BETA

92 Written explanations of Olle LUDVIGSSON

European Defence Fund (A8-0412/2018 - Zdzisław Krasnodębski) SV

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för trepartsöverenskommelsen om inrättandet av den europeiska försvarsfonden. Det är en balanserad överenskommelse och som vi tidigare lyft fram, mot bakgrund av den försämrade säkerhetsutvecklingen och som ett bidrag till utvecklingen av den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken, kommer fonden att bidra till etablerandet av en stark, konkurrenskraftig och innovativ industri och teknologisk kunskapsbas inom försvarsområdet. Med detta som utgångspunkt valde vi därför att rösta emot alla de ändringsförslag som lagts utöver trepartsöverenskommelsen. Flera av dessa ändringsförslag behandlar viktiga saker som vi normalt hade kunnat stödja, men för att inte riskera att överenskommelsen faller valde vi att rösta emot.
2016/11/22
Establishing Horizon Europe – laying down its rules for participation and dissemination (A8-0401/2018 - Dan Nica) SV

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för den partiella trepartsöverenskommelsen om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation. Det är oerhört viktigt att vi gemensamt investerar i forskning och utveckling, och EU:s medel till forskning och innovation är viktiga för forskare och innovativa företag i Europa.Vi välkomnar särskilt de satsningar som görs på klimatforskning i det nya ramprogrammet. Däremot beklagar vi att överenskommelsen innehåller skrivningar om löner och lönesättning. Lönebildningen är nationell kompetens och ska hanteras enligt nationell praxis och nationella system för relationerna på arbetsmarknaden.
2016/11/22
'Erasmus': the Union programme for education, training, youth and sport (A8-0111/2019 - Milan Zver) SV

. – Erasmus+ är en av EU:s mest positiva satsningar och vi anser att programmet bör ha en procentuellt större andel av budgeten. Men vi väljer att avstå, då vi anser att budgeten i sin helhet måste sänkas avsevärt med anledning av brexit. Parlamentets föreslagna ökning för Erasmus+ är för omfattande. Vi välkomnar dock särskilt att Erasmus föreslås bli mer tillgängligt.
2016/11/22
Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument (A8-0173/2019 - Pier Antonio Panzeri, Cristian Dan Preda, Frank Engel, Charles Goerens) SV

. – Vi valde att stödja betänkandet från Europaparlamentets utrikes- och utvecklingsutskott inför förhandlingarna om det nya instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete (NDICI). Vi tycker att förslaget från utrikes- och utvecklingsutskotten bidrar till att förbättra kommissionens ursprungliga förslag, bland annat genom ett större fokus på att värna utvecklingssamarbete, satsa på miljö- och klimatarbete, främja ökad jämställdhet och respekt för mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och demokrati. Vi tycker det är bra att utskotten ställer krav på att en högre andel av finansieringen ska följa OECD/DAC:s kriterier för offentligt utvecklingsbistånd och att de tydligt lyfter upp vikten av FN:s hållbarhetsmål och Parisavtalet.Vad gäller betänkandets önskemål om ökad finansiering anser vi emellertid att EU:s totala budget ska minska i och med Storbritanniens utträde ur unionen, tvärtemot vad som presenterats av kommissionen när det gäller EU:s flerårsbudget för 2021–2027. Därför vill vi åter betona vår budgetrestriktiva hållning och understryka att vi inte vill ta ställning gällande några specificerade belopp. Även om vi ser ett tydligt mervärde i att satsa på utrikes-, utvecklings- och grannskapsområdena håller vi fast vid att ökade satsningar i EU:s budget ska kompenseras genom lämpliga besparingar inom lågprioriterade delar av budgeten.
2016/11/22
Instrument for Pre-accession Assistance (IPA III) (A8-0174/2019 - José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Knut Fleckenstein) SV

