13 Written explanations of Eleni STAVROU
Consumer protection in online video games: a European Single Market approach (A9-0300/2022 - Adriana Maldonado López)
Implementation of the common foreign and security policy - annual report 2022 (A9-0292/2022 - David McAllister)
Ψηφίζουμε υπέρ της ετήσιας έκθεσης 2022 σχετικά με την εφαρμογή της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Η έκθεση υπογραμμίζει πως η τεκτονική αλλαγή στο γεωπολιτικό τοπίο, που προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και άλλες διεθνείς προκλήσεις, απαιτεί ταχύτερη εφαρμογή της έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας, της αλληλεγγύης και της γεωπολιτικής αφύπνισης της ΕΕ. Περαιτέρω, τονίζει τη σημασία ενίσχυσης της πολυμέρειας και οικοδόμησης εταιρικών σχέσεων για έναν καλύτερο κόσμο και την ενίσχυση κοινοβουλευτικής διπλωματίας ως εργαλείου εξωτερικής πολιτικής.
Implementation of the common security and defence policy - annual report 2022 (A9-0296/2022 - Tom Vandenkendelaere)
Ψηφίζουμε υπέρ της ετήσιας έκθεσης 2022 σχετικά με την εφαρμογή της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Η έκθεση χαιρετίζει τη νέα φιλοδοξία της στρατηγικής πυξίδας να παράσχει στην Ένωση ένα όραμα, μια κοινή στρατηγική αμυντική νοοτροπία και εργαλεία ώστε να καταστεί αποτελεσματικός πάροχος ασφάλειας, καθώς και να ενισχυθεί η ασφάλεια και η άμυνα της ΕΕ αυξάνοντας την ανθεκτικότητα της ΕΕ και καθιστώντας την πιο ικανή και αποτελεσματική. Επίσης, τονίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους, προκειμένου να συμβάλουν σε μια συλλογική σταθεροποίηση και αναπτυξιακή αντίδραση, ιδίως με την Αφρικανική Ένωση, τη Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη, τον ΟΗΕ, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους σημαντικούς διμερείς και περιφερειακούς παράγοντες.
Human rights and democracy in the world and the European Union’s policy on the matter - annual report 2022 (A9-0298/2022 - Isabel Wiseler-Lima)
Υπερψηφίζουμε. Η έκθεση εκφράζει τις ανησυχίες για τις προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, που έχουν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της προστασίας της δημοκρατικής διακυβέρνησης, των θεσμών και των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, τονίζει τον ρόλο της ΕΕ και την απόλυτη ανάγκη τα κράτη μέλη και η ΕΕ να παραμείνουν ενωμένα για την επίλυση κρίσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Electoral rights of mobile Union citizens in European Parliament elections (A9-0297/2022 - Damian Boeselager)
Υπερψηφίζουμε. Στόχος του κανονισμού είναι να διασφαλιστεί ότι οι μετακινούμενοι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις ευρωπαϊκές εκλογές στο κράτος μέλος στο οποίο διαμένουν υπό τους ίδιους όρους με τους υπηκόους του εν λόγω κράτους. Οι στόχοι του ΕΛΚ ήταν να επιτρέψει τη δυνατότητα άμεσης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας υποδοχής κατά τη στιγμή της εγγραφής ως κάτοικοι, διατηρώντας παράλληλα την ελευθερία των πολιτών να κάνουν αυτή την επιλογή σε μεταγενέστερο στάδιο.
Electoral rights of mobile Union citizens in municipal elections (A9-0005/2023 - Joachim Stanisław Brudziński)
Υπερψηφίζουμε. Παρά τα ισχύοντα μέτρα, οι μετακινούμενοι πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις δημοτικές εκλογές. Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην απλούστευση των απαιτήσεων εγγραφής και στη βελτίωση της ευαισθητοποίησης, καθώς και στη διασφάλιση υψηλότερων προτύπων για την παροχή εκλογικών πληροφοριών στους μετακινούμενους πολίτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία.
CO2 emission standards for cars and vans (A9-0150/2022 - Jan Huitema)
Υπερψηφίζουμε. Η νέα νομοθεσία σχετικά με τις επιδόσεις εκπομπών CO2 από αυτοκίνητα και ημιφορτηγά είναι τμήμα της δέσμης Fit-for-55. Η νομοθεσία καθορίζει τα επόμενα βήματα έτσι ώστε να μηδενιστούν από το 2035 οι εκπομπές CO2 που παράγουν τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά έτσι ώστε να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence: EU accession (A9-0021/2023 - Łukasz Kohut, Arba Kokalari)
Yπερψηφίζουμε. Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών («Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης») είναι η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής πράξη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε διεθνές επίπεδο. Η Σύμβαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια καθολική απάντηση στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλη την Ευρώπη, καλύπτοντας τέσσερις τομείς δράσης: πρόληψη, προστασία των θυμάτων και δίωξη των δραστών, μέσω της εφαρμογής ολοκληρωμένων και συντονισμένων πολιτικών. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε το μέγεθος του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και τη σπουδαιότητα και τα οφέλη αυτής της Σύμβασης.
The EU priorities for the 67th session of the UN Commission on the Status of Women (B9-0100/2023, B9-0103/2023)
Yπερψηφίζουμε. Φέτος, το θέμα προτεραιότητας της Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Θέση της Γυναίκας είναι η «Καινοτομία και τεχνολογική αλλαγή και εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών». Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο, γιατί συνδέεται με την πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στο STEM και θα τους βοηθούσε στην ενδυνάμωσή τους στην ψηφιακή οικονομία. Τονίζουμε την ανάγκη να υποστηριχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα πρότυπα και τα στερεότυπα φύλου που απομακρύνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια από την τεχνολογία και έτσι να τονωθεί και να αναγνωριστεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής ψηφιακής οικονομίας.
European Year of Skills 2023 (A9-0028/2023 - Loucas Fourlas)
Χαιρετίζουμε την πρόταση για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων και οι ελλείψεις του εργατικού δυναμικού κυρίως στον πράσινο και ψηφιακό τομέα στην ΕΕ. Η ημερομηνία έναρξης του Έτους Δεξιοτήτων συμφωνήθηκε τελικά να είναι η 9η Μαΐου 2023 ως συμβολική ημερομηνία (Ημέρα της Ευρώπης) με ημερομηνία λήξης την 8η Μαΐου 2024. Ένα από τα κύρια αιτήματά μας είναι η ρητή αναφορά του ρόλου του κοινωνικού διαλόγου κατά τη διάρκεια του Έτους Δεξιοτήτων με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων. Περαιτέρω, εθνικοί συντονιστές θα οριστούν για τον συντονισμό των εθνικών και περιφερειακών δραστηριοτήτων σε κάθε κράτος μέλος καθ' όλη τη διάρκεια του Έτους. Ακόμη υποστηρίζουμε ότι το έτος θα πρέπει να καλύπτει το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό σε απομακρυσμένες και απόκεντρες περιφέρειες. Τέλος τονίζουμε τον σημαντικό ρόλο και τον αντίκτυπο που πρέπει να έχει το Έτος στα νεαρά άτομα και τις γυναίκες.
Strengthening the application of the principle of equal pay for equal work or work of equal value between men and women (A9-0056/2022 - Kira Marie Peter-Hansen, Samira Rafaela)
Υπερψηφίζουμε. Λαμβάνοντας υπόψη πως το 2022 το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην ΕΕ ήταν 13%, χαιρετίζουμε την πρόταση οδηγίας που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης και ανεπαρκούς επιβολής σε ολόκληρη την ΕΕ του θεμελιώδους δικαιώματος σε ίση αμοιβή για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας για άνδρες και γυναίκες εργαζόμενους, όπως ορίζεται στο άρθρο 157 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ.
Sexual harassment in the EU and MeToo evaluation (A9-0178/2023 - Michal Šimečka)
Υπερψηφίζουμε την έκθεση, η οποία αναφέρεται στον ευρωπαϊκό νομοθετικό ορισμό για τη σεξουαλική παρενόχληση, ως «οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικής φύσης, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός ατόμου, ιδίως όταν δημιουργείται εκφοβιστικό, εχθρικό, εξευτελιστικό, ταπεινωτικό ή προσβλητικό περιβάλλον».Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση θα συμπεριληφθεί ως ποινικό αδίκημα τόσο στον τομέα της εργασίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες της ΕΕ κατά των διακρίσεων, όσο και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα της ζωής, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.Ζητούμε επίσης τη διάθεση των κατάλληλων πόρων για την προώθηση της δημιουργίας και της συνέχισης ασφαλών χώρων στο χώρο εργασίας, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης, εφόσον δυστυχώς η απειλή της βίας στο διαδίκτυο αυξάνεται. Καταφέραμε με επιτυχία να ενσωματώσουμε στην έκθεση και να υπενθυμίσουμε πώς γυναίκες και κορίτσια από την Ουκρανία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κακοποίησης λόγω του εξωφρενικού επιθετικού πολέμου της Ρωσίας.
Foreign interference in all democratic processes in the European Union, including disinformation (A9-0187/2023 - Sandra Kalniete)