în locuri în care pot practica pescuitul. Sprijinind comunitățile locale prin turism, producție, vânzare cu amănuntul și închiriere de echipamente și alte servicii legate de pescuitul recreativ va crește economia acelei regiuni.Pescuitul recreativ este un hobby, însă importanța economică, socială și de mediu a acestei activități sunt factori care demonstrează cât de importantă este această activitate și ar trebui, deci, luați în considerare și analizați atunci când se pregătesc viitoare reglementări. Sprijinul financiar și o bună reglementare pentru pescuitul recreativ turistic vor ajuta multe comunități să își diversifice veniturile și economiile, de aceea aleg să sprijin acest raport și am votat în favoarea lui.
Common rules in the field of civil aviation and European Union Aviation Safety Agency (A8-0364/2016 - Marian-Jean Marinescu) RO
Siguranța aviației generale reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Uniunii Europene, mai ales dacă ținem seama de evoluțiile ultimilor ani din domeniul aviației. Prezenta propunere are drept scop introducerea unei abordări bazate pe riscuri și performanță, interdependențe între siguranța aviației și domenii tehnice, securitatea aviației, precum și protecția mediului.În acest context, siguranța aviației nu revine doar industriei, dar se referă și la o supraveghere și aplicare eficientă a normelor de autoritățile aeronautice naționale. Ar putea fi oportun, după cum descrie prezentul regulament, un transfer de competențe de la un stat membru la Agenția Europeană de Siguranță a Aviației sau la un alt stat membru, reprezentând o abordare mai realistă privind diferitele niveluri de resurse existente în cadrul autorităților aeronautice naționale din statele membre.Am susținut acest raport, având în vedere că experiența și rolul important pe care l-a avut Agenția au fost extrem de importante pentru Uniune, iar aceasta este împuternicită în mod direct ca autoritate competentă pentru certificare, supraveghere și verificare a operatorilor aerieni și care participă la operațiuni între statele membre sau în afara teritoriului Uniunii.
Modernisation of education in the EU (A8-0173/2018 - Krystyna Łybacka) RO
Experții arată că, la nivelul celor 27 de state europene, unul din cinci adolescenți în vârstă de 15 ani, precum și aproape 75 de milioane de adulți sunt lipsiți de competențe de citire și de scriere de bază. Consecința este că adulții aflați în această situație își găsesc greu un loc de muncă și au un grad mai mare de risc de sărăcie și excluziune socială.Raportul ce privește modernizarea educației în UE recunoaște rolul educației în modelarea viitorului Europei atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social. De asemenea, încurajează statele membre să crească gradul de conștientizare cu privire la învățarea pe tot parcursul vieții, în special programele destinate femeilor cu niveluri scăzute de educație, atât din zonele urbane, cât și cele rurale, pentru a le permite să se integreze mai ușor în societate și să obțină locuri de muncă.Sprijinul financiar și inițiativele economice pentru părinți și tutori, în special pentru cei din medii defavorizate socioeconomic, vor oferi șansa copiilor din mediile sărace să aibă acces la învățământ și vor duce la creșterea gradului de alfabetizare.
Towards a sustainable and competitive European aquaculture sector (A8-0186/2018 - Carlos Iturgaiz) RO
Uniunea Europeană depinde în mare măsură de importul de produse pescărești din țările terțe, în timp ce Europa are un mare potențial de a produce singură crescătorii si acvaculturi. Lipsa potențialului financiar și costurile ridicate pentru a pune bazele unei afaceri în acest sector descurajează investitorii. Condițiile de prefinanțare oferite de bănci și instituțiile financiare sunt din ce în ce mai stricte și nu au variante care să ajute și micii întreprinzători.Raportul crește gradul de conștientizare și trage un semnal de alarmă pentru a se oferi mai mult sprijin în acest sector alimentar. Creșterea productivității acestui sector nu doar că îmbunătățește securitatea alimentară, ci și ajută la dezvoltarea zonelor rurale, furnizând locuri de muncă.
Union Civil Protection Mechanism (A8-0180/2018 - Elisabetta Gardini) RO
Schimbările climatice, fără îndoială, devin din ce în ce mai îngrijorătoare, iar fenomenul se intensifică în mod alarmant, conform studiilor științifice. Amploarea problemei se înțelege simplu dacă luăm în considerare dezastrele naturale din 2017, care au provocat 200 de decese numai în Europa, incendiile care au devastat partea de sud a continentului, care au ars peste un milion de hectare și peste 100 de oameni și-au pierdut viața în doar 6 luni.Având în vedere toate acestea, Uniunea a elaborat o rețea solidă de răspuns la dezastre, iar mecanismul de protecție civilă a pus bazele unui sistem eficace. Acest mecanism a ajutat atât statele membre să își optimizeze eforturile de prevenire și de reducere a riscurilor, cât și state din afara UE datorită Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență.Am votat în favoarea acestui raport deoarece acesta propune un mecanism mult mai dezvoltat de protecție civilă, care are la bază o capacitate europeană de protecție civilă reală, face legătura coerenta între capacitatea europeană de protecție civilă și celelalte instrumente existente, precum și o alocare corectă a resurselor.
Implementation of the EU Youth Strategy (A8-0162/2018 - Eider Gardiazabal Rubial) RO
Odată cu Brexit și discuțiile privind următorul cadru financiar multianual, viitoarele programe esențiale, precum Erasmus + sau Europa Creativă, vor fi conturate printr-o acțiune UE pentru tineret, decisă într-un moment crucial.Din păcate, măsurile de austeritate luate în contextul crizei economice au avut un impact negativ asupra europenilor, iar tinerii au fost primele victime ale politicilor ineficace și insuficiente în educație și cultură. 1 tânăr din 3 cu vârsta între 18 și 24 de ani este expus riscului de sărăcie sau de excluziune socială în UE. În 2016, rata șomajului în rândul tinerilor în UE a fost de 18,7%.Susțin raportul referitor la punerea în aplicare a strategiei UE pentru tineret deoarece propune o abordare concepută pentru tineri, în care aceștia să fie mai implicați prin dialog structurat pentru a avea acces cu ușurință la procesele decizionale și a-și exprima punctele de vedere, se consolidează eforturile de a integra tinerii pe piața forței de muncă și de a le asigura accesul la educație.Cu toate acestea, regret că raportul a scos la iveală că, deși competentele de bază pentru politicile pentru tineret aparțin statelor membre, unele autorități naționale de resort nu au furnizat date fiabile cu privire la aplicarea strategiei.
Implementation of the Ecodesign Directive (A8-0165/2018 - Frédérique Ries) RO
Uniunea Europeană a jucat și joacă un rol important în încheierea Acordului de la Paris și o sumă mai mare de 220 milioane de euro din bugetul Uniunii a fost investită în proiecte ecologice și cu emisii scăzute de carbon, precum și într-un cadru mai clar de etichetare energetică pentru informarea corectă a consumatorului.În acest context, dacă se poate gestiona energia și materia primă poate fi îmbunătățită, se pot genera economii de scara mai mari. Se poate vorbi despre o serie de măsuri din faza de fabricație a produsului pentru că 80% din poluarea mediului și 90% din costurile de fabricație sunt rezultatul deciziilor luate în faza de proiectare.Am votat în favoarea acestui raport deoarece proiectarea ecologica generează valoare adăugată reală, potrivit estimărilor Comisiei, economiile de energie primară s-ar ridica la aproximativ 175 Mtep (milioane de tone echivalent petrol), cifră care depășește, de exemplu, consumul anual de energie primară al Italiei și corespunde reducerilor de emisii CO2 de 320 milioane tone anual. Cu alte cuvinte, pentru o gospodărie ar însemna o reducere de până la 490 Euro pe an la facturile de energie.
The future of food and farming (A8-0178/2018 - Herbert Dorfmann) RO
Pentru bunăstarea și viitorul Uniunii Europene, sectorul agricol și zonele rurale dețin roluri vitale. Prin agricultură, Uniunea joacă un rol esențial, fiind unul dintre producătorii mondiali majori de alimente, iar securitatea alimentara este garantată pentru jumătate de miliard de cetățeni europeni.În acest context, este important să ținem seama de fermierii din UE ca fiind primii gardieni ai mediului rural, deoarece ei sunt cei care au grijă de resursele naturale precum sol, apă, aer și biodiversitate pe 48% din terenurile UE și, mai mult, pun la dispoziție absorbanți de CO2 vitali și resurse regenerabile pentru industrie și energie.Legislația politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de după 2020 trebuie să aibă în vedere realitățile agricole, schimbările climatice, prețurile volatile și dezastrele naturale, precum și modernizarea și simplificarea politicii.PAC va trebui să evolueze în mai multe moduri și să fie mai eficientă la provocările care apar la nivel național, regional, local, dar și la nivelul fermei și, mai mult, să își reducă semnificativ sarcina birocratică și administrativă.Am votat pentru raportul din proprie inițiativă deoarece subliniază aspecte importante din Comunicarea Comisiei din decembrie 2017 și oferă mai multe opțiuni privind politica în domeniu, pentru a îndeplini mai bine obiectivele prin metode exhaustive și realiste.
2021-2027 Multiannual Financial Framework and own resources (B8-0239/2018, B8-0240/2018, B8-0241/2018) RO
Într-o Uniune tot mai divizată și mai mică, Comisia Europeană încearcă să propună un nou cadru financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027 extrem de ambițios. România va avea un rol crucial în finalizarea negocierilor privind viitorul regulament CFM în perioada Președinției Consiliului UE, la începutul anului viitor.Surprinzător, în acest context, apare faptul că datele și cifrele furnizate de către Comisie la 18 mai, după prezentarea oficiala a propunerii, prezintă câteva discrepanțe.Regret că propunerea are drept efect direct o reducere semnificativă a nivelului de finanțare a politicii agricole comune (PAC) cu 15% și a politicii de coeziune cu 10%.Este imperios necesar să ne asigurăm că UE își îndeplinește misiunea și obiectivele prin menținerea finanțării PAC și a politicii de coeziune cel puțin la nivelul bugetului actual.Susțin rezoluția referitoare la „Cadrul financiar multianual 2021-2027 și resursele proprii” deoarece întărește apelul către Consiliu și Comisie pentru o revizuire riguroasă și reală a propunerii CFM, respectând arhitectura generală a acestor politici, pentru a tripla bugetul alocat programului Erasmus+, dublarea finanțării dedicate IMM-urilor și combaterii șomajului în rândul tinerilor, creșterea bugetului pentru cercetare și inovare, interconectarea Europei, precum și finanțări suplimentare pentru securitate și migrație.
Minimum standards on the rights, support and protection of victims of crime (A8-0168/2018 - Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Angelika Mlinar) RO
În secolul vitezei și într-o lume globalizată, din ce în ce mai multe persoane călătoresc, trăiesc sau studiază peste hotare, însă, din păcate, pot să devină victimele unor infracțiuni comise într-o altă țară decât țara lor de origine. În fiecare an sunt raportate poliției aproape 30 de milioane de astfel de infracțiuni.Astfel, Uniunea Europeană are responsabilitatea de a se asigura că protejează atât cetățenii europeni, cât și cetățenii țărilor terțe care se deplasează în interiorul granițelor sale.Am votat pentru raportul referitor la punerea în aplicare a Directivei 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității, deoarece subliniază că statele membre trebuie să evite lacune în momentul punerii în aplicare a directivei, să evite anumite interpretări de la nivel național, precum și diferențele între legislațiile în materie penală care ar putea afecta protecția victimelor.
Annual report on the implementation of the Common Commercial Policy (A8-0166/2018 - Tokia Saïfi) RO
La nivel mondial, politica comercială se confruntă cu noi provocări. Statele Unite ale Americii s-au retras treptat din comerțul internațional și din sistemul multilateral, continentul asiatic devine din ce în ce mai vizibil, iar Regatul Unit a notificat părăsirea Uniunii Europene ca urmare a rezultatului referendumului, la 29 martie 2017, acestea fiind doar câteva dintre evenimentele marcante.Cu toate acestea, Comisia Europeană a propus o strategie în domeniu în urmă cu trei ani, care să fie mai transparentă, responsabilă și avantajoasă, să garanteze locuri de muncă și să furnizeze soluții moderne la realitățile comerțului mondial actual. Însă contextul în care UE își desfășoară politica comercială s-a schimbat în mod considerabil, la aceasta adăugându-se și noile preocupări privind efectele globalizării.Proiectul de raport face un rezumat al stadiului în care se află programul de negocieri multilaterale, plurilaterale și bilaterale al Comisiei, precum și al instrumentelor adoptate în cadrul luptei împotriva concurenței neloiale. Am susținut raportul deoarece se pune un accent deosebit pe transparența în punerea în aplicare a politicii comerciale comune, în special în perioada negocierilor, pentru o mai bună comunicare la nivel european și național.
