BETA

4 Written explanations of Dan-Ştefan MOTREANU

Deforestation Regulation: provisions relating to the date of application

Regulamentul privind defrișările (EUDR) stabilește cerințe stricte pentru produsele introduse pe piața UE, asigurând că Europa nu contribuie la defrișări sau degradarea pădurilor. Este primul instrument european care exercită un control asupra defrișărilor la nivel global, însă implementarea sa a generat îngrijorări semnificative. În acest context, majoritatea părților interesate, colegiuitorii și, în special, Grupul PPE au solicitat Comisiei Europene amânarea aplicării regulamentului cu un an.Ca răspuns, la 3 octombrie 2024, Comisia a propus modificarea Regulamentului, schimbând data aplicării de la 30 decembrie 2024 la 30 decembrie 2025. Am votat în favoarea acestei propuneri pentru a oferi operatorilor, comercianților și statelor membre timpul necesar să se adapteze la noile cerințe, inclusiv prin ajustarea lanțurilor de aprovizionare și implementarea unor sisteme de trasabilitate riguroase. Această amânare asigură securitate juridică, predictibilitate și o aplicare eficientă a normelor, prevenind totodată creșterea prețurilor pentru consumatori și posibile penurii pe piața europeană. Decizia reflectă un echilibru între ambiția climatică și necesitatea unei tranziții responsabile.
2024/12/17
Regional Emergency Support: RESTORE

Uniunea Europeană se confruntă din ce în ce mai des cu situații de urgență complexe, fie că vorbim despre dezastre naturale, crize economice sau alte evenimente neprevăzute care afectează profund comunitățile și economiile locale. Este esențial ca reacția noastră să fie rapidă și eficientă. Am votat în favoarea sprijinului de urgență acordat prin noul instrument „RESTORE”, creat pentru a interveni prompt și a oferi asistență regiunilor afectate. Acest mecanism reprezintă un pas înainte față de instrumentele existente, mobilizând resurse financiare și logistice fără întârzieri birocratice, ajutând regiunile să-și revină rapid și să reducă impactul social și economic al crizelor. „RESTORE” demonstrează solidaritatea europeană prin utilizarea fondurilor din FEDR, FC și FSE+, atenuând pierderile economice și abordând probleme precum șomajul și migrația forțată. Totuși, subliniez că politica de coeziune trebuie să rămână fidelă obiectivului său principal: reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile Uniunii. Este responsabilitatea Comisiei Europene să asigure că acest mecanism complementar nu deturnează fondurile de la dezvoltarea pe termen lung a regiunilor vulnerabile. „RESTORE” este un exemplu al angajamentului nostru de a răspunde crizelor cu solidaritate, responsabilitate și eficiență.
2024/12/17
Specific measures under the European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) for Member States affected by natural disasters

UE se confruntă tot mai frecvent cu fenomene meteo extreme, cauzate de schimbările climatice. Doar în România, seceta a afectat 2,2 milioane de hectare pentru culturile din primăvara anului 2024, în special porumb şi floarea soarelui, dar şi plantaţii pomicole şi viticole. Asociația fermierilor din România a arătat că în 2024, recolta de cereale a scăzut, în medie, cu 21,3%, cea de oleaginoase cu 11,5%, iar cea de proteină vegetală cu 22,4%. În anumite regiuni, seceta a fost urmată de inundații puternice care au dus inclusiv la pierderea de vieți omenești. Efectul acestor dezastre naturale este devastator pentru agricultură, iar rezerva agricolă PAC insuficientă pentru a atenua pagubele și a reface potențialul de producție. Am votat pentru propunerea Comisiei de a utiliza fondurile necheltuite din pilonul II PAC 2014-2022, pentru a oferi finanțare esențială fermierilor și a compensa pierderile din sectorul agricol și forestier. Consider că acest dosar reprezintă un succes al PPE, partidul fermierilor, care a solicitat în permanență măsuri adecvate pentru a acorda direct și rapid asistență fermierilor, deținătorilor de păduri și IMM-urilor. Aceștia vor beneficia de finanțare 100% europeană sub forma de sume forfetare, dacă au fost afectați de dezastre naturale începând cu 1 ianuarie 2024.
2024/12/17
Setting up a special committee on the Housing Crisis in the European Union, and defining its responsibilities, numerical strength and term of office

Am votat pentru înființarea unui comitet special privind criza locuințelor în Parlamentul European, o inițiativă care reflectă angajamentul nostru de a aborda una dintre cele mai presante probleme sociale și economice din Uniune. Comitetul, instituit pe o perioadă de 12 luni, va analiza cauzele și efectele crizei locuințelor și va încerca să coordoneze răspunsurile și politicile la nivel european. Criza locuințelor afectează profund întreaga Uniune Europeană, inclusiv România, unde prețurile locuințelor și chiriile au crescut semnificativ, amplificând dificultățile pentru tineri, familii cu venituri mici și grupuri vulnerabile. Lipsa de locuințe accesibile nu este doar o problemă socială, ci și una cu implicații economice și de mediu. Consider că dreptul la locuințe decente și accesibile este esențial pentru generațiile actuale și viitoare. Aceasta este o prioritate care trebuie integrată în obiectivele sociale și economice ale Uniunii. Înființarea acestui comitet special este un pas important pentru găsirea de soluții concrete și pentru consolidarea solidarității europene în fața unei provocări comune.
2024/12/18