15 Written explanations of Dimitrios PAPADIMOULIS
Guidelines for the 2021 Budget - Section III (A9-0110/2020 - Pierre Larrouturou)
Το 2021 θα είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, που θα αποβεί καθοριστικός για την ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού. Συγχρόνως, θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων με την Επιτροπή και το Συμβούλιο, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η έκθεση χαρακτηρίζεται, για πρώτη ίσως φορά, από ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους που εστιάζουν όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην κοινωνική διάσταση της ανάκαμψης, την αλληλεγγύη, την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η έκθεση υιοθετεί πολλές από τις θέσεις μας, όπως είναι η αύξηση των κονδυλίων για τις πολιτικές συνοχής, η ενίσχυση της αγροτικής πολιτικής και των προγραμμάτων υγείας, η επιτάχυνση των κλιματικών στόχων, το κράτος δικαίου, η ισότητα των φύλων, η στήριξη των ΜμΕ, του τουρισμού και του πολιτισμού, η στήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος αντασφάλισης ανεργίας. Ακόμη, με επιμονή της Ευρωομάδας μας, τονίζεται η ανάγκη για κοινή πολιτική ασύλου, λήψη μέτρων αλληλεγγύης και συνεργασίας, όπως η προληπτική εκκένωση των καταυλισμών προσφύγων και η μετεγκατάστασή τους, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την ένταξή τους. Απομονώνοντας ελάχιστα σημεία, υπερψηφίσαμε την έκθεση, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα για τις αρχές που θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε.
Just Transition Fund (A9-0135/2020 - Manolis Kefalogiannis)
Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο θέτει τα θεμέλια για έναν νέο προσανατολισμό στο ζήτημα της ενέργειας και για τον αναπροσανατολισμό των ευρωπαϊκών πόρων σε επενδύσεις που υποστηρίζουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις οικονομίες των ανθρακικών και λιγνιτικών περιφερειών. Η σημερινή μας αποχή στην τελική ψηφοφορία για τον κανονισμό για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης υπογραμμίζει την αντίρρησή μας στη χρηματοδότηση επενδύσεων για νέες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και ορυκτών καυσίμων, διότι εμπεριέχουν τον κίνδυνο εγκλωβισμού της οικονομίας σε έργα που δεν ευθυγραμμίζονται με την κλιματική ουδετερότητα και τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων. Παράλληλα, εκφράζει την απογοήτευσή μας για τη μη υιοθέτηση κριτηρίων δικαιότερης κατανομής των πόρων του Ταμείου. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών στις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στηρίξαμε με τροπολογίες μας την ανάγκη αύξησης των πόρων του Ταμείου, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των περιφερειών, αλλά και την ανάγκη δικαιότερης κατανομής τους. Για τον λόγο αυτόν, επαναφέραμε στην ολομέλεια δύο τροπολογίες, με στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης των περιφερειών με υψηλή ανεργία και των κρατών μελών που αποφασίζουν την εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση, που θα ωφελούσαν χώρες όπως η Ελλάδα και περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. Δυστυχώς, οι τροπολογίες αυτές δεν υιοθετήθηκαν.
Council regulation laying down the multiannual financial framework for the years 2021 to 2027 (A9-0260/2020 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)
Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας, δοκιμάζει τα όρια των συστημάτων υγείας, βαθαίνει διαρκώς την ύφεση, εκτινάσσει την ανεργία, οξύνει τις κοινωνικές, οικονομικές και περιφερειακές ανισότητες, ενώ αποτέλεσε πρόσχημα για φαινόμενα παράβασης του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η ΕΕ οφείλει να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη. Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί ένα σημαντικό θετικό βήμα για την ανάσχεση της κρίσης, το οποίο και στηρίζω. Ωστόσο, το κύριο εργαλείο κοινωνικής και οικονομικής επενδυτικής πολιτικής είναι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός. Οι καιροί απαιτούν έναν ισχυρό και φιλόδοξο πολυετή προϋπολογισμό με γενναία ενίσχυση των κονδυλίων για την υγεία, τη συνοχή, την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την έρευνα και την καινοτομία, το κοινωνικό κράτος. Παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε το Ευρωκοινοβούλιο, το ύψος του ΠΔΠ 2021-2027 δεν είναι αρκετό για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες. Για τους λόγους αυτούς, ψήφισα αποχή στην ψηφοφορία για το ΠΔΠ 2021-2027, υπερψηφίζοντας όμως το κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το ΠΔΠ, το Ταμείο Ανάκαμψης, τους ίδιους πόρους και τον κανονισμό για το κράτος δικαίου. Οι πολίτες χρειάζονται καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσω να εργάζομαι.