Fishing mortality ranges and safeguard levels for certain herring stocks in the Baltic Sea (A8-0149/2018 - Alain Cadec) RO
Atingerea producției maxime durabile pentru toate stocurile de pește este unul din obiectivele principale ale reformei politicii comune în domeniul pescuitului. Scopul este de a menține și reface populațiile de stocuri de pește la niveluri sustenabile.Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime a furnizat cunoștințe științifice care stau la baza modificării și a studiului de impact, mai precis, o evaluare a stocurilor de hering din Marea Botnic și din Golful Botnic. Astfel, unul din aspectele esențiale este faptul că nu există preocupări privind o exploatare excesivă a stocului mai mic din Golful Botnic dacă fuzionează cu o componentă mai importantă de hering din Marea Botnic.Am susținut acest raport deoarece Planurile multianuale de gestionare trebuie să constituie cadrul pentru exploatarea durabilă a stocurilor și definesc în mod clar cadrul temporal și mecanismele de salvgardare pentru evoluțiile neprevăzute ale stării stocurilor de pește. Mai mult, obiectivul planului este să garanteze că exploatarea stocurilor în cauză se reface și menține populațiile respective peste nivelurile care permit obținerea producției maxime durabile.
EU-Switzerland Agreement on the cumulation of origin between the EU, Switzerland, Norway and Turkey in the framework of the Generalised System of Preferences (A8-0151/2018 - Tiziana Beghin) RO
Negocierea acordului dintre Uniunea Europeana și Elveția reprezintă un pas important pentru adoptarea modificărilor aduse de reforma regulilor de origine ale sistemului generalizat de preferințe din 2010. Această reformă introduce un sistem nou de cumulare a originii de către exportatorii înregistrați, precum și includerea Turciei în sistemul cumulului de origine.Legislația nouă prevede înlocuirea certificatelor de origine de tip A cu un nou sistem pentru stabilirea dovezilor de origine de către exportatorii înregistrați (REX). Noul sistem REX a început să se aplice la 1 ianuarie 2017 pentru anumite țări beneficiare ale sistemului generalizat de preferințe, reprezentând o primă etapă, următoarele două fiind planificate pentru 2018 și 2019.Am votat în favoarea raportului deoarece este oportun un cadru juridic adecvat și necesar pentru asigurarea funcționarii schimburilor între Uniunea Europeană și Elveția.
EU-Norway Agreement on the cumulation of origin between the EU, Switzerland, Norway and Turkey in the framework of the Generalised System of Preferences (A8-0152/2018 - Tiziana Beghin) RO
Prezentul acord a fost negociat de către Uniunea European și Norvegia pentru a adopta modificările aduse de reforma regulilor de origine ale sistemului generalizat de preferințe (SGP) tocmai în 2010. Reforma a introdus un nou sistem de cumulare a originii de către exportatorii înregistrați.Acest sistem de cumul a fost introdus în temeiul acordului sub forma unui schimb de scrisori între Uniune și Norvegia în 29 ianuarie 2010. Pentru un cadru juridic adecvat, este necesar ca acest acord sa fie înlocuit cu unul nou. Noul sistem de cumulare înseamnă că UE, Norvegia, Elveția și Turcia vor permite țărilor care beneficiază de SGP să includă materiale din oricare dintre țările din sistem în procesele lor de producție și să exporte produsul final către țările menționate anterior, cu condiția ca produsul final să fie prelucrat suficient sau transformat.Acordul UE-Norvegia este necesar pentru funcționarea schimburilor comerciale, tocmai din acest motiv am votat în favoarea acestei recomandări.
Posting of workers in the framework of the provision of services (A8-0319/2017 - Elisabeth Morin-Chartier, Agnes Jongerius) RO
În 2014, în Uniunea Europeană, se înregistrau peste 1,9 milioane de detașări, reprezentând o creștere de 10,3 % comparativ cu 2013 și de 44,4 % comparativ cu 2010, conform Comisiei Europene. Cele mai multe detașări se regăseau în domeniul construcțiilor, dar se menționează și domenii precum producția, educația și sănătatea.Trebuie precizat faptul că detașarea este o formă specifică de mobilitate temporară a forței de muncă privind prestarea de servicii peste graniță în cadrul pieței interne. Prin directiva din 1996, deși lucrătorii detașați sunt supuși legislației statului membru „de origine”, aceștia beneficiază de o serie de drepturi fundamentale în vigoare în statul membru gazdă.În ultimii douăzeci de ani, piața unică s-a dezvoltat și diferențele salariale s-au accentuat. Lucrătorii detașați pot primi un salariu cu până la 50% mai mic decât lucrătorii locali în anumite sectoare sau state membre, fapt contradictoriu cu concurența între întreprinderi și în rândul forței de muncă.Susțin raportul deoarece dorește să contureze un instrument juridic eficace, care să asigure condițiile de concurență loială în domeniul prestărilor de servicii la nivel transfrontalier.
The 2017 EU Justice Scoreboard (A8-0161/2018 - Jytte Guteland) RO
Una dintre garanțiile fundamentale privind respectarea statului de drept și a democrației este dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil, astfel cum este prevăzut în articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și în articolul 6 din Convenția europeană a drepturilor omului.Procedurile derulate în cadrul instanțelor naționale trebuie să asigure corectitudine, justiție și eficiență, precum și punerea în aplicare a dreptului Uniunii. Punerea în aplicare a legii în cadrul instanțelor rămâne sub incidența normelor și practicilor procedurale naționale ale fiecărui stat membru UE.Am susținut acest raport din proprie inițiativă deoarece subliniază importanța independenței judiciare; mai mult, este necesară punerea în aplicare a unor politici și practici care să promoveze integritatea și prevenirea corupției în cadrul sistemului judiciar, un aspect esențial pentru garantarea independenței acestuia.
Organic production and labelling of organic products (A8-0311/2015 - Martin Häusling) RO
Agricultura ecologică respectă consumatorul, mediul înconjurător și animalele. Asta dacă este practicată în conformitate cu principiile agriculturii ecologice reglementate prin legislație.Însă încrederea consumatorilor este știrbită din cauza numeroaselor fraude la importurile din țări terțe, dar și pe piața internă. Mulți comercianți folosesc abuziv denumirile bio și eco, pentru că reprezintă un marcaj care vinde produsul mai repede. Această publicitate înșelătoare a dus și la descurajarea fermierilor care practică agricultura ecologică.Este esențial pentru încrederea consumatorilor, calitatea producției și asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru producători să se dezvolte controale de calitate deschise și echitabile pentru produsele ecologice importate.Consider că, în cadrul următoarei revizuiri a politicii agricole comune, ar trebui garantate stimulente mai bune și resurse financiare sporite fermierilor din producția ecologică.Raportul referitor la propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice cuprinde o serie de amendamente care vor îmbunătăți legislația actuală.
Protection of investigative journalists in Europe: the case of Slovak journalist Ján Kuciak and Martina Kušnírová (B8-0186/2018) RO
O societate democratică înseamnă o societate care respectă drepturi fundamentale și statul de drept. Un principiu fundamental este libertatea mass-media și pluralismul. Aceste principii sunt indispensabile pentru o bună funcționare a unui stat.Statele membre și Uniunea Europeană s-au angajat să respecte libertatea și pluralismul prin articolul 11 din Carta drepturilor fundamentale, articolul 10 din CEDO și articolul 19 din PIDCP.Mă îngrijorează profund faptul că astăzi încă mai asistăm la asemenea fapte care pun sub semnul întrebării integritatea și validitatea justiției și încă mai discutăm despre dreptul la libertatea de exprimare și la libertatea de opinie, care reprezintă condiții indispensabile pentru buna funcționare a întregului sistem democratic.Susțin propunerea de rezoluție referitoare la protecția jurnaliștilor de investigație din Europa, cazul jurnalistului slovac Ján Kuciak și al Martinei Kušnírová, și condamn ferm asasinarea acestora. Tocmai de aceea, prin acest vot, aștept ca autoritățile slovace să-și mobilizeze toate resursele pentru această anchetă și să aducă în fața justiției responsabilii.
The violation of human rights and the rule of law in the case of two Greek soldiers arrested and detained in Turkey (B8-0194/2018, B8-0196/2018) RO
Convenția de la Geneva se impune cu strictețe în respectarea procedurilor judiciare, mai ales în ceea ce privește drepturile omului consacrate în dreptul internațional, Turcia fiind una din țările semnatare.Regret faptul că, la 1 martie 2018, autoritățile turce au arestat doi soldați greci care, după cele declarate, s-au rătăcit din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile - cei doi își efectuau turul obișnuit de patrulare a frontierei. Îngrijorător este faptul că, după o lună, cei doi vor fi deținuți în continuare, fără să li se aducă la cunoștință infracțiunile de care sunt învinuiți.Am votat pentru propunerea de rezoluție referitoare la încălcarea drepturilor omului și a statului de drept în cazul a doi soldați greci arestați și plasați în detenție în Turcia, deoarece solicită autorităților turce să urmeze cu strictețe procedurile judiciare, drepturile omului consacrate în dreptul internațional și, mai ales, să țină cont de articolul 5 alineatul (2) din Convenția europeană a drepturilor omului.
Council of Europe Convention on the Prevention of Terrorism (A8-0131/2018 - Helga Stevens) RO
Terorismul reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa cetățenilor Uniunii Europene și nu numai, o amenințare la adresa democrației și a statului de drept atât în Europa, cât și în întreaga lume. Din păcate, atacurile nu deosebesc, iar victimele terorismului pot fi originare de oriunde.Atacurile teroriste comise în ultimii ani reprezintă încălcări inacceptabile ale principiilor care stau la baza societăților democratice. Acțiunea trebuie intensificată la nivel pan-european și, ținând cont de natura transfrontalieră a terorismului, avem nevoie de cooperare intensificată la nivel global.Susțin adoptarea proiectului de decizie a Consiliului privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea terorismului, deoarece obiectivul acesteia este de a spori eforturile depuse de părți în ceea ce privește prevenirea terorismului și a efectelor negative ale acestuia asupra exercitării depline a drepturilor omului, în special a dreptului la viață, atât prin măsuri care trebuie adoptate la nivel național, cât și prin cooperare internațională.
Progress on UN Global compacts for safe, orderly and regular migration and on refugees (B8-0184/2018) RO
Migrația reprezintă un fenomen uman complex. Este necesar să se înțeleagă faptul că refugiații sunt definiți în mod specific și sunt protejați prin dreptul internațional ca fiind persoane care își au reședința în afara țării lor de origine din cauza unei temeri de persecuție, conflicte, violență sau a altor condiții și care au nevoie de protecție internațională ca urmare a acestor situații. Refugiații și migranții sunt beneficiarii drepturilor omului și, din păcate, se confruntă adesea cu violență și abuzuri pe parcursul procesului migrației.În același timp, datele devin alarmante. Mobilitatea umană și migrația reprezintă aproximativ 258 milioane de migranți la nivel mondial, 48 % fiind femei, iar Europa este a doua sursă de migrație internațională, cu 61 de milioane de migranți.Am votat pentru propunerea de rezoluție referitoare la progresele înregistrate în ceea ce privește Pactul mondial al ONU pentru asigurarea unei migrații legale, desfășurate în condiții de siguranță și de ordine, și pactul privind refugiații, deoarece sprijină apelul Declarației de la New York care prevede un cadru de răspuns cuprinzător privind refugiații și care se bazează pe principiul partajării responsabilității internaționale și pe determinare din partea statelor membre ale ONU de a aborda cauzele profunde ale strămutării forțate.