. – Vi socialdemokrater i Europaparlamentet valde att stödja betänkandet från utrikesutskottet inför förhandlingarna om utformningen av den nya perioden för instrumentet inför anslutningen, det så kallade IPA-instrumentet. Vi tycker att förslaget från utrikesutskottet bidrar till att förbättra kommissionens ursprungliga förslag, bland annat genom att arbetstagares rättigheter, miljö- och klimatarbetet, jämställdhet, barn, minoriteters rättigheter, personer med funktionsvariationer, vikten av den akademiska friheten och icke diskriminering lyfts tydligare in i förslaget. Vi ställer oss också mycket positiva till att instrumentet inför den nya programperioden har utformats med en högre grad av flexibilitet.Vad det gäller budgetramen anser vi emellertid att EU:s totala budget ska minska i och med Storbritanniens utträde ur unionen, tvärtemot vad som presenteras av kommissionen när det gäller EU:s flerårsbudget för 2021–2027. Därför vill vi åter betona vår budgetrestriktiva hållning och understryka att vi inte vill ta ställning gällande några specificerade belopp. Även om vi ser ett tydligt mervärde i att satsa på utrikes-, utvecklings- och grannskapsområdena håller vi fast vid att ökade satsningar i EU:s budget ska kompenseras genom lämpliga besparingar inom lågprioriterade delar av budgeten.
2016/11/22
Common rules for certain types of combined transport of goods between Member States (A8-0259/2018 - Daniela Aiuto) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta emot förslaget om revidering av direktivet om kombinerad transport. Vi stödjer givetvis kombinerade transporter och ser det som en viktig del i att ställa om till en grönare transportsektor. Det är viktigt för oss att godstransporter sker med det mest miljövänliga transportalternativet, och där kan kombinerade transporter spela en viktig roll. För att vi ska uppnå våra gemensamma miljömål måste vi ställa om till både järnväg och sjöfart. Men för oss svenska socialdemokrater är det också mycket viktigt att vägtransporterna i en kombinerad transport följer cabotagereglerna och utstationeringsreglerna. Därför röstade vi emot artikel 4, men eftersom den tyvärr gick igenom ändå, valde vi att rösta emot direktivet i slutet.
2016/11/22
EU-Switzerland Institutional Framework Agreement (A8-0147/2019 - Doru-Claudian Frunzulică) SV

. – Vi socialdemokrater i Europaparlamentet valde att stödja betänkandet från utrikesutskottet avseende avtalet om en institutionell ram mellan EU och Schweiz. Vi tycker att betänkandet från utrikesutskottet betonar väl vikten av att de två parterna har ett nära, brett och omfattande partnerskap som gynnar båda parter samt vikten av att förnya och konsolidera den bilaterala strategin mellan EU och Schweiz.Vad det gäller att betona vikten av social lagstiftning anser vi emellertid att de nationella reglerna på arbetsmarknadsområdet skall respekteras, med utgångspunkt i den nationella lagstiftningen. Situationen för gränsarbetarna bör förbättras och det bör ske utanför ramen för den bilaterala strategin eller ramverk som betonar nationell lag eller praxis.
2016/11/22
EU-Singapore Investment Protection Agreement (A8-0054/2019 - David Martin) SV

. – Avtalet om investeringsskydd mellan EU och Singapore är ett viktigt steg för en reform av det föråldrade systemet för investeringsskydd och tvistlösning, något som man från socialdemokratiskt håll har jobbat hårt för att reformera till att bli mer transparent och rättssäkert. Avtal som syftar till att säkerställa en skälig och rättvis behandling av investerare ska inte kunna påverka vår rätt att reglera på alla myndighetsnivåer eller att söka nå viktiga mål för den offentliga politiken, såsom folkhälsa och miljöskydd. Vidare är fungerande nationella domstolar förstahandsvalet för att lösa investerartvister. I relation till investeringsskydd vill vi också understryka skrivningen i Europaparlamentets resolution, som påminner om det ansvar som fastställs i OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.
2016/11/22
Common provisions on the European Regional Development Fund, the European Social Fund Plus, the Cohesion Fund, and the European Maritime and Fisheries Fund and financial rules for those (A8-0043/2019 - Andrey Novakov, Constanze Krehl) SV

. – Vi svenska socialdemokrater välkomnar förbättringarna av reglerna för EU:s fonder som föreslås i betänkandet. Särskilt välkomnar vi de övergripande målen och att EU:s fonder ska användas som verktyg för grön omställning, innovation och ekonomisk omvandling samt sociala investeringar i hela Europa.Eftersom förslaget i linje med parlamentets tidigare ståndpunkter om EU:s fleråriga budgetram trots brexit behöll samma budget för sammanhållningspolitiken så valde vi att rösta emot i slutomröstningen.Vi är även kritiska till att den kompromiss om makroekonomisk konditionalitet (dvs. att medel ska kunna dras in från medlemsstater som inte har sina statsfinanser i ordning) som antogs i utskottet röstades ner.
2016/11/22
Insurance of motor vehicles (A8-0035/2019 - Dita Charanzová) SV