MFF, Rule of Law Conditionality and Own Resources (B9-0428/2020, B9-0429/2020)
Η Ευρώπη δοκιμάζεται από το δεύτερο, σφοδρό κύμα της πανδημίας, που έχει προκαλέσει μια πρωτόγνωρη υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση και απαιτεί άμεση, φιλόδοξη και αποτελεσματική απάντηση που θα αποδεικνύει έμπρακτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ από την Επιτροπή, αποτελεί ένα σημαντικό θετικό βήμα. Και πρέπει να προχωρήσει το γρηγορότερο. Ωστόσο, το ύψος του πολυετούς προϋπολογισμού, παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε το Ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι αρκετό για να ανταπεξέλθει στους στόχους που έχει θέσει η ίδια η Ένωση, αλλά και στις εξαιρετικά διογκωμένες ανάγκες των κρατών και των πολιτών. Σημαντικό βήμα αποτελεί και η εισαγωγή νέων ιδίων πόρων της Ένωσης, από τους οποίους θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη. Ζητούμε, ωστόσο, να επιταχυνθεί η εισαγωγή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, να φορολογηθούν οι ψηφιακοί γίγαντες και να θεσμοθετηθεί φόρος επί του πλούτου. H Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ψηφίσαμε υπέρ του κοινού ψηφίσματος για το ΠΔΠ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης, τους ιδίους πόρους και τον κανονισμό για το κράτος δικαίου. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τους πολίτες, την κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Digital Green Certificate - Union citizens (C9-0104/2021 - Juan Fernando López Aguilar)
Το πιστοποιητικό COVID-19 είναι μια τεχνική πρόταση για να διευκολυνθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μεταξύ των κρατών μελών στις μετακινήσεις των πολιτών και δεν αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο. Έρχεται, μάλιστα, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, καθώς στο ΕΚ ζητούσαμε ήδη από τον Ιούνιο του 2020 να υπάρξουν ενιαία πρωτόκολλα και κανόνες στην ΕΕ για ασφαλή ταξίδια και για το ασφαλές άνοιγμα των συνόρων.Θα πιστοποιεί τρία πράγματα: ότι ο κάτοχός του είτε έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19, είτε έχει αναρρώσει, είτε έχει ελεγχθεί και είναι αρνητικός στον ιό. Στην Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εργαστήκαμε χτίζοντας συμμαχίες στις αρμόδιες επιτροπές του ΕΚ, ώστε να βελτιωθεί η πρόταση της Επιτροπής με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας στη χώρα μας.Υπερψηφίσαμε τη θέση του ΕΚ για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι πετύχαμε να υιοθετηθεί η θέση μας για δωρεάν τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών με τη μέγιστη ασφάλεια. Δεύτερον, πετύχαμε να θεωρούνται τα εμβόλια δημόσια αγαθά, καθώς ο μόνος τρόπος να μπει φρένο στην πανδημία είναι να επιτευχθούν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέλος, πετύχαμε να μπουν ισχυρές δικλίδες ασφαλείας στην προστασία των προσωπικών δεδομένων από τη χρήση του πιστοποιητικού. Θα επιδιώξουμε οι βελτιωτικές αυτές προτάσεις να παραμείνουν και στο τελικό κείμενο.