Implementation of the EU external financing instruments: mid-term review 2017 and the future post-2020 architecture (A8-0112/2018 - Marietje Schaake) RO
În perioada 2014-2020, UE a alocat pentru acțiunile externe 51,8 miliarde euro, din care 32 revin instrumentelor financiare externe pe diferite domenii, precum Instrumentul pentru asistență pentru preaderare, Instrumentul european de vecinătate, Instrumentul de cooperare pentru dezvoltare, Instrumentul de parteneriat, Instrumentul care contribuie la stabilitate și pace, Instrumentul european pentru democrație și drepturile omului, Instrumentul pentru cooperarea în materie de securitate nucleară, Instrumentul pentru Groenlanda și Fondul european de dezvoltare. Controlul parlamentar este, în speță, util și transparent pentru o bună coordonare și transparență a acestor fonduri.Având în vedere că în ultimii ani ne-am confruntat cu provocări atât pe plan extern, cât și pe plan intern, mai ales conflictele care au loc de-a lungul frontierelor europene sau state precum Rusia, China și Iran care-și urmăresc în mod activ interesele, trebuie să avem o viziune clară în ceea ce privește politica externă a UE și modul în care sunt alocate resursele unor obiective concrete.Susțin raportul privind punerea în aplicare a instrumentelor de finanțare externă ale UE: evaluarea intermediară din 2017 și viitoarea arhitectură post-2020, deoarece noul model prevede posibilitatea de a îmbunătăți structura actuală instituțională și ar trebui să fie mai eficient și flexibil la nivel mondial.
EU-Mauritius Fisheries Partnership Agreement: fishing opportunities and financial contribution (A8-0053/2018 - Norica Nicolai)
. ‒ Mauritius has a continuously growing economy, with the fishing sector bringing approximately 1.4% of the GDP of the country. The country’s development plan of 2015 includes fishery and ocean economy as one of the main pillars, with due respect for long-term management and sustainable exploitation of the marine environment.The first bilateral fishing agreement between EU and the Republic of Mauritius was made in 1989, and the latest fisheries Protocol started in 2014 and finished on 27 January 2017.The new Protocol, initialled on 26 April 2017, covers a period of four years, provides fishing opportunities for 40 tuna seiners and 45 surface long-liners, as well as a maximum of 20 supply vessels to assist the operations of the EU fishing vessels.The Republic of Mauritius will apply the same technical and conservation measures to all industrial fleets operating in its waters, in order to ensure a level playing field. At the same time, the Mauritius authorities will provide the EU relevant information regarding foreign fishing activities in its waters.I am in favour of this resolution.
EU-Norway Agreement concerning additional trade preferences in agricultural products (A8-0126/2018 - Tiziana Beghin)
. ‒ The EU and Norway are signatories to the Agreement on the European Economic Area (EEA Agreement) which provides for the free movement of goods, with the exception of agricultural and fisheries products. As regards agriculture, Article 19 of the EEA Agreement provides that the Parties will carry out, every two years, a review of the conditions of trade.The negotiations on the new agreement therefore aimed at increasing the degree of liberalisation further, enlarging the current tariff rate quotas, opening new tariff rate quotas for additional agricultural products and addressing certain pending trade irritants.The present agreement will offer new trade opportunities for EU exporters and deepen trade relations between the EU and Norway. It must become a step towards engaging on liberalising agricultural trade between the EU and Norway further. The rapporteur believes that the efforts to abolish the still existing ad valorem duties on cheese, beef and lamb meat should continue in accordance with the commitments made by the Parties under Article 19 of the EEA Agreement and the present agreement, therefore I am favour.
A European strategy for the promotion of protein crops (A8-0121/2018 - Jean-Paul Denanot) RO
Practicile agricole actuale sunt de neconceput fără cultivarea de soia. Această cultură leguminoasă foarte importantă aproape a dispărut de pe câmpurile europene și producția de soia a crescut de la 17 milioane de tone în 1960 la 319 milioane de tone în 2015.Acordarea unui sprijin direct producției de proteine pentru a permite aplicarea planului privind proteinele pe întreg teritoriul Uniunii este oportună pentru a spori producția de proteine vegetale.Utilizarea într-o mai mare măsură a agriculturii de precizie pentru a ajusta cât mai exact aporturile de azot ale plantelor, precum și rațiile animalelor, este necesară pentru a limita risipa și diferitele forme de poluare.
Inclusion of greenhouse gas emissions and removals from land use, land use change and forestry into the 2030 climate and energy framework (A8-0262/2017 - Norbert Lins) RO
Agricultura se confruntă cu o cerere tot mai mare de produse alimentare și hrană pentru animale. Ambele sunt deosebit de expuse schimbărilor climatice, deoarece aceste activități depind în mod direct de condițiile climatice, cum ar fi temperaturile medii și precipitațiile.Absorbțiile rezultă din capacitatea plantelor și solurilor de a absorbi și reține gaze cu efect de seră din atmosferă prin procesul de fotosinteză. Pădurile din UE, de exemplu, absorb anual echivalentul a aproape 10 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE și reprezintă un stoc semnificativ de carbon. Susțin acest raport în scopul respectării „dreptului de dezvoltare” al țărilor mai sărace. Este necesar un mecanism de monitorizare și de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Implementation of the 7th Environment Action Programme (A8-0059/2018 - Daciana Octavia Sârbu)
The 7th EAP sets legally binding objectives in the fields of environment and climate change to be achieved by 2020.The continuing failure to implement legislation and integrate specialised knowledge into policy-making in areas such as air quality, environmental noise and exposure to chemicals poses severe health threats and reduces quality and length of life for EU citizens.The most recent data published by the European Environment Agency confirm the general trends described above for each thematic objective and also report a slowing of progress in some areas.I want to underline that the objectives of the 7th EAP are minimum targets, and that considerable additional efforts are needed to achieve the aims of the Paris Agreement and the Sustainable Development Goals.It is important for the Member States to assess their progress towards the objectives of the 7th EAP and to reorient their actions where necessary. In addition, the Commission should ensure that any new legislative proposals fully implement the objectives and measures of the 7th EAP.
Gender equality in the media sector in the EU (A8-0031/2018 - Michaela Šojdrová) RO
Întrucât mass-media acționează ca o a patra putere, are capacitatea de a influența și de a modela opinia publică și mai ales că prin intermediul mass-mediei se promovează eliminarea barierelor impuse de societate în ce privește femeile, combaterea discriminării și a inegalității, susțin acest raport. Încă există domenii de activitate unde diferențele de gen se văd în salarizare, în poziția pe care o ocupă în cadrul colectivului de muncă sau chiar șansa de angajare, mulți angajatori refuzând să angajeze femei care sunt pe punctul de a-și întemeia o familie, din cauza lipsei de disponibilitate pe care o are o femeie însărcinată sau una care are deja copii acasă.Trebuie luat în considerare faptul că mass-media este principalul formator de opinie și, ca un exemplu ce trebuie să fie pentru societate, este nevoie să se implementeze de urgență politica remunerației egale, a tratamentului egal la angajare, a egalității de șanse în a urca pe scara ierarhică în cadrul companiei, să existe aceleași posibilități de promovare și de formare și orice alte beneficii suplimentare ale femeilor în aceleași condiții ca bărbații.
Empowering women and girls through the digital sector (B8-0183/2018)
Observing that sexism and gender stereotypes constitute a serious obstacle to equality between women and men, and are further widening the gender gap in the digital sector, we can acknowledge the difficulty for women to fully develop their capacities as users, innovators and creators.There is a significant gender gap in access to professional and educational opportunities in relation to information and communication technologies and to computer skills.Low participation of women and girls in ICT-related education, and later in employment, is the result of a complex interplay of gender stereotyping that starts at the early stages of life and education and continues into professional careers.The Commission should exploit and target the Digital Agenda and the Digital Single Market Strategy with a view to addressing the serious gender gap within the ICT sector and fostering the full integration of women into the sector.In addition, I want to call for the EU institutions and the Member States to run campaigns in order to raise women’s awareness of the benefits of ICT.
Strengthening economic, social and territorial cohesion in the EU (A8-0138/2018 - Marc Joulaud)
7th Cohesion Report shows that regional disparities are narrowing again, but that the picture is highly uneven, whether measured by GDP per head, employment or other indicators, and that certain disparities persist, or are shifting or growing, between and within regions and Member States.The 7th Cohesion Report states that ‘the impact of globalisation, migration, poverty and a lack of innovation, climate change, energy transition and pollution is not limited to less developed regions’. It is crucial that cohesion policy in the new programming period should continue to adequately cover all European regions and remain the European Union’s main public investment instrument, based on long-term strategy and perspectives, with a budget commensurate with existing and new challenges, and ensuring the fulfilment of the basic goals of the policy.I want to underline that future cohesion policy should focus more on protecting and supporting communities and territories adversely affected by globalisation (plant relocations, job losses) and also by similar intra-EU trends; the report calls for coordination between the Structural Funds and the European Globalisation Adjustment Fund in relevant cases to be explored, in order to cover, among other things, intra-EU relocations.
EU-Comoros fisheries partnership agreement: denunciation (resolution) (A8-0055/2018 - João Ferreira) RO
Sectorul pescuitului este al doilea sector ca mărime din Comore, după agricultură, și este considerat o prioritate strategică.Cifrele arată o scădere a importanței sectorului din punct de vedere economic. Cei 8 000 de pescari desfășoară activități la scară mică, artizanale, utilizează bărci și echipamente extrem de rudimentare și canoe nemotorizate.Susținerea acestei zone cu un important potențial în sectorul pescuitului ar ajuta atât la creșterea economiei regiunii, cât și la diminuarea importului din spațiul extracomunitar al peștelui și produselor din pește al UE.Cu toate acestea, implicarea Comorelor în operațiuni care încalcă Regulamentul privind pescuitul ilegal a determinat UE să notifice Uniunea Comorelor în octombrie 2015 cu privire la posibilitatea de a fi identificată ca țară necooperantă.Acordurile de parteneriat în domeniul pescuitului sustenabil semnate de UE cu țările terțe trebuie să fie reciproc benefice.
Europass: framework for skills and qualifications (A8-0244/2017 - Thomas Mann, Svetoslav Hristov Malinov) RO
Această platformă comună de prezentare a calificărilor și competențelor este recunoscută și utilizată la nivel european de un număr mare de utilizatori. Cifrele Comisiei Europene arată că peste 10 milioane de persoane folosesc în prezent un CV în acest format, „Europass”, în căutarea unui loc de muncă. Îi ajută pe cei care caută un loc de muncă să își prezinte cunoștințele și aptitudinile pe piață într-un mod ușor de utilizat pentru angajatorii din toată Europa și din afara acesteia.Pentru a atinge obiectivul său principal, cadrul Europass s-a concentrat pe instrumente de documentare a abilităților și calificărilor. Aceste instrumente au ajuns să fie utilizate pe scară largă. Activitățile desfășurate de centrele naționale Europass sprijină și promovează documentarea abilităților și a calificărilor. Platforma sprijină transparența și înțelegerea abilităților și calificărilor.
Guidelines for the 2019 budget - Section III (A8-0062/2018 - Daniele Viotti) RO
Onorez propunerea Comisiei de a consolida programele Uniunii ce stimulează creșterea economică. Este necesar să luăm în calcul prioritizarea creării de locuri de muncă de calitate pe termen lung, în special pentru tineri, combaterea șomajului în rândul tinerilor, în special în regiunile UE rămase în urmă din punct de vedere economic, și acordarea unei deosebite atenții pentru a îmbunătăți competențele antreprenoriale și profesionale.După ani de percepții negative ale cetățenilor cu privire la gestionarea crizei financiare, îmbunătățirea perspectivelor economice de astăzi, care este rezultatul eforturilor coordonate de a aduce Europa pe calea redresării economice, permite o planificare bugetară mai generoasă.
Rail transport statistics (A8-0038/2018 - Karima Delli) RO
Susțin raportul ce vizează infrastructura feroviară. O analiză a tronsoanelor de cale ferată care au fost dezafectate sau în care transportul de marfă sau de călători a încetat este necesară pentru siguranța cetățenilor, mai ales în țările slab dezvoltate, acolo unde incidentele și accidentele la nivelul căilor ferate cresc de la un an la altul. Incidentele la nivelul căilor ferate au ca principal motiv lipsa investițiilor în acest sector. Sper ca raportul să producă efecte pentru ca investițiile în infrastructura feroviară să devină o prioritate, bugetul alocat în această zonă nefiind o prioritate până acum. Resursele ce vizează lucrările de mentenanță curentă și recuperarea întârzierilor la reparații, reabilitarea și modernizarea liniilor principale din rețeaua feroviară sunt insuficiente în multe dintre statele din estul Europei. Condițiile de exploatare feroviară se diminuează tot mai mult din cauza investițiilor în această zonă și duc la obstrucționarea traficului feroviar.