. – Vi står bakom syftet med att öka tryggheten genom att förbättra regelverket för motorförsäkringar och ser flera vinster för vanligt folk med förslaget. Men vi är kritiska till den breda definitionen av fordon samt att det ska ställas krav på en särskild försäkring för ett släpfordon, och vad gäller att undanta motorsporten vore det bättre undanta verksamheten på det inhägnade området i stället för fordonen. Vi förväntar oss att fortsätta förhandlingar och trepartsmöten tar hänsyn till detta.
2016/11/22
EU Anti-Fraud Programme (A8-0064/2019 - José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta emot betänkandet om inrättande av EU-programmet för bedrägeribekämpning. Vi stöder ovillkorligt arbetet med att skydda EU:s finansiella intressen mot bedrägerier och andra oegentligheter, och välkomnar därför att programmet för bedrägeribekämpning inkluderas i nästa fleråriga budgetram. Dock behöver storleken på EU-budgeten minska väsentligt till följd av att Storbritannien lämnar unionen. När den totala volymen EU-medel som behöver skyddas mot bedrägerier och andra oegentligheter minskar, behöver medlen avsatta för bedrägeribekämpning åtminstone minska proportionellt. Europaparlamentet väljer istället att fördubbla anslaget för detta ändamål, vilket är direkt oansvarigt i ett läge när budgeten istället behöver minska.
2016/11/22
Programme for single market, competitiveness of enterprises and European statistics (A8-0052/2019 - Nicola Danti) SV

. – Vi står bakom huvudsyftet med programmet för den inre marknaden. Vi välkomnar särskilt förbättringarna för marknadsövervakning, satsningarna på att bistå små och mellanstora företag och att stärka konsumenternas rättigheter. Men vi är som representanter för de svenska skattebetalarna kritiska till den stora kostnadsökning som föreslås och vi anser att vi borde kunna hitta de nödvändiga medlen inom de nuvarande budgetramarna.
2016/11/22
Association of the Overseas Countries and Territories with the European Union including relations between the EU, Greenland and Denmark (A8-0480/2018 - Maurice Ponga) SV

. – Vi valde att stödja utvecklingsutskottets betänkande om associering av de utomeuropeiska länderna och territorierna med Europeiska unionen, inbegripet förbindelserna mellan EU, Grönland och Danmark.Vi uppskattar att föredraganden tar fasta på klimatfrågan och betonar vikten av hållbarhetshetsmålen i Agenda 2030, inklusive specifika referenser till jämställdhet. Vad gäller föredragandens önskemål om ökad finansiering anser vi emellertid att ökade satsningar ska kompenseras genom lämpliga besparingar inom lågprioriterade delar av EU:s budget. I och med Storbritanniens utträde ur unionen bör EU:s totala budget minska, tvärtemot vad som presenterats av kommissionen när det gäller EU:s flerårsbudget för 2021–2027.
2016/11/22
Annual report 2017 on the protection of the European Union’s financial interests- fight against fraud (A8-0003/2019 - Marian-Jean Marinescu) SV

. – Vi svenska socialdemokrater anser att arbetet mot korruption bör intensifieras, både i medlemsstaterna och på EU-nivå, med målet att minska antalet bedrägerier som begås mot EU:s budget.I betänkandet uppmanas kommissionen att motivera de övriga medlemsstaterna att ändra uppfattning och ansluta sig till Europeiska åklagarmyndigheten. Likväl anser vi inte att Sverige bör gå med i samarbetet för en europeisk allmän åklagare och överlåta åklagarbehörighet till EU, eftersom detta skulle kunna få långtgående konsekvenser för det svenska åklagarväsendet och det straffprocessrättsliga systemet.
2016/11/22
Situation in Venezuela (B8-0082/2019, B8-0083/2019, B8-0084/2019, B8-0085/2019, B8-0086/2019, B8-0087/2019) SV

. – Vi svenska socialdemokrater tycker att det är viktigt att EU står fast vid sitt krav om att nyval måste utlysas så snart som möjligt. Vi är överens med det huvudsakliga syftet med resolutionen, att sätta tryck på den illegitima auktoritära Maduroregimen. Det är viktigt att EU fortsätter att skicka tydliga signaler till Maduro om att EU står bakom venezuelanernas rätt att fritt få bestämma sin framtid. Demokratin måste återupprättas. En politisk process för att återupprätta demokratin i landet måste inledas. Lösningen på krisen måste inkludera oppositionen och nationalförsamlingen som landets enda demokratiskt valda institution.Juan Guaidó har som nationalförsamlingens talman en ledande roll när det gäller samarbete kring åtgärder för att val ska hållas och demokrati återupprättas inom den venezuelanska konstitutionens ramar. EU måste agera enat i frågan för att på bästa möjliga sätt bidra till en fredlig lösning på krisen.Vi stödjer det venezuelanska folkets protester kring de stora demokratiska, sociala, ekonomiska problemen och människorättsliga övergreppen i landet. Det är hög tid att venezuelanerna fritt och fredligt får bestämma sin framtid. EU bör fortsätta verka kraftfullt för att detta blir verklighet.
2016/11/22
Differentiated integration (A8-0402/2018 - Pascal Durand) SV