European Climate Law (Jytte Guteland - A9-0162/2020)
Ο ευρωπαϊκός κλιματικός νόμος είναι η πυξίδα μας προς την κλιματική ουδετερότητα. Είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε μια βιώσιμη και ανθεκτική Ένωση. Από την αρχή, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε να παραδώσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες έναν κλιματικό νόμο αντάξιο των προκλήσεων που βιώνει καθημερινά η ανθρωπότητα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και που συμβαδίζει με τα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας. Η αρχική θέση του Κοινοβουλίου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% μέχρι το 2030 βρισκόταν στον σωστό δρόμο. Παρά τις προσπάθειές μας, στις διαπραγματεύσεις συναντήσαμε την απροθυμία και ανελαστικότητα του Συμβουλίου να συνεργαστεί για έναν φιλόδοξο ενδιάμεσο στόχο για το 2030. Ο συμβιβασμός που έχει επιτευχθεί απέχει πολύ δυστυχώς από τις προσταγές της επιστήμης και της κοινωνίας και κυρίως από το δικαίωμα των νέων στην κλιματική ασφάλεια. Ο στόχος μείωσης εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030, συμπεριλαμβανομένων των απορροφήσεων άνθρακα, που προκρίνει η συμφωνία δεν ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1.5°C και μεταθέτει το βάρος στις επόμενες γενιές. Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα με τρόπο δίκαιο που «δεν αφήνει κανέναν πίσω» προϋποθέτει την άμεση ανάληψη δράσης. Για αυτόν τον λόγο, καταψηφίζουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Breaches of EU law and of the rights of LGBTIQ citizens in Hungary as a result of the adopted legal changes in the Hungarian Parliament (B9-0412/2021, B9-0413/2021)
On 15 June 2021, the Hungarian Parliament voted in favour of amendments proposed by Fidesz MPs that severely restrict freedom of speech and children’s rights. The Law prohibits the ‘portrayal and promotion of gender identity different from sex assigned at birth, the change of sex and homosexuality’ in schools, in television programmes and in publicly available advertisements on any platforms for persons aged under 18, even for educational purposes; the Law disqualifies such content from being considered as a public service announcement or social responsibility advertisement even if intended for adults; the Law introduces amendments to the Child Protection Act, the Family Protection Act, the Act on Business Advertising Activity, the Media Act and the Public Education Act.I consider this Law to be in breach of EU law and of the rights of LGBTIQ citizens in Hungary, in particular the freedom to provide services and freedom of movement of goods as set out in the Treaty on the Functioning of the European Union, the Audiovisual Media Services Directive and E-commerce Directive in conjunction with the Charter of Fundamental Rights. Therefore I voted in favour of the resolution ‘Breaches of EU law and of the rights of LGBTIQ citizens in Hungary as a result of the legal changes adopted in the Hungarian Parliament’.
Protection of workers from the risks relating to exposure to carcinogens, mutagens and reprotoxins at work (A9-0114/2021 - Stefania Zambelli)
Καθώς θέτω πάντα ως ύψιστη προτεραιότητα της κοινοβουλευτικής μου δραστηριότητας την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων της ΕΕ, υποστηρίζω την αναθεώρηση της Οδηγίας 2004/37/EΚ σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες κατά την εργασία.Για τον λόγο αυτό, υπερψήφισα την πρόταση οδηγίας, αν και εισηγήτρια της πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η κ. Zambelli από το ID Group. Η υποστήριξή μου στην οδηγία, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση στήριξη των ακραίων δεξιών πολιτικών θέσεων της εισηγήτριας, με τις οποίες διαφωνώ ριζικά, ούτε βεβαίως συμπόρευση με την πολιτική της ομάδα.Υποστηρίζω μια οδηγία προς το συμφέρον των εργαζομένων και των πολιτών της ΕΕ. Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου μπορεί να αποδοθεί στην κ. Zambelli κατ’ όνομα και μόνο, καθώς οι διαπραγματεύσεις επί της οδηγίας και οι προτάσεις του Κοινοβουλίου διαμορφώθηκαν αποκλειστικά από τις δημοκρατικές δυνάμεις με την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή της Ευρωομάδας της Αριστεράς και χωρίς τη συμμετοχή της εισηγήτριας, οι προτάσεις της οποίας απορρίφθηκαν ως μη αποδεκτές. Επομένως, η ευρωβουλευτής του ID στην πραγματικότητα δεν ενήργησε ως εισηγήτρια· αντιθέτως, τόσο η ίδια όσο και οι απόψεις της παρακάμφθηκαν πλήρως.