A European strategy on Cooperative Intelligent Transport Systems (A8-0036/2018 - István Ujhelyi) RO
Sistemele inteligente de transport reprezintă o gamă largă și diversă de tehnologii care pot ajuta la creșterea siguranței, reducerea congestiilor de trafic, creșterea mobilității, minimizarea impactului de mediu, reducerea consumului de energie și creșterea productivității economice.Deoarece trebuie să ne asigurăm de faptul că circulația pe drumurile publice este una sigură și cetățeanul este protejat, mai ales în țările unde infrastructura lasă de dorit, iar parcul auto îmbătrânește de la un an la altul, susțin acest raport și îmi doresc să devină aplicabil cât mai repede.Date oficiale arată că în capitala țării pe care eu o reprezint la nivelul Parlamentului European, numărul de automobile a crescut alarmant, iar infrastructura a stagnat. În ultimii cinci ani, numărul mașinilor înmatriculate în București și Ilfov a crescut cu peste 157 000.Obiectivele principale ale acestor servicii de transport inteligent sunt reducerea ambuteiajelor și a consumului de combustibil, ceea ce va crește eficiența rețelei de transport rutier, mai ales în aceste regiuni în care conducătorii auto se confruntă cu probleme legate de aglomerație și infrastructură depășită.
Cross-border parcel delivery services (A8-0315/2017 - Lucy Anderson) RO
Pachetul de măsuri menite să le permită consumatorilor să efectueze cu mai multă ușurință achiziții și vânzări online de produse și servicii pe întreg teritoriul Uniunii Europene este o soluție eficientă pentru ca toți consumatorii din Uniunea Europeană să aibă acces la o gamă mai largă de produse și la prețuri mai avantajoase. Taxele care se percep în prezent pentru livrarea multor bunuri descurajează consumatorul european. Stabilirea unor norme care să prevadă o politică de preț echitabilă pentru livrarea de colete în interiorul UE este o necesitate, pentru ca toți consumatorii europeni să poată beneficia de oportunitatea de a cumpăra sau vinde produse și servicii online și în afara granițelor țării lor.De asemenea, stabilirea unor măsuri prin care consumatorul să fie protejat împotriva înșelătoriei, atunci când vorbim despre comerțul online, este absolut necesară. Susțin acest raport pentru a asigura cetățenilor accesul în siguranță la produsele ce se găsesc pe întreaga piață a Uniunii Europene.
Gender equality in EU trade agreements (A8-0023/2018 - Eleonora Forenza, Malin Björk) RO
Femeile reprezintă puțin peste jumătate din populația lumii. Decalajele de gen în ce privește comerțul pot afecta dezvoltarea. Capacitarea femeilor, promovarea drepturilor acestora și garantarea accesului lor la resurse pot ajuta la creșterea economică, mai ales în țările slab dezvoltate. În emisfera sudică, peste 40 % din lucrările agricole desfășurate sunt efectuate de către femei.Pentru că femeile practică cel mai adesea agricultura la scară redusă sau agricultura de subzistență, neavând acces suficient la informații, credite, terenuri sau rețele, acestea nu pot concura cu succes pe piața mondială. Susțin acest raport pentru a elimina aceste bariere sociale care împiedică în primul rând dezvoltarea economiei.
Lagging regions in the EU (A8-0046/2018 - Michela Giuffrida) RO
Criza economică și financiară prelungită din UE a avut un impact negativ asupra creșterii economice la nivel regional, chiar dacă politica de coeziune a contribuit cu aproximativ o treime din bugetul UE pentru a favoriza creșterea și ocuparea forței de muncă și a reduce disparitățile dintre regiunile UE.Regiunile cu întârzieri în dezvoltare suferă din cauza insuficienței investițiilor publice și private, iar acest lucru se datorează și necesității de a respecta obligațiile de reducere a datoriei publice impuse de Pactul de stabilitate.România, țara pe care o reprezint la nivelul Parlamentului European, este una din țările slab dezvoltate, ce are nevoie stringentă de o strategie și de măsuri rapide de creștere a competitivității naționale și regionale, începând de la investiții și creșterea productivității muncii, până la dezvoltarea infrastructurii. Un prim pas ar fi îmbunătățirea mediului de afaceri, care este factorul determinant al dezvoltării și creșterii competitivității.Susțin acest raport care solicită ca politica de coeziune să reprezinte în continuare o prioritate pentru Uniunea Europeană și să fie susținută de o finanțare ambițioasă corespunzătoare. Sunt necesare acțiuni ferme pentru creșterea convergenței între toate regiunile.
Objection pursuant to Rule 106: authorisation of genetically modified maize MON 87427 × MON 89034 × NK603 and genetically modified maize combining two of the events MON 87427, MON 89034 and NK603 (B8-0124/2018) RO
Porumbul modificat genetic prezintă o amenințare gravă asupra mediului înconjurător, animalelor și sănătății umane.Prin prisma faptului că nu există studii certe care să demonstreze efectele pe care le au aceste culturi asupra mediului și mai ales asupra animalelor care consumă această cereală, nu susțin propunerea de rezoluție referitoare la autorizarea introducerii pe piață a produselor care conțin, constau în, sau sunt fabricate din porumb modificat genetic.Adevărul este că mulți fermieri au cultivat porumb modificat genetic și nu au obținut beneficiile promise de companiile agrochimice.
Situation of fundamental rights in the EU in 2016 (A8-0025/2018 - Frank Engel) RO
. – Respectarea statului de drept este o precondiție necesară pentru protejarea drepturilor fundamentale. Statele membre sunt cele care au responsabilitatea ultimă pentru a proteja drepturile omului pentru toate persoanele, prin ratificarea și aplicarea tratatelor și convențiilor internaționale privind drepturile omului. Este absolut necesară integrarea optimă în societatea europeană a persoanelor de diferite religii, inclusiv a celor care locuiesc în Uniunea Europeană de multă vreme. Valul actual de atacuri teroriste de pe teritoriul UE a alimentat o neîncredere generalizată față de musulmani, fie că sunt cetățeni UE, fie că sunt migranți, unele partide politice exploatând neîncrederea și utilizând o retorică a izolaționismului cultural și a urii față de cei care sunt diferiți.Prin urmare, ar trebui acordată o atenție deosebită protecției drepturilor omului în cazul grupurilor celor mai vulnerabile. Este important să li se ofere migranților, copii și adulți, programe de educație, aceasta fiind necesară pentru integrarea lor în societatea gazdă și în dialogul intercultural. Aș dori să subliniez importanța deosebită pe care o are dezvoltarea unor strategii și politici de incluziune socială și educație care să trateze problema discriminării și a excluziunii, care ar putea evita ca persoanele vulnerabile să se alăture organizațiilor extremiste violente.
Prospects and challenges for the EU apiculture sector (A8-0014/2018 - Norbert Erdős) RO
Susțin și am votat în favoarea raportului referitor la perspectivele și provocările pentru sectorul apicol din UE întrucât sectorul apicol face parte din agricultura europeană. Acesta numără peste 620 000 de apicultori în Uniunea Europeană.Mulți dintre apicultori și-au încetat activitatea, iar schimbările climatice își spun cuvântul. Astfel, în unele state membre numărul coloniilor de albine a scăzut cu până la 50 %. În 2015, mai mult de jumătate din cantitatea de miere importată de UE a provenit din China – circa 100 000 de tone, o cantitate dublă față de 2002.Consider că finanțarea sectorului apicol în state ce prezintă potențial, cum sunt multe dintre cele existente în Uniunea Europeană, trebuie mărită și luată în considerare în viitoarea politică agricolă pentru a nu lăsa să moară un sector cu mare potențial de dezvoltare în Uniunea Europeană.
Cutting the sources of income for Jihadists - targeting the financing of terrorism (A8-0035/2018 - Javier Nart) RO
Pentru că unul dintre elementele esențiale ale combaterii terorismului este tăierea surselor de finanțare a acestuia, inclusiv prin circuitele ascunse de fraudă și evaziunea fiscală, spălarea banilor și paradisurile fiscale, susțin raportul referitor la recomandarea Parlamentului European privind tăierea surselor de venit ale jihadiștilor - combaterea finanțării terorismului.Intenția de a aduce o serie de măsuri care să îmbunătățească transparența în ceea ce privește originea, transportul și intermedierea mărfurilor, în special a produselor petrochimice, pentru a consolida trasabilitatea și a stopa finanțarea involuntară a organizațiilor teroriste este una dintre soluțiile valabile în diminuarea finanțării terorismului. Și propunerile de reformă în domeniul TVA sunt o soluție bună pentru a împiedica finanțarea terorismului pentru că pot împiedica organizațiile criminale să profite de lacunele din sistemul european de TVA.
EU priorities for the 62nd session of the UN Commission on the Status of Women (A8-0022/2018 - Izaskun Bilbao Barandica, Ángela Vallina) RO
. – Femeile sunt actori esențiali în realizarea unor schimbări economice, de mediu și sociale, necesare pentru o dezvoltare durabilă. Aș dori să amintesc sectorul agricol, în care femeile joacă un rol important, rol care este esențial pentru vitalitatea zonelor rurale și pentru promovarea reînnoirii generațiilor, a coeziunii sociale și a creșterii economice. Există o legătură directă între disparitatea de gen și degradarea mediului. Asigurarea accesului egal pentru femeile fermieri la terenuri și la alte resurse productive este esențială pentru realizarea egalității de gen, a securității alimentare și a politicilor eficace privind schimbările climatice. De asemenea, fetele și femeile din mediul rural trebuie sprijinite pentru a avea acces la credite și la resurse productive și susținute în inițiativele lor antreprenoriale și în domeniul inovării. Consider că este important să recunoaștem rolul activ al femeilor din zonele rurale și contribuția acestora la economie în calitate de antreprenoare, directoare de întreprinderi familiale și promotoare ale dezvoltării sustenabile.
Marrakesh Treaty: facilitating the access to published works for persons who are blind, visually impaired, or otherwise print disabled (A8-0400/2017 - Max Andersson) RO
Potrivit Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, în Europa doar 5 % dintre cărțile publicate sunt disponibile într-un format accesibil pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în timp ce în țările în curs de dezvoltare – în care trăiesc aproximativ 90 % dintre persoanele cu deficiențe de vedere – acest procentaj este de doar 1 %.Tratatul de la Marrakesh , care a fost adoptat la 27 iunie 2013, face parte din setul de tratate internaționale privind drepturile de autor administrate de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI). Obiectivul său principal este de a crea un ansamblu de limitări și excepții obligatorii în beneficiul nevăzătorilor, al persoanelor cu deficiențe de vedere și al celor cu dificultăți de citire a materialelor imprimate.Un „exemplar într-un format accesibil” este un exemplar realizat într-o manieră și formă alternativă față de formatul în care a fost publicată opera și care le permite beneficiarilor să aibă acces la operă în condiții la fel de confortabile ca și persoanele văzătoare.Parlamentul și Consiliul au semnat directiva și regulamentul la 13 septembrie 2017. Salut decizia Consiliului de a încheia tratatul internațional. Acesta reprezintă încă un pas esențial către aplicarea integrală a acestui important act legislativ privind drepturile de autor.
Jurisdiction, recognition and enforcement of decisions in matrimonial matters and matters of parental responsibility, and international child abduction (A8-0388/2017 - Tadeusz Zwiefka) RO
Funcționarea corectă și fără obstacole a unui spațiu de justiție în cadrul Uniunii, cu respectarea diferitelor sisteme de drept și tradiții juridice ale statelor membre este esențială pentru Uniune.În vederea punerii în aplicare a acestor obiective, ar trebui consolidate drepturile persoanelor, în special ale copiilor, în cadrul procedurilor judiciare pentru a facilita cooperarea dintre autoritățile judiciare și administrative și executarea hotărârilor în materie de dreptul familiei cu implicații transfrontaliere.Temeiurile de competență în materia autorității părintești trebuie întotdeauna concepute în funcție de interesul superior al copilului și ar trebui să se aplice din această perspectivă.Consider că reformarea Regulamentului Bruxelles IIa este indispensabilă, având în vedere numărul mare de cupluri internaționale și noile moduri de viață. Susțin propunerea de reformare care va permite evitarea a numeroase cazuri de confuzie și insecuritate juridică. Aceasta garantează respectarea drepturilor copiilor, aceștia fiind tratați cu respect și nu ca proprietatea părinților, a organizațiilor de sector sau a statelor membre însele.