. – EU:s integrationsprocesser, som präglas av möjligheten till differentierad integration enligt fördragen, har gjort det möjligt för vissa medlemsländer att behålla viss rättslig kompetens inom olika sakpolitiska områden på nationell nivå. Även fast begreppet omfattar olika politiska och tekniska definitioner för i vilken fart ett medlemsland vill integreras in i EU, delar vi inte föredragandens uppfattning att inga så kallade ”opt-outs” ska vara möjliga i framtiden, som då skulle omfatta en fördragsändring. Därför ställer vi oss kritiska till en rad skrivningar i betänkandet. Vi anser att differentiering absolut inte bör tillåtas för medlemsstater vad gäller tillämpningen av EU:s grundläggande värderingar om demokrati, rättsstat och mänskliga rättigheter, som fastslås i artikel 2 i EU-fördraget. Men vi valde att lägga ner våra röster i betänkandet eftersom vi ställer oss kritiska till skrivningar om att i framtiden ta bort möjligheten helt för enskilda medlemsstater att begära undantagsklausuler vad gäller den ekonomiska eller sociala politiken.
2016/11/22
European Social Fund Plus (ESF+) (A8-0461/2018 - Verónica Lope Fontagné) SV

. – Vi svenska socialdemokrater stödjer idén om en barngaranti inom ramen för Europeiska socialfonden. Det är en positiv prioritering att EU:s budget stödjer medlemsländernas satsningar på de allra mest utsatta i samhället. Vi kan dock inte stödja förslag som innebär en ökning av EU:s budget med anledning av ett stundande brexit som vi menar bör medföra nedskärningar i EU:s budget. Barngarantin bör genomföras inom en bantad långtidsbudget för EU.
2016/11/22
Union’s authorisation procedure for pesticides (A8-0475/2018 - Norbert Lins, Bart Staes) SV

. – Vi socialdemokrater välkomnar att Europaparlamentet antagit ett starkt betänkande om unionens förfarande för godkännande av bekämpningsmedel. Det särskilda granskningsutskottet har utfört ett förtjänstfullt arbete och identifierat en rad aspekter som måste förbättras i EU:s nuvarande system. För oss är det viktigt att insynen i de ansvariga myndigheternas arbete stärks, så att godkännandet av bekämpningsmedel och verksamma ämnen vilar på solid vetenskaplig grund, utan otillbörligt inflytande från industrin. Försiktighetsprincipen ska tillämpas och bekämpningsmedel som har skadlig inverkan på människors hälsa, ekosystemen och miljön ska givetvis inte tillåtas. Därför ställer vi oss bakom betänkandets krav på att det befintliga tillståndet för glyfosat ska ses över. Vi hade velat se skarpare skrivningar på en rad punkter, men för att säkerställa att det progressiva betänkandet i sin helhet inte fälldes av konservativa ledamöter valde vår socialdemokratiska grupp att avstå i omröstningen av några enskilda ändringsförslag.
2016/11/22
Gender equality and taxation policies in the EU (A8-0416/2018 - Marisa Matias, Ernest Urtasun) SV

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för initiativbetänkandet rörande jämställdhet och skattepolitik i EU. EU-samarbetet är en mycket viktig plattform för att sprida god praxis mellan medlemsstaterna. Sverige har genom att helt förflytta sig till en individuell beskattning genomfört en mycket tydlig feministisk reform för att öka kvinnors frihet och självbestämmande. Något som inte alls är självklart i EU, då vi delar denna uppfattning tillsammans med endast ett annat medlemsland, Finland. Dock ställer vi oss kritiska till texten i punkt 32 – som emellertid inte antogs – om avskaffad enhällighet för medlemsstaterna i rådet när det gäller skattefrågorna. Även fortsättningsvis måste medlemsstaternas möjlighet att införa, och behålla, egna nationella skatteregler bibehållas och värnas. Den nationella skattesuveräniteten utgör nationell kompetens och bör så förbli.
2016/11/22
Establishing Horizon Europe – laying down its rules for participation and dissemination (A8-0401/2018 - Dan Nica) SV