Russian aggression against Ukraine (B9-0123/2022)
To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε με ιδιαίτερα μεγάλη πλειοψηφία, το κοινό ψήφισμα για την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που έχει συνυπογραφεί από τις πολιτικές ομάδες. Υπερψήφισα το ψήφισμα, καταδικάζοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βάρβαρη και απροσχημάτιστη επίθεση της Ρωσίας του Πούτιν σε βάρος της Ουκρανίας και τονίζοντας την ανάγκη για απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και για άμεση κατάπαυση του πυρός. Στη διάρκεια της επεξεργασίας του ψηφίσματος, η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείναμε μια σειρά από τροπολογίες, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για μια νέα κούρσα εξοπλισμών και αμυντικών δαπανών στην ευρωπαϊκή ήπειρο που, αναπόφευκτα, θα συνδυαστεί με μέτρα λιτότητας, τα οποία θα πλήξουν τους πολίτες και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Στήριξα, επίσης, την παροχή μακρο-οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία, όχι ως δάνειο με μνημονιακούς όρους, όπως είχε αποφασιστεί από την πλειοψηφία του ΕΚ πριν την εισβολή, αλλά ως ουσιαστική βοήθεια για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις του πολέμου. Υπερψήφισα την ανάγκη στήριξης όλων των πολιτών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και το κάλεσμα προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη να στηρίξουν τα αντιπολεμικά κινήματα στη Ρωσία. Η κρίση στην Ουκρανία ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ για να διαδραματίσει τον ρόλο ενός ισχυρού διεθνούς ανεξάρτητου πόλου με αποκλειστικό γνώμονα την προώθηση της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, την προάσπιση του διεθνούς δικαίου και την ευημερία των πολιτών της.
Objection pursuant to Rule 111(3): Union list of projects of common interest for the trans-European energy infrastructure (B9-0137/2022)
Ο πέμπτος ενωσιακός κατάλογος έργων κοινού ενδιαφέροντος για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές (ΤΕΝ-Ε), που παρουσιάστηκε από την Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2021, περιλαμβάνει έργα κρίσιμα για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς ενέργειας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής πολιτικής της Ένωσης για οικονομικά προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια, καθώς και για την επίτευξη των στόχων της Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα. Ο κατάλογος περιέχει συνολικά 34% λιγότερα έργα από τον τέταρτο ενωσιακό κατάλογο που εγκρίθηκε το 2019, ενώ περιλαμβάνει 38% λιγότερα έργα φυσικού αερίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες του πολέμου στην Ουκρανία που έχει επιτείνει περαιτέρω την ενεργειακή κρίση, την αβεβαιότητα για την ενεργειακή ασφάλεια, την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας της ΕΕ και προώθησης της ενεργειακής ανεξαρτησίας της ΕΕ, καθώς και την συμπερίληψη στον παρόντα κατάλογο σημαντικών έργων για την Ελλάδα, αποφάσισα να καταψηφίσω την αντίρρηση που κατατέθηκε κατά του πέμπτου καταλόγου έργων κοινού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, επαναλαμβάνω το πάγιο αίτημα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης πιο φιλόδοξων πράσινων ενεργειακών πολιτικών που να ευθυγραμμίζονται με τα πορίσματα της επιστήμης και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού από την Ένωση και τα κράτη-μέλη, και να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον κανένα νέο έργο ορυκτών καυσίμων δεν θα λάβει χρηματοδότηση από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Foreign interference in all democratic processes in the EU (A9-0022/2022 - Sandra Kalniete)
Υπερψήφισα την έκθεση-ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις εξωτερικές παρεμβάσεις και την παραπληροφόρηση σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν το αποτέλεσμα των εργασιών της Ειδικής Επιτροπής που συστάθηκε με αυτό το αντικείμενο. Παρότι εντοπίζονται κενά, καθώς η έκθεση εξαντλείται στις ρωσικές, κυρίως, και κινεζικές παρεμβάσεις, που αποτελούν ωστόσο σοβαρό πρόβλημα για την ΕΕ και τις υπό ένταξη χώρες, η υπερψήφιση της έκθεσης αποτελεί υπενθύμιση ότι η ευαισθησία και η αυστηρότητα στην καταπολέμηση των φαινομένων οφείλει να είναι συνεπής, συνεχής και παγκόσμια και όχι επιλεκτική ως προς την προέλευση ή τη συγκυρία στην οποία καταγράφονται, με βάση μικροπολιτικές ή λανθασμένες προσεγγίσεις.