Implementation of the Youth Employment Initiative in the Member States (A8-0406/2017 - Romana Tomc) RO
Criza economică și financiară care a început în 2008 a dus la o creștere importantă a ratei șomajului. Rata șomajului în rândul tinerilor era de 15 % în 2008. În anul 2013 a atins un nivel record de 24 %. Tinerii s-au retras în număr tot mai mare de pe piața muncii, odată cu accentuarea crizei economice. Numărul tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional a ajuns la 7,3 milioane în 2013. Majoritatea dintre ei este formată din populația cuprinsă între 15 și 24 de ani.În România, țara pe care o reprezint în Parlamentul European, rata șomajului în rândul tinerilor a ajuns în 2017 la cel mai ridicat nivel, 15,4 %. Este un procent alarmant.Sper ca raportul referitor la punerea în aplicare în statele membre a Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor să creeze un cadru legislativ prin care statele membre să se angajeze că vor oferi tinerilor oferte de angajare, formare continuă, ucenicie sau stagiu de calitate.
Implementation of the Professional Qualifications Directive and the need for reform in professional services (A8-0401/2017 - Nicola Danti) RO
Serviciile reprezintă 71 % din PIB și 68 % din totalul locurilor de muncă, dar potențialul pieței unice a serviciilor rămâne în continuare neexploatat la maximum.O reglementare inteligentă, justificată de apărarea obiectivelor legitime de interes public, poate avea efecte pozitive asupra pieței interne, asigurând un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și o mai bună calitate a serviciilor furnizate.În conformitate cu Directiva 2005/36/CE, toate cerințele de la nivel național ar trebui să fie notificate și puse la dispoziția publicului în baza de date pentru profesiile reglementate, într-un limbaj clar și ușor de înțeles.Subliniez faptul că statele membre trebuie să pună în aplicare pe deplin articolul 59 din Directiva 2005/36/CE și să își intensifice eforturile pentru a garanta o mai mare transparență a reglementărilor lor profesionale, ceea ce este esențial pentru mobilitatea specialiștilor în întreaga UE, deoarece nu se poate oferi o imagine completă a profesiilor reglementate la nivelul UE decât dacă toate statele membre furnizează informații complete.Precizez că recomandările de reformă nu pot înlocui acțiunile de sancționare, iar Comisia, în calitate de gardian al tratatelor, trebuie să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în cazul în care identifică reglementări discriminatorii, nejustificate sau disproporționate.
Promotion of the use of energy from renewable sources (A8-0392/2017 - José Blanco López) RO
Am votat pozitiv pentru acest raport referitor la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile pentru că energia regenerabilă reprezintă viitorul.Energia provenită de la soare, energia eoliană, hidroelectrică, biomasa, aceste alternative protejează mediul înconjurător. Exploatarea acestor resurse generatoare de energie conduce către o serie de factori care ar îmbunătăți calitatea vieții și duce către diversificarea ofertei de energie. Implicit, reduce dependența de piețele combustibililor fosili, în special de petrol și gaze, vinovate de așa-numitul efect de seră.Este necesar să se confere mai multă ambiție prezentei directive pentru ca Europa să își poată respecta angajamentul de a lupta împotriva schimbărilor climatice.
International ocean governance: an agenda for the future of our oceans in the context of the 2030 Sustainable Development Goals (A8-0399/2017 - José Inácio Faria) RO
Mările și oceanele acoperă 70 % din suprafața planetei. Acestea ne oferă hrană, energie, mobilitate, medicamente și modalități de petrecere a timpului liber și, în același timp, reglează clima. Însă această resursă nu este protejată. Sănătatea oceanelor este amenințată de acumularea și răspândirea deșeurilor marine. Statisticile arată că, în anul 2010, peste 150 de milioane de tone de materiale plastice s-au acumulat în oceanele lumii.Am votat pentru a susține acest raport care trage un semnal de alarmă atât statelor membre, cât și autorităților locale și regionale pentru a conștientiza riscurile la care ne expunem dacă nu luăm măsuri concrete.Statele membre ar trebui să adopte toate măsurile tehnologice necesare, precum și cele financiare care abordează poluarea marină și oceanică și să promoveze sisteme eficiente de recuperare a deșeurilor provenite din transportul maritim, în special a deșeurilor de plastic.
Women, gender equality and climate justice (A8-0403/2017 - Linnéa Engström) RO
Susțin o plată egală, șanse de angajare egale, protecție împotriva discriminării egală între femei și bărbați.Comportamentul social trebuie să țină pasul cu evoluția calității vieții și cu evoluția fiecărui domeniu de activitate. Nu putem stagna încorsetați într-o mentalitate învechită care ar fi trebuit să apună de mult. Rata șomajului în rândul femeilor este mai mare, salariile în rândul femeilor sunt mai mici. Este nevoie de un echilibru de gen. Întrucât femeile sunt încă slab reprezentate în organismele decizionale naționale, susțin acest raport care va pune în aplicare programe prin care transferul de tehnologii moderne și de know-how să poată ajuta comunitățile și regiunile în curs de dezvoltare să se adapteze la schimbările climatice, incluzând în aceste programe femeile, care reprezintă cea mai mare pondere din forța de muncă agricolă din țările cu risc.
A European Strategy for Low-Emission Mobility (A8-0356/2017 - Bas Eickhout) RO
Transportul este responsabil de peste 25 % din emisiile de GES din UE, din care transportul rutier reprezintă peste 70 %. Totodată, este cauza principală a poluării aerului în zonele urbane, dar sectorul transporturilor este decarbonizat într-o măsură mai mică decât toate celelalte sectoare și se bazează în continuare pe combustibili fosili pentru peste 94 % din necesarul său de energie.Doresc să subliniez faptul că soluțiile de mobilitate electrică bazate pe surse de energie durabile oferă un mare potențial de decarbonizare a transportului și vreau sa amintesc inovațiile tehnologice. O traiectorie fiabilă de reducere a emisiilor poate oferi producătorilor de vehicule siguranța necesară pentru planificarea investițiilor în tehnologii noi.Statele membre ar trebui să sprijine proiectele pilot care vor încuraja utilizarea sporită a vehiculelor electrice și a vehiculelor alternative pe bază de biocombustibili. Prin urmare, Comisia ar trebui să prezinte evaluarea privind punerea în aplicare a directivei privind implementarea infrastructurii de carburanți alternativi de către statele membre și să ia măsuri cu privire la acele state membre care nu au prezentat încă o strategie națională.Susțin acest raport care, în conformitate cu referința din Acordul de la Paris, îndeamnă la un nou mecanism de cooperare internațională pentru combaterea schimbărilor climatice.
Annual report on human rights and democracy in the world 2016 and the EU policy on the matter (A8-0365/2017 - Godelieve Quisthoudt-Rowohl) RO
Angajamentul UE față de multilateralismul eficace este o parte integrantă a politicii externe a Uniunii și își are rădăcinile în convingerea că un sistem multilateral, bazat pe reguli și valori universale, este cel mai potrivit pentru abordarea crizelor, provocărilor și amenințărilor globale.Un număr din ce în ce mai mare de încălcări ale drepturilor omului constituite de crimele de război și crimele împotriva umanității, inclusiv genocidul, sunt comise de actori statali și nestatali. Trebuie să ne amintim că statele au responsabilitatea finală de a proteja toate drepturile omului prin adoptarea și punerea în aplicare a tratatelor și convențiilor internaționale privind drepturile omului.Vreau să subliniez importanța fundamentală a combaterii corupției pentru a proteja statul de drept, democrația și respectarea drepturilor omului. Ar trebui să condamnăm cu fermitate orice comportament care acceptă astfel de practici corupte.În același timp, UE s-a angajat să sprijine țările partenere, ținând seama de nivelul lor de dezvoltare și de progresele înregistrate în ceea ce privește drepturile omului și democrația.Susțin acest raport care recomandă Comisiei elaborarea de orientări ale UE pentru sprijinirea democrației, cu scopul contribuției pozitive la consolidarea instituțiilor democratice și a încrederii publice în procesele electorale în întreaga lume.
The EU-Africa Strategy: a boost for development (A8-0334/2017 - Maurice Ponga) RO
Uniunea Europeană este principalul partener al Africii în domeniile economic, comercial, al dezvoltării, ajutorului umanitar și securității. În acest context, parteneriatul dintre Africa și UE reflectă o nouă viziune privind evoluția situațiilor politice și economice, a situațiilor în materie de mediu, dar și a celor sociale ale ambelor continente.Subliniez, cu această ocazie, faptul că este necesară intensificarea dialogului politic dintre Africa și Uniunea Europeană, o condiție prealabilă a reînnoirii parteneriatului strategic, iar la baza acestuia avem nevoie de transparență și bună guvernanță cu scopul de a crea o situație reciproc avantajoasă și de a stabili o cooperare echitabilă și sustenabilă.Am votat pentru rezoluția privind „Strategia UE-Africa: stimularea dezvoltării” deoarece consider că se concentrează pe domenii prioritare, precum migrația și mobilitatea, dezvoltarea economică, buna guvernanță, drepturile omului, securitatea și lupta împotriva terorismului, mediul și schimbările climatice, dar mai ales pe construirea unor state și a unor societăți mai reziliente pentru toți și în special pentru tineret, în vederea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Combating inequalities as a lever to boost job creation and growth (A8-0340/2017 - Javi López) RO
Combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă și politicile active privind piața forței de muncă și consolidarea drepturilor sindicatelor și ale lucrătorilor sunt printre temele prioritare ale acestui raport. Politicile principale pe care se sprijină sunt: politica de coeziune, politicile de investiții și evoluțiile europene în materie de coordonare a politicilor sociale.Una dintre preocupările majore în ceea ce privește consecințele inegalității, nu numai din punct de vedere social, este combaterea sărăciei în rândul tinerilor și a copiilor, mai ales oportunitățile viitoare. În acest context, subliniez faptul că anumite evoluții economice și tehnologice au dus la schimbări radicale în lumea muncii, iar numeroase studii academice stabilesc posibile efecte negative.Am votat pentru această propunere deoarece consider că Europa are nevoie de o repoziționare, mai ales după marea recesiune din 2008, iar inegalitatea trebuie să devină parte efectivă ca abordare și o prioritate majoră. Mai mult, se propune consolidarea celor mai relevante politici de ocupare a forței de muncă adoptate la nivelul Uniunii în ultimii ani, concentrându-se mai ales asupra tinerilor și șomerilor de lungă durată.
Rule of law in Malta (B8-0596/2017, B8-0597/2017) RO
Este revoltător faptul că în Uniunea Europeană e posibilă asasinarea unui jurnalist, așa cum a fost ucisă Daphne Caruana Galizia, la 16 octombrie, cu o mașină capcană. Este inadmisibil, de asemenea, modul în care autoritățile malteze tratează acuzațiile privind evaziunea fiscală, corupția, spălarea de bani. Nici până acum poliția malteză nu a deschis o anchetă referitoare la dezvăluirile „Panama Papers”, care vizau nu mai puțin de 714 societăți, precum și o serie de foști și actuali demnitari, inclusiv membri ai guvernului.În consecință, susțin rezoluția, mă alătur cererii de instituire a „Premiului european Daphne Caruana Galizia pentru jurnalismul de investigație” și solicit autorităților malteze să respecte statul de drept, să acționeze pentru depolitizarea numirilor în justiție și poliție și, mai ales, să acționeze cu celeritate pentru investigarea acestei crime oribile și pentru pedepsirea celor vinovați.
Eastern Partnership: November 2017 Summit (A8-0308/2017 - Laima Liucija Andrikienė, Knut Fleckenstein) RO
Parteneriatul Estic este departe de a-și fi îndeplinit obiectivele, de aceea consider binevenit acest îndemn pentru impulsionarea acestui cadru de cooperare și suport pentru fostele republici sovietice care doresc o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană. Sunt câțiva factori care continuă să afecteze eficacitatea Parteneriatului Estic: lipsa unei viziuni europene în legătură cu statele vizate de parteneriat, lipsa unei perspective europene pentru acele state interesate în acest sens, lipsa de consistență a implicării europene în dezvoltarea parteneriatului. Acestor carențe ale Bruxelles-ului li se adaugă obstrucția permanentă din partea Rusiei, politica sa agresivă, de intimidare și imixtiune în deciziile țărilor învecinate, eforturile sale imperialist-revanșarde, cărora UE întârzie păgubos să le dea riposta cuvenită.Susțin recomandarea și solicit forurilor UE să dea dovadă de mai multă fermitate în soluționarea conflictelor înghețate sau în curs din proximitatea ex-sovietică și să treacă la măsuri concrete de stopare a agresivității Rusiei. Altfel, riscăm un amestec tot mai nociv al Kremlinului în stimularea mișcărilor centrifuge, eurosceptice și extremiste din statele UE. Mai mult, există o amenințare directă a Rusiei împotriva flancului estic al UE și NATO. Să acționăm până nu e prea târziu pentru apărarea Europei Unite.
The situation of the rule of law and democracy in Poland (B8-0594/2017, B8-0595/2017) RO
Din păcate, Polonia, cândva un reper în Estul Europei pentru angajamentul său în favoarea libertății și democrației, se îndepărtează cu pași repezi de spiritul „Solidarității” și de valorile europene. Sunt profund indignat de „Marșul Independenței” din 11 noiembrie, când zeci de mii de extremiști de dreapta au defilat cu torțe aprinse pe străzile Varșoviei, într-o sinistră imitare a dezlănțuirii naziste din anii 1930. Polonia a fost, de-a lungul istoriei, victima imperiilor vecine, iar în secolul XX a suferit cumplit din cauza barbariilor nazismului și comunismului. Este șocant pentru mine, ca român, să văd atâta lipsă de responsabilitate și înțelepciune, atât de puțină prețuire pentru drepturile fundamentale ale omului atât de greu câștigate în țările fost comuniste.Fac apel la autoritățile poloneze să pună capăt distrugerii sistematice a statului de drept, să înceteze de urgență abuzurile împotriva justiției, societății civile, opoziției, presei independente, femeilor și minorităților. Ne confruntăm cu un caz grav de nerespectare a prevederilor Tratatului privind Uniunea Europeană și se impune o acțiune fermă din partea forurilor europene și a tuturor celorlalte state membre pentru salvarea democrației în Polonia.
Saving lives: boosting car safety in the EU (A8-0330/2017 - Dieter-Lebrecht Koch) RO
Siguranța rutieră depinde de vehicule, infrastructură și de starea conducătorului auto. Pentru a spori siguranța rutieră, sunt necesare măsuri în toate cele trei domenii.Vârsta medie a parcului auto din România depășește 12 ani, iar infrastructura este la pământ. Aceste aspecte justifică numărul deceselor provocate de accidentele auto din România: 97 de decese la un milion de locuitori, ceea ce înseamnă un număr dublu față de media UE.În fiecare an, circa 25 500 de persoane își pierd viața și aproximativ 135 000 de persoane sunt rănite grav pe șoselele din Europa. Consider că este necesar ca, în consultare cu statele membre, să se ia măsuri mai multe și mai eficace pentru a diminua numărul victimelor.Pentru a spori siguranța pe șoselele din Europa, susțin raportul referitor la salvarea de vieți omenești: sporirea siguranței autovehiculelor în UE.
Territorial typologies (A8-0231/2017 - Iskra Mihaylova) RO
Politicile de coeziune ale UE vizează reducerea disparităților între regiunile UE și promovarea creșterii economice, a ocupării forței de muncă și a dezvoltării durabile în regiunile altor zone defavorizate, precum și în alte zone.Pentru a satisface mai bine necesitățile factorilor de decizie de la nivelul UE, Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene, Eurostat, a început să publice în ultimii ani statistici care acoperă o gamă întreagă a acestor tipologii ale teritoriilor.Totodată, pentru a crea transparență metodologică și pentru a garanta stabilitatea tipologiilor teritoriilor de-a lungul timpului, definițiile și criteriile de bază pentru crearea și actualizarea tipologiilor trebuie să fie precizate în regulament și în dispozițiile de punere în aplicare a acestuia.Obiectivul principal al modificărilor pe care Comisia le propune acum legislației existente este de a stabili o recunoaștere juridică a tipologiilor teritoriale, inclusiv o definiție a orașelor, pentru a putea fi folosite în statisticile europene.O bază cu definiții și criterii statistice pentru diferitele tipologii teritoriale ar asigura aplicarea armonizată și transparentă și utilizarea lor la nivelul UE și în statele membre, așadar votez in favoarea raportului.
Recognition of professional qualifications in inland navigation (A8-0338/2016 - Gesine Meissner) RO
Transportul fluvial european este un mod de deplasare terestră pe ape interioare (pe canale, căi navigabile, fluvii, râuri, lacuri etc.), care permite transportul de mărfuri sau de persoane. Rețeaua europeană de transport fluvial acoperă aproape 41 000 km și leagă 12 țări din Uniunea Europeană. Transportul de mărfuri pe căile fluviale europene interconectate reprezintă peste 140 de miliarde de tone-kilometri (Eurostat 2011).În același timp, respectă pe deplin cerințele celor trei piloni ai dezvoltării durabile: pe plan economic, prețul transportului fluvial continuă să fie competitiv în raport cu cel al transportului rutier; pe plan ecologic, transportul fluvial este în același timp slab consumator de energie și performant din punctul de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră și al combaterii încălzirii climatice; pe plan social, acesta provoacă puține accidente și dispune de un înalt potențial de dezvoltare din punctul de vedere al fluxurilor, ceea ce implică o capacitate importantă de creare de locuri de muncă, în special în zonele portuare.Consider importantă recunoașterea calificărilor și recunoașterea unei profesii care, în multe țări din Uniunea Europeană, suferă în prezent de o lipsă de mobilitate și de o penurie a forței de muncă.Din toate aceste motive, este necesar să fie sprijinită dezvoltarea acestui mod de transport alternativ.
Cooperation between national authorities responsible for the enforcement of consumer protection laws (A8-0077/2017 - Olga Sehnalová) RO
Comercianții își desfășoară din ce în ce mai des activitatea în cadrul pieței unice, iar în acest context avem nevoie de mecanisme eficiente în ceea ce privește încălcările la nivelul Uniunii pentru evitarea unor abordări inconsecvente la asigurarea aplicării legislației, mai ales atunci când vorbim despre dublarea eforturilor sau a costurilor de asigurare a aplicării legislației.Există un sistem de cooperare transfrontalieră între autoritățile naționale, propus de Comisia Europeană, tocmai din 2003. Acesta este însărcinat cu supravegherea, anchetarea și urmărirea penală, eliminând lacunele exploatate de comercianții necinstiți. Cu toate acestea, revizuirea propunerii de Regulament CPC este necesară pentru a îmbunătăți eficacitatea normelor și a procedurilor aferente acestei cooperări, în special cu scopul de a aborda mai bine provocările pieței unice digitale.Susțin Regulamentul privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure aplicarea legislației în materie de protecție a consumatorului deoarece dispozițiile revizuite consolidează mecanismele de asigurare a aplicării legislației utilizate de autoritățile naționale pentru a combate practicile ilegale care cauzează prejudicii consumatorilor în mai multe țări, în special în domeniul online.
Deployment of cohesion policy instruments by regions to address demographic change (A8-0329/2017 - Iratxe García Pérez) RO
Schimbările demografice reprezintă o adevărată problemă pentru toate statele din UE. Țările slab dezvoltate sunt afectate de pierderea populației tinere și a forței de muncă, iar statele dezvoltate riscă să ajungă suprapopulate.Cifrele publicate de Eurostat arată că populația Europei îmbătrânește progresiv. Populația aptă de muncă va scădea de la 65,5% din populația totală în 2015 la 56,2% în 2080. Ruralul este cel mai afectat de schimbările demografice, pentru că aici nici infrastructura, nici serviciile, nici învățământul nu sunt puse la punct. Astfel, nici investitorii nu sunt atrași de aceste zone. În consecință, majoritatea populației din zonele rurale alege să se mute în zonele urbane sau să emigreze.Anul acesta, se estimează că vor pleca definitiv din țară aproximativ 85 de mii de români. Dacă românii ar râmâne în România, bugetul statului ar câștiga de pe urma lor jumătate de miliard de euro în fiecare an.O infrastructură adecvată și un nivel adecvat de servicii medicale și de învățământ ar ajuta regiunile slab populate sau care suferă de pe urma emigrării.Este necesar ca Raportul referitor la utilizarea instrumentelor politicii de coeziune de către regiuni pentru a răspunde schimbărilor demografice să producă efecte în următorii ani.
Action plan on retail financial services (A8-0326/2017 - Olle Ludvigsson) RO
O platformă online care să monitorizeze comisioanele și ofertele instituțiilor financiare cu amănuntul din întreaga Uniune Europeană, la care au acces toți cetățenii statelor membre, este o necesitate. Consumatorul trebuie să cunoască toate taxele și comisioanele pe care este nevoit să le suporte atunci când operațiunile efectuate de el necesită conversia monedei.În contextul în care multe dintre statele membre UE și-au păstrat moneda națională, un monitor al taxelor și comisioanelor percepute de instituțiile financiare cu amănuntul este necesar pentru a permite cetățenilor să aleagă opțiunea cea mai bună pentru nevoile lor.În România există deja o platformă națională, constituită de către Guvernul statului, care vine în sprijinul consumatorilor și este dedicată produselor financiar-bancare, astfel încât să poată fi verificate costurile și comisioanele. O astfel de platformă este necesară la nivelul întregii Uniuni Europene.Susțin raportul referitor la planul de acțiune privind serviciile financiare cu amănuntul și sper ca acesta să poată produce efecte cât mai curând.
Specific measures to provide additional assistance to Member States affected by natural disasters (A8-0070/2017 - Iskra Mihaylova) RO
Dezastrele naturale au efecte devastatoare, mai ales că modalitățile de prevenire a acestora sunt de cele mai multe ori inoperante. Cutremurele care au avut loc recent în Italia au afectat regiuni însemnate, iar în urma acestora sunt necesare lucrări de reconstrucție pentru a ajuta cetățenii din zonă să aibă condiții decente de trai.În acest sens, Uniunea Europeană contribuie prin asistență financiară prin Fondul de solidaritate al UE și Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) pentru sprijinirea reconstrucțiilor zonelor afectate de dezastre naturale majore.Am votat în favoarea acestui raport, deoarece, chiar dacă se propun noi măsuri de asistență financiară suplimentară prin introducerea unei noi axe prioritare separate, mai mult, Comisia oferă un sprijin de cofinanțare de până la 100 % pentru proiectele FEDR și o măsură retroactivă de la data când a avut loc dezastrul, aceste acțiuni sunt considerate neutre din punct de vedere bugetar, rămânând în limitele alocării globale pentru perioada 2014-2020.
Assessment of Horizon 2020 implementation (A8-0209/2017 - Soledad Cabezón Ruiz) RO
Programul Orizont 2020 este cel mai mare program de cercetare din lume. Face parte din obiectivele Strategiei Europa 2020, care au fost create în mod special să compenseze situația de criză economică și care acordă un rol extrem de important dezindustrializării din Europa.Societatea europeană se confruntă cu o schimbare de paradigmă în ceea ce privește interesele noastre. Chiar dacă Europa este regiunea în care se cuplează nivelul ridicat de dezvoltare economică și socială cu drepturi și libertăți civile, domeniul cercetării și inovării trebuie înțeles într-o formă în care avem nevoie ca știința să ne ajute să formăm o societate bazată pe cunoaștere durabilă. Cu toate acestea, pentru a repara decalajele dintre regiuni, trebuie să avem în vedere, pe lângă buget, capitalul uman și formarea avansată, infrastructura tehnologică și colaborarea dintre universități si mediul de afaceri.Susțin acest raport, deoarece pune un accent deosebit pe importanța educației ca domeniu-cheie în cercetare și dezvoltare, mai ales în contextul soluțiilor la înlocuirea muncii manuale cu tehnologia, al problemelor societale noi cu care Europa se confruntă, dar și pe domeniul sănătății, finanțat corespunzător în cercetare și inovare.
EU Strategy on Syria (RC-B8-0331/2017, B8-0331/2017, B8-0333/2017, B8-0335/2017, B8-0337/2017, B8-0338/2017, B8-0341/2017, B8-0342/2017) RO
De la cel de-al Doilea Război Mondial încoace conflictul din Siria este cea mai gravă criză umanitară cu care s-a confruntat omenirea.Încălcările drepturilor fundamentale comise în mod sistematic asupra civililor sunt nenumărate: de la discriminarea care vizează civili, execuțiile extrajudiciare, tortură și rele tratamente, dispariții forțate, arestări arbitrare și în masă, pedepse colective, până la atacuri asupra personalului medical și blocarea accesului la alimente și apă.Din păcate, comunitatea internațională nu poate interveni cu forțe militare în conflictul sirian, așa că numai o tranziție cu implicarea guvernului Assad poate, cred, să pună capăt conflictului.Salut faptul că în urma conferinței de la Bruxelles din aprilie s-a convenit o abordare pentru rezolvarea crizei prin acordarea de asistență financiară suplimentară.Am votat în favoarea rezoluției, deoarece sunt ferm convins că întreaga comunitate internațională trebuie să se implice mai activ în rezolvarea acestei crize, mai ales în contextul postconflict sirian și în procesul reconstrucției Siriei. E important, de asemenea, îndemnul către Rusia și Iran să-și exercite influența asupra regimului sirian, pentru a se ajunge la un compromis rezonabil.