. – Vi socialdemokrater anser att det är oerhört viktigt att vi gemensamt investerar i forskning och utveckling. Vi behöver såväl framstående grundforskning som framtidsinriktad tillämpad forskning som sker i nära samverkan mellan näringsliv och akademi. För framgångsrik forskning och nya innovationer krävs långsiktighet och samarbete. Då ges forskningen stabila förutsättningar att leverera goda resultat. Det nya forskningsprogrammet Horisont Europa fyller här en viktig funktion och genom stöd till banbrytande forskning och innovationer, kan samhällsutmaningar bemötas med nya lösningar som förändrar vår vardag i positiv riktning. Med detta som utgångspunkt valde vi att rösta för betänkandet om Horisont Europa.Vid omröstningen valde vi dock att avstå om ett ändringsförslag som handlar om att vissa enheter eller företag ska uteslutas från deltagande på grund av allvarliga kräkningar av internationell humanitär rätt och/eller grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Vi socialdemokrater kan självklart ställa oss bakom andemeningen i ändringsförslaget men då texten är oerhört detaljerad och långtgående i visa avseenden valde vi att avstå i den omröstningen.
2016/11/22
Establishing the European Defence Fund (A8-0412/2018 - Zdzisław Krasnodębski) SV

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om inrättandet av europeiska försvarsfonden. Mot bakgrund av den försämrade säkerhetsutvecklingen och som ett bidrag till utvecklingen av den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken kommer fonden att bidra till etablerandet av en stark, konkurrenskraftig och innovativ industri och teknologisk kunskapsbas inom försvarsområdet. Vi beklagar dock att den för oss viktiga frågan om att tilldelning av EU:s medel måste ge likvärdiga möjligheter till industri i alla europeiska länder, oavsett grad av europeiskt ägande, inte fullt ut beaktas i betänkandet. Vi förväntar oss dock att skrivningarna förbättras i de kommande trepartsförhandlingarna mellan Europaparlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen.
2016/11/22
Coordination of social security systems (A8-0386/2018 - Guillaume Balas) SV

. – Vi svenska socialdemokrater stödjer förslaget om att gå till förhandling om revideringen av socialförsäkringskoordineringen. Detta särskilt då föredraganden Balas vill prioritera att bekämpa fusket med A1-intyg vilket är ett akut problem på arbetsmarknaden, särskilt i samband med utstationering. Det måste finnas ett bättre regelverk som tillgodoser att företag betalar sina sociala avgifter, så att arbetstagare inte riskerar att hamna utan skyddsnät i ett annat medlemsland. Nuvarande regelverk möjliggör osund konkurrens. I övrigt betonar vi behovet av att framöver hitta balanserade kompromisser i relation till rådet, bland annat gällande arbetslöshetsförsäkringen.
2016/11/22
Establishing a Programme for the Environment and Climate Action (LIFE) (A8-0397/2018 - Gerben-Jan Gerbrandy) SV

. – Vi socialdemokrater välkomnar parlaments betänkande om Unionens program för miljö och klimatpolitik (Life). Life-programmet har alltsedan det inrättades år 1992 spelat en mycket viktig roll för miljö- och klimatåtgärder i EU. Vi stödjer betänkandets prioritering av åtgärder som stärker skyddet av naturen och den biologiska mångfalden samt övergången till en cirkulär ekonomi. Vi välkomnar särskilt att ändringsförslag från den socialdemokratiska gruppen antagits, då de på ett bra vis understryker vikten av att omställningen till det hållbara och klimatsmarta samhället görs på ett socialt rättvist sätt. Däremot beklagar vi att kammaren avslog föreslagna skrivningar om att i förvaltningen av ekosystem också inrymma åtgärder för stora rovdjur, vilket är en naturlig del i den balanserade svenska viltförvaltningen.
2016/11/22
Accession of Samoa to the EU-Pacific States Interim Partnership Agreement (A8-0376/2018 - David Martin) SV