Need for an urgent EU action plan to ensure food security inside and outside the EU in light of the Russian invasion of Ukraine (RC-B9-0160/2022, B9-0160/2022, B9-0162/2022, B9-0163/2022, B9-0164/2022, B9-0165/2022, B9-0166/2022, B9-0167/2022)
Η κλιματική κρίση, η κρίση της COVID-19 και, τώρα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν τραυματίσει περαιτέρω το εύθραυστο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τις πιο ευάλωτες χώρες και πληθυσμούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια κρίσεων πρέπει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση τους και επομένως στην προκειμένη περίπτωση για την επισιτιστική ασφάλεια στη Ουκρανία αλλά και σε τρίτες χώρες και την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στην Ευρώπη. Παρότι το ψήφισμα δεν εκφράζει πλήρως τις θέσεις μας, σε σχέση με τη ανάσχεση της εντατικής γεωργίας και την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, αναγνωρίζοντάς τις ανησυχίες των πολιτών υπερψηφίσαμε τα έκτακτα μέτρα, ώστε να ενισχυθούν τα συστήματα παραγωγής για μεγαλύτερη αυτονομία και ανθεκτικότητα.
Interim report on the proposal for a mid-term revision of the Multiannual Financial Framework 2021-2027 (A9-0273/2023 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)
Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει πάγια μια φιλόδοξη αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) με πραγματικές αυξήσεις κονδυλίων και όχι ανακατανομές με μειώσεις κονδυλίων από σημαντικά προγράμματα, έτσι ώστε ο προϋπολογισμός της ΕΕ να μπορεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που έχουν προκαλέσει οι συναπτές κρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του τρέχοντος ΠΔΠ προβλέπει συγκεκριμένες ενισχύσεις σε περιορισμένο αριθμό τομέων, βασιζόμενη σε μεγάλο μέρος σε ανακατανομές κονδυλίων. Προτείνει, συγχρόνως, τη δημιουργία ειδικών μέσων για τη στήριξη της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, την προώθηση των στρατηγικών τεχνολογιών στην ΕΕ και τη βιώσιμη αποπληρωμή του κόστους δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης - προτάσεις που υποστηρίζουμε. Ωστόσο, η πρόταση της Επιτροπής δεν αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση. Σε παρόμοιο επίπεδο, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιέχει πολλά θετικά στοιχεία που διαχρονικά υποστηρίζουμε. Ωστόσο, παραμένει στο πλαίσιο που έθεσε η Επιτροπή, δίχως να επιλέγει μεγαλύτερο εύρος διεκδικήσεων και αξιώσεων προς το Συμβούλιο που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν συνολικότερα τις διαρκώς διογκούμενες ανάγκες. Για τους λόγους αυτούς, η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε με αποχή στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, συνεχίζοντας να διεκδικεί πιο φιλόδοξες και ολιστικές λύσεις.
Proposals of the European Parliament for the amendment of the Treaties (A9-0337/2023 - Guy Verhofstadt, Sven Simon, Gabriele Bischoff, Daniel Freund, Helmut Scholz)
Υπερψήφισα την έκθεση για τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τροποποίηση των Συνθηκών, η οποία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της ΕΕ και των θεσμών της. Στα θέματα, όμως, της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας καθώς και στα θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, δεν υπερψήφισα τις σχετικές τροπολογίες περί απόκλισης από την αρχή της ομοφωνίας στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, επιλέγοντας την στάση της αποχής, δεδομένων των ιδιαίτερα ευαίσθητων και σημαντικών εθνικών θεμάτων, σχετιζόμενων με την συνεχιζόμενη και κατά καιρούς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο και τη γενικότερη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για τον λόγο αυτό, υπερψήφισα τροπολογίες που ενισχύουν την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής άμυνας και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ για την πληρέστερη προστασία της χώρας μας από εξωτερικούς κινδύνους.
30 years of Copenhagen criteria - giving further impetus to EU enlargement policy (RC-B9-0500/2023, B9-0500/2023, B9-0501/2023, B9-0502/2023, B9-0504/2023, B9-0505/2023, B9-0506/2023)