EU eGovernment action plan 2016-2020 (A8-0178/2017 - Sabine Verheyen) RO
Secolul XXI este și „secolul vitezei”, în care internetul joacă un rol esențial în viețile noastre, atât în spațiul personal, cât și în cel public. Planul de acțiune privind guvernarea electronică prezentat de Comisia Europeană este binevenit, stabilind obiective ambițioase pentru perioada următoare.În acest context, este important de menționat faptul că toate sectoarele publice se confruntă cu provocări majore datorate transformării într-o societate digitală. Raportul de inițiativă dorește o trecere graduală a administrațiilor publice la tehnologia digitală pentru eficientizarea serviciilor publice care vin în ajutorul cetățenilor și întreprinderilor.Aceste soluții trebuie să aibă în vedere și protejarea datelor cu caracter personal. Securitatea și încrederea sunt două concepte care trebuie să stea la baza oricărei măsuri suplimentare în ceea ce privește strategia modernă de guvernare electronică.Mi-am exprimat votul în favoarea raportului de inițiativă referitor la Planul european de acțiune privind guvernarea electronică 2016-2020, deoarece consider că, pe de-o parte, s-ar simplifica într-un mod eficient și productiv sectorul public, iar pe de altă parte crearea unui portal digital unic ar facilita accesul cetățenilor și întreprinderilor la informații.
Resource efficiency: reducing food waste, improving food safety (A8-0175/2017 - Biljana Borzan) RO
Risipa alimentară este mai complexă decât simpla dimensiune a problemei deșeurilor. Utilizarea eficientă a resurselor are prioritate pe agenda politică a UE, fiind luate în considerare politicile siguranței alimentare și informațiile referitoare la alimente, dar și aspecte ale politicilor economice, de cercetare și inovare, de mediu, din domeniul agriculturii, educației și politicii sociale.Risipa alimentară are loc de-a lungul întregului lanț de aprovizionare cu alimente și toți actorii au responsabilitatea de a lua măsuri de prevenire și reducere a fenomenului. Ultimele estimări arată că 88 milioane de tone de alimente sunt risipite în UE în fiecare an, ceea ce generează 170 milioane tone de emisii CO2 și consumă 261 milioane tone de resurse.Educația consumatorilor reprezintă un domeniu critic. Conform Eurobarometrului, consumatorii recunosc că au un rol de jucat în prevenirea risipei alimentare. Peste trei sferturi dintre europeni cred că fiecare consumator reprezintă unul dintre actorii implicați în prevenirea risipei alimentare.Susțin acest raport, deoarece abordează problema de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și consum și analizează mijloacele și modalitățile politice și practice de a o reduce, fiind încurajată elaborarea soluțiilor inovatoare favorabile mediului privind gestionarea coproduselor și subproduselor din producția de alimente, depozitarea alimentelor, tehnologiile digitale și ambalarea.
Third countries whose nationals are subject to or exempt from a visa requirement: Ukraine (A8-0274/2016 - Mariya Gabriel) RO
Am votat în favoarea eliminării obligativității vizelor de călătorie în statele Uniunii Europene pentru cetățenii Ucrainei. Este, în sfârșit, un gest de sprijin efectiv și de deschidere europeană față de încercatul popor ucrainean.De dreptul la liberă circulație vor beneficia doar posesorii de pașapoarte biometrice, iar durata de ședere pe teritoriul UE este limitată la maxim 90 de zile la fiecare șase luni. Precizez că măsura este valabilă doar pentru turism, vizite de familie și afaceri și că nu se aplică Marii Britanii și Irlandei.Anterior acestei eliminări, a fost modificat mecanismul de suspendare temporară a exceptării de la obligativitatea vizelor pentru resortisanții unei țări terțe, astfel încât statele membre să poată notifica mai ușor circumstanțele care conduc la o eventuală suspendare, iar Comisia Europeană să poată să declanșeze mecanismul de suspendare din proprie inițiativă. Unul din cazurile în care va putea fi suspendată facilitatea legată de vize este prezența masivă a resortisanților dintr-o țară terță fără a avea acest drept. E o măsură de precauție care răspunde temerilor multor țări membre privind un eventual aflux de cetățeni ucraineni care nu vor respecta termenul de 90 de zile.
Negotiations with the United Kingdom following its notification that it intends to withdraw from the European Union (RC-B8-0237/2017, B8-0237/2017, B8-0241/2017, B8-0242/2017, B8-0243/2017) RO
Am votat în favoarea rezoluției care stabilește condițiile forului europarlamentar pentru a aproba acordul de retragere a Marii Britanii din UE. Mă bucur că documentul are ca ax fundamental preocuparea pentru respectarea drepturilor cetățenilor – ale europenilor aflați pe teritoriul Marii Britanii, respectiv ale britanicilor aflați în țările UE-27. Parlamentul European solicită asigurarea, în procesul de negociere care începe, a unui tratament egal și corect pentru toți cetățenii ce ar putea să suporte implicațiile Brexit. În special în ceea ce privește semnificativa comunitate românească din Regatul Unit, cer autorităților britanice să se abțină de la orice limitare a libertății de circulație înainte de data retragerii din UE. Acest fapt ar echivala cu încălcarea dreptului Uniunii, după cum avertizează rezoluția votată. Din această fază, trebuie să acționăm, în cadrul și pe parcursul negocierilor Bruxelles-Londra, pentru ca viitoarea relație bilaterală să aibă la bază respectarea obligațiilor deja asumate. Adică, în ceea ce-i privește pe românii aflați pe teritoriul britanic, asigurarea drepturilor pe care le dobândesc din momentul stabilirii până la data retragerii depline a Marii Britanii din UE. Cred că, pe bază de reciprocitate, este fezabilă obținerea acestei protecții juridice pentru conaționalii noștri.
Palm oil and deforestation of rainforests (A8-0066/2017 - Kateřina Konečná) RO
Uleiul de palmier a devenit unul din cele mai folosite uleiuri din lume, mai ales în ultimii 20 de ani, fiind cauza devastării pe scară largă a diverselor ecosisteme din regiunea tropicelor. Mai mult, din această cauză, insulele Sumatra și Borneo din Indonezia au intrat în istorie ca exemple ale celei mai rapide despăduriri din istoria omenirii.În acest context, trebuie să avem în vedere faptul că 46 % din totalul uleiului de palmier importat de Uniunea Europeană provine din producția de biocombustibili necesitând utilizarea a aproape unui milion de hectare de teren tropical. Uniunea Europeană trebuie să combată impactul asupra mediului pe care îl are producția nesustenabilă de ulei de palmier, mai ales în Asia de sud-est.Am susținut rezoluția referitoare la uleiul de palmier și defrișarea pădurilor deoarece Comisia trebuie să ia măsuri urgente pentru a elimina gradual până-n 2020 utilizarea uleiului de palmier în biocombustibili, iar introducerea uleiului de palmier pe piața Uniunii Europene va trebui să se facă în baza unei scheme unice de certificare.
Draft recommendation following the inquiry into emission measurements in the automotive sector (B8-0177/2017) RO
Proiectul de rezoluție legislativă referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și ale sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective se referă la remedierea problemelor prin verificarea producătorilor auto și acoperirea lacunelor legislative care să poată preveni alte teste false privind emisiile, aplicând, totodată, legislația privind protecția calității aerului.La începutul anului, comisia de anchetă a Parlamentului European privind măsurătorile emisiilor în sectorul auto a finalizat un raport după un an de anchetă și a propus un set de recomandări. S-a ajuns la concluzia că, deși Comisia și statele membre erau la curent de acum 10 ani cu faptul că emisiile de oxid de nitrogen de la mașinile diesel diferă între testele de laborator și condițiile reale de trafic, nu au acționat din timp pentru a proteja calitatea aerului și sănătatea publică.Am votat în favoarea raportului deoarece regulile Uniunii în acest domeniu trebuie să fie clarificate și adoptate rapid, mai mult, Uniunea Europeană trebuie să supravegheze îndeaproape aprobarea tipurilor de autovehicule.Condamn abordarea neprincipială a colegilor britanici, care au blocat adoptarea recomandării din considerente conjuncturale, străine acestei teme.
Supply chain due diligence by importers of minerals and metals originating in conflict-affected and high-risk areas (A8-0141/2015 - Iuliu Winkler) RO
Propunerea de proiect de regulament a Comisiei referitoare la instituirea unui sistem al Uniunii pentru autocertificare cu privire la diligența necesară în cadrul lanțului de aprovizionare a importatorilor responsabili de staniu, tantal și tungsten, minereurile acestora și aur provenind din zone de conflict și zone cu risc ridicat propune un set de soluții prin care se impune întreprinderilor care importă aceste metale și minereuri să evite cauzarea de prejudicii pe teren prin monitorizarea și administrarea achizițiilor și vânzărilor.În acest sens, Uniunea Europeană dorește să contribuie la eforturile internaționale de a soluționa probleme din țările bogate în resurse, dar care sunt vulnerabile din cauza conflictelor armate.Am votat în favoarea acestei propuneri de regulament deoarece s-au depus amendamente pentru a eficientiza lanțul de aprovizionare și se ține seama de orientările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică privind diligența necesară în acest context, având în vedere și articolul 1502 din Legea adoptată de Statele Unite pentru reforma Wall Street și protecția consumatorilor.
Guidelines for the 2018 budget - Section III (A8-0060/2017 - Siegfried Mureşan) RO
Bugetul Uniunii Europene deține un rol important în contextul Brexitului și față de provocările cu care se confruntă Uniunea în acest moment. Bugetul Uniunii pentru 2018 va fi, printre altele, un buget pentru creștere durabilă, pentru crearea de locuri de muncă și pentru securitate.Cercetarea, infrastructura și întreprinderile mici și mijlocii sunt principalii vectori pentru creșterea economică și pentru generarea de locuri de muncă. În acest sens, se cere să se pună accent pe creșterea competitivității economiei Uniunii, furnizarea fondurilor corespunzătoare pentru cercetare și sprijinirea dezvoltării competențelor angajaților.Mai mult, pentru a îndeplini condițiile prealabile pentru succesul tinerei generații, educația și ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor sunt vitale. Consider că majorarea bugetului pentru programul Erasmus+ pentru anul 2018 reafirmă angajamentul ferm față de asigurarea finanțării adecvate pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor. În aceeași măsură, este binevenită propunerea de a introduce o legitimație de călătorie Interrail pentru Europa, oferită la momentul împlinirii vârstei de 18 ani.Susțin raportul referitor la orientările generale pentru pregătirea bugetului 2018 deoarece cuprinde, fără îndoială, atât elementele esențiale, cât și soluțiile bugetare la nivelul Uniunii Europene pentru anul ce urmează.
Mercury (A8-0313/2016 - Stefan Eck) RO
Mercurul este una din primele zece substanțe poluante din lume, având un efect extrem de nociv asupra sănătății. Din păcate, acesta nu poate fi distrus, iar cantitatea de mercur de lângă suprafața multor oceane s-a triplat, din cauza activităților poluante ale omului.Organizația Mondială a Sănătății atestă faptul că nu există limite de siguranță în ceea ce privește mercurul. Expunerea la această substanță poate avea efecte toxice asupra sistemului nervos, digestiv și imunitar, asupra plămânilor, a rinichilor, a pielii și a ochilor. Studiile științifice subliniază faptul că mercurul este un pericol de mediu, fiind legat de boli precum Alzheimer și scleroza multiplă, de afecțiuni ale rinichilor și ale creierului.Obiectivul raportului este ratificarea urgentă a Convenției de la Minamata privind mercurul. Astfel, guvernele vor fi încurajate să ia măsuri de gestionare a efectelor expunerii la mercur asupra sănătății. Sunt în favoarea propunerii de regulament privind mercurul, deoarece Europa trebuie să-și mențină poziția de lider în procesul de la Minamata pentru valorificarea potențialului convenției. Mai mult, cetățenii trebuie să trăiască într-un mediu sănătos și să li se garanteze o securitate alimentară sporită.
Long-term shareholder engagement and corporate governance statement (A8-0158/2015 - Sergio Gaetano Cofferati) RO
Comisia a anunțat în planul său de acțiune privind dreptul european al societăților și guvernanța corporativă mai multe acțiuni în domeniul guvernanței corporative, în special pentru a încuraja implicarea pe termen lung a acționarilor și pentru a crește transparența dintre societăți și investitori. Transparența sporită privind activitățile societăților mari și, în special, privind profiturile realizate, impozitele pe profit plătite și subvențiile primite este esențială pentru asigurarea încrederii și facilitarea implicării acționarilor și a cetățenilor Uniunii în cadrul societăților.Am votat în favoarea propunerii de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei în ceea ce privește încurajarea implicării pe termen lung a acționarilor și a Directivei în ceea ce privește anumite elemente ale declarației privind guvernanța corporativă deoarece asigură transparență și garantează cerințele UE stabilite conform principiilor subsidiarității și proporționalității.
End-of-life vehicles, waste batteries and accumulators and waste electrical and electronic equipment (A8-0013/2017 - Simona Bonafè) RO
Pachetul nou privind economia circulară a fost adoptat de Comisia Europeană la 2 decembrie 2015 și conține patru propuneri legislative. Obiectivul de modificare a Directivei privind vehiculele scoase din uz, privind bateriile și acumulatorii și deșeurile de baterii și acumulatori, precum și deșeurile de echipamente electrice și electronice este de a simplifica obligațiile de raportare ale statelor membre. În acest context, trebuie să se țină seama de faptul că simplificarea legislației creează condiții de concurență echitabile pentru participanții pe piață. Principalul argument nu este să se creeze un nou regulament, ci mai degrabă un mediu favorabil pentru întreprinderi, în care acestea să poată aplica soluțiile cele mai ecologice și cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor, aliniate cu strategia pe termen lung.Am votat în favoarea acestei propuneri, deoarece consider că statele membre trebuie să creeze condiții adecvate, stimulente fiscale și condiții care să le permită producătorilor să-și asume responsabilitățile.
Reinforcement of checks against relevant databases at external borders (A8-0218/2016 - Monica Macovei) RO
Regulamentul vizează să oblige statele membre să efectueze controale sistematice asupra cetățenilor europeni atunci când traversează frontiera externă a spațiului Schengen, prin consultarea bazelor de date pertinente, cu scopul de a verifica dacă aceste persoane reprezintă o amenințare pentru ordinea publică și pentru securitatea internă.Totuși, dacă aceste controale ar putea să aibă un efect disproporționat asupra fluidității traficului la frontieră, statele membre ar trebui să efectueze controale țintă, deși o analiză a riscurilor arată că această operațiune nu ar trebui să afecteze securitatea internă.Aplicarea acestui regulament ar trebui să se facă cu respectarea Declarației universale a drepturilor omului, a Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și a Articolului 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană.Mai mult, pentru ca aceste controale să fie realizate cu alte documente de călătorie decât pașaportul, Comisia ar trebui să propună stabilirea unor norme comune privind elementele de securitate și elementele biometrice ce ar trebui să fie integrate în cărțile de identitate eliberate de către statele membre, ținând cont de faptul că documentele de identitate emise de numeroase state nu conțin elemente de acest tip.Prin urmare, am votat în favoarea Raportului referitor la consolidarea controalelor la frontierele externe.
European Cloud Initiative (A8-0006/2017 - Jerzy Buzek) RO
Raportul subliniază că potențialul maxim în domeniul cloud computingului nu va putea fi atins decât atunci când libera circulație a datelor va fi văzută ca a cincea libertate în cadrul pieței unice. Un cadru juridic clar, dotat cu competențe și resurse suficiente legate de gestionarea datelor importante, precum și recunoașterea calificărilor profesionale pertinente sunt condițiile necesare pentru a atinge potențialul maxim al cloud computingului.Unul dintre elementele centrale ale acestui raport este crearea unui cloud computing în domeniul științei, oferind cercetătorilor europeni și experților din domeniul științei și tehnologiei un mediu virtual care să le permită să stocheze, să partajeze și să reutilizeze datele lor dincolo de frontierele naționale. Această inițiativă în domeniul științei trebuie să fie însoțită de o strategie globală în materie de securitate cibernetică, întrucât comunitatea științifică are nevoie de o infrastructură de date fiabilă, care să poată fi utilizată fără expunerea acestora.Mai mult, raportul subliniază că o abordare armonizată a aplicării regulamentului general privind protecția datelor, inclusiv instrumentele de observare și campaniile de sensibilizare a cetățenilor, cercetătorilor și întreprinderilor, este crucială pentru dezvoltarea cloud computingului și facilitarea cooperării în materie de cercetare.Am votat, așadar, în favoarea Inițiativei europene în domeniul cloud computingului.
Aviation Strategy for Europe (A8-0021/2017 - Pavel Telička) RO
Acest raport subliniază o nouă abordare globală, mai ambițioasă, care ar trebui să fie adoptată în vederea garantării unei dezvoltări dinamice și durabile a sectorului european aviatic. Se subliniază, de asemenea, că securitatea, principiu de bază al strategiei europene în domeniul aviației, ar trebui să fie ameliorată constant.Consiliul și statele membre sunt invitate să ajungă rapid la un consens în dosare esențiale precum regulamentul privind crearea unui cer unic european și la revizuirea regulamentului privind orele de lucru și a regulamentelor privind drepturile pasagerilor.În același timp, Comisia este invitată să analizeze inițiativele în curs și să propună soluții în vederea umplerii golurilor din sectorul aviației rezultate din aplicarea tardivă și incompletă a legislației europene.Pe lângă crearea unei politici externe europene în domeniul aviației ambițioase, raportul subliniază necesitatea stabilirii unor legături rapide și eficace între rețelele de transport publice și infrastructurile aeroportuare și, în acest sens, invită la acordarea priorității soluțiilor multimodale în coridoarele TEN-T. Complementaritatea tipurilor de transport ar putea contribui la o mai bună conectivitate în interiorul Uniunii Europene, participând astfel la creșterea coeziunii și dezvoltării regionale în UE.Ținând cont de aceste elemente, am votat în favoarea strategiei europene în domeniul aviației.
Conclusion of the EU-Canada CETA (B8-0141/2017, B8-0142/2017, B8-0143/2017, B8-0144/2017, B8-0145/2017, B8-0146/2017) RO
Am votat în favoarea încheierii Acordului economic și comercial cuprinzător UE-Canada (CETA). Acest parteneriat, aprobat de Parlamentul European cu o largă majoritate, marchează un pas decisiv spre eliminarea vizelor canadiene pentru cetățenii români în cursul acestui an.Susțin, de asemenea, CETA pentru că asigură beneficii angajaților și companiilor, garantează protecția consumatorilor și a produselor europene și instituie un mecanism jurisdicțional favorabil investițiilor.Canada este al treilea mare investitor în UE, după SUA și Elveția, iar UE este al doilea partener comercial al Canadei, după Statele Unite. Se preconizează o creștere, datorită CETA, a exporturilor europene către Canada cu 24,3%, respectiv cu 17 miliarde de euro.Între beneficiile estimate ale acordului se află stimularea dezvoltării și creării de locuri de muncă în Europa, scăderea prețurilor unor produse și extinderea opțiunilor pentru consumatorii europeni, precum și recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale.
Single Market Governance within the European Semester 2017 (A8-0016/2017 - Antonio López-Istúriz White) RO
Raportul anual referitor la guvernanța pieței unice în cadrul semestrului european din 2017 face parte dintr-un pachet de trei rapoarte care privesc semestrul european 2017.Piața unică europeană are o istorie de peste 50 de ani, perioadă în care a consolidat competitivitatea industrială a întreprinderilor europene, prin generarea fără precedent de noi oportunități de afaceri și locuri de muncă la scară multinațională.E nevoie, în actualul context, de o orientare a finanțelor publice, reformelor structurale și investițiilor într-o direcție bine definită, pentru a îmbunătăți modelul economic al Europei și pentru a restabili competitivitatea. Planul de investiții pentru următorii trei ani dorește să mobilizeze investiții suplimentare de cel puțin 315 miliarde de euro și să readucă investițiile la nivelul anterior crizei.M-am exprimat în favoarea raportului, deoarece se dorește exploatarea potențialului pieței unice în domeniile cheie de creștere economică, prin eliminarea barierelor netarifare, dezvoltarea pieței unice digitale, îmbunătățirea furnizării de servicii la nivel transfrontalier și afirmarea economiei europene la nivel mondial, pentru a genera beneficii pentru întreprinderi și consumatori.
Annual report on EU competition policy (A8-0001/2017 - Tibor Szanyi) RO
Raportul recomandă comisarului pentru concurență o mai bună cooperare cu Parlamentul European și cere o implicare mai activă a Parlamentului European în materie de concurență prin intermediul procedurii legislative ordinare. O atenție particulară este acordată concurenței fiscale loiale, esențială pentru integritatea pieței unice europene, cerând ca toți jucătorii de pe această piață să își plătească impozitele și subliniind că plata acestora trebuie să fie efectuată în țara unde profiturile sunt generate.Raportul insistă, printre altele, pe lupta împotriva dumpingului social. Acesta invită Comisia să considere posibilitatea de a completa amenzile privind cartelurile cu sancțiuni personale pentru cei care iau deciziile în cadrul companiilor, precum și cu penalități individuale pentru cei responsabili pentru comiterea de către compania lor a unei violări a legii concurenței.Raportul invită statele membre și instituțiile europene să prioritizeze întărirea pieței interne post-Brexit prin asigurarea unei respectări depline a legilor europene privind concurența. Pentru ca strategia privind piața unică digitală să rămână credibilă, raportul subliniază faptul că Comisia ar trebui să finalizeze toate investigațiile privind practicile anticoncurențiale săvârșite de numeroase companii de telecomunicații, fără să pună în pericol calitatea acestor investigații.Prin urmare, am votat în favoarea raportului anual privind politica de concurență a Uniunii Europene.
An integrated approach to Sport Policy: good governance, accessibility and integrity (A8-0381/2016 - Hannu Takkula) RO
Uniunea Europeană se confruntă cu provocări societale majore, iar sportul a devenit un factor-cheie pentru incluziunea socială, ținând cont de faptul că acesta nu este doar un fenomen social, ci contribuie foarte mult și la creșterea economică. Altfel spus, sportul reflectă imaginea societății și accesibilitatea la acesta este un drept fundamental.Organizația Mondială a Sănătății menționează că lipsa de activitate fizică este a patra cauză de mortalitate în lume, iar practicarea sporturilor previne bolile degenerative și contribuie la o mai bună calitate a vieții. În jur de șapte milioane de europeni lucrează în sectorul sportului și acesta reprezintă aproape 300 de miliarde de euro la nivel european. Tocmai de aceea sportul merită o abordare transsectorială în procesul de elaborare a politicilor.Salut faptul că programul Erasmus+ a introdus acest domeniu și că se încearcă utilizarea acestuia într-un mod cât mai eficient și recomand o colaborare interinstituțională strânsă pentru rezultate cât mai bune și o claritate mai mare în interesul tuturor.Am votat în favoarea acestui raport deoarece, pe de-o parte, solicită toleranță zero față de corupția în sport și, pe de altă parte, unul din obiectivele sale este să ofere recomandări clare Comisiei Europene în ceea ce privește evaluarea și implementarea politicilor în domeniul sportului.
Cross-border aspects of adoptions (A8-0370/2016 - Tadeusz Zwiefka) RO
Spre deosebire de deciziile pronunțate în temeiul Convenției de la Haga din 1993, în momentul de față nu există un cadru european sau internațional obligatoriu pentru recunoașterea hotărârilor în materie de adopție. Astăzi, în multe state membre sunt dispoziții în legislația națională care se referă la recunoașterea adopțiilor din străinătate, dar în altele nu există.Tocmai de aceea subliniez faptul că această situație contrastează cu creșterea integrării economice și sociale din cadrul Uniunii Europene. În acest context, trebuie să amintesc și faptul că familiile beneficiază de o mobilitate rapidă în întreaga Europă.Acest raport aduce completări necesare privind standardele minime comune pentru adopții în materie de justiție civilă în domeniul adopțiilor și, cel mai important, pentru recunoașterea transfrontalieră a hotărârilor interne de adopție.Susțin poziția raportorului și salut această inițiativă legislativă pentru că dreptul cetățenilor europeni la viața de familie și cel la libera circulație au nevoie de un cadru juridic comun, care să prevadă o recunoaștere automată și reciprocă a hotărârilor interne de adopție în întreaga Uniune Europeană.
Implementation of Erasmus + (A8-0389/2016 - Milan Zver) RO