. – Vi och vår politiska grupp ställde oss bakom anslutningen till interimsavtalet om partnerskap, på grund av att Samoa annars skulle förlora sitt marknadstillträde för varor till EU:s marknad nu vid årsskiftet. Däremot anser vi att det är dåligt att avtalet inte innehåller något fullständigt hållbarhetskapitel och att det saknas en övervakningsmekanism som inkluderar civilsamhället. Därför står vi bakom rapportörens krav på att avtalsparterna, genom ett beslut i handelskommittén för avtalet om ekonomiskt partnerskap, snarast ska inleda förhandlingar för att inkludera ett fullfjädrat kapitel om handel och hållbar utveckling, som innehåller bestämmelser om en lämplig övervakningsmekanism för det civila samhället. Vi vill också betona att Samoa är med på EU:s lista över icke samarbetsvilliga jurisdiktioner, vilket kräver tydliga förbättringar på skatteområdet.
2016/11/22
Transparent and predictable working conditions in the European Union (A8-0355/2018 - Enrique Calvet Chambon) SV

. – Vi socialdemokrater valde att avstå vid omröstningen om mandatet om att inleda trepartsförhandlingar om förslaget till direktiv om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen. För oss socialdemokrater är det oerhört viktigt att driva på för ett socialt Europa, där arbetstagares rättigheter och människors livs- och arbetsvillkor prioriteras. Så skapar vi ett Europa som håller ihop, där vi konkurrerar med kunskap och inte med låga löner och otrygga arbetsvillkor. Utgångspunkten är och måste emellertid alltid vara att respektera parternas autonomi och den svenska arbetsmarknadsmodellen.Syftet med direktivet är i grunden positiv, då det handlar om att ge arbetstagare grundläggande rättigheter. Detta är i allra högsta grad lovvärt. Det finns dock skrivningar i utskottets betänkande som riskerar att påverka den svenska modellen med våra lagar och kollektivavtal. Därför kan vi inte stödja mandatet. Vi förväntar oss dock att skrivningarna förbättras i de kommande trepartsförhandlingarna.
2016/11/22
Interim report on the Multiannual Financial Framework 2021-2027 – Parliament's position with a view to an agreement (A8-0358/2018 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas, Janusz Lewandowski, Gérard Deprez) SV

. – Vi svenska Socialdemokrater valde att rösta emot interimsbetänkandet om den fleråriga budgetramen 2021–2027. Vi ser gärna satsningar på flertalet av de områden som betänkandet förordar – exempelvis ökade medel för att hantera de humanitära konsekvenserna av flyktingkrisen, konfliktförebyggande åtgärder och stärkt utvecklingspolitik, klimatinvesteringar, investeringar i forskning och innovation samt satsningar för att angripa arbetslösheten i Europa, särskilt bland unga.Som huvudregel anser vi emellertid att budgetrestriktivitet bör bejakas inför förhandlingarna om den långsiktiga budgetramen. När Storbritannien lämnar unionen försvinner en betydande finansiär. EU:s budget borde då minska med lika mycket. Det vore inte rimligt att de länder som betalar mest till EU:s budget blir stående med notan. Sverige är liksom Storbritannien en betydande nettobetalare till unionen. Därför behöver EU:s budget minska jämfört med idag, och utgiftstaket bör sättas till 1 procent av bruttonationalinkomsten.Vidare bör dagens system med medlemsstaternas BNI-avgifter till budgeten behållas intakt eftersom det främjar närhetsprincipen och demokratiskt ansvarsutkrävande. Därför ställer vi oss tveksamma till de förslag som presenteras om nya egna medel.Sammanfattningsvis kan vi inte stödja resolutionens avsikt att EU:s budgetram ska växa i omfattning. Följaktligen kan vi inte stödja betänkandet om den fleråriga budgetramen 2021–2027.
2016/11/22
State aid rules: new categories of State aid (A8-0315/2018 - Sander Loones) SV

. – Vi svenska Socialdemokrater valde att rösta för resolutionen om nya kategorier av statligt stöd. Kommissionens förslag till ändring av EU:s bemyndigandeförordning för statligt stöd syftar till att förbättra samspelet mellan EU:s finansieringsprogram inom ramen för nästa långsiktiga budgetram, och reglerna om statligt stöd.Kommissionen föreslår två nya kategorier i bemyndigandeförordningen. Dels gäller det gruppundantag för medlemsstaternas finansiering som kanaliseras genom eller stöds av EU:s finansieringsinstrument eller budgetgarantier som förvaltas centralt av kommissionen, dels stöd för europeiskt territoriellt samarbete.Det behöver dock säkerställas att de nya kategorierna inte bidrar till att luckra upp EU:s generella regelverk för statligt stöd. EU-medel som administreras centralt av kommissionen, eller i samarbete med en medlemsstat, bör inte tillåtas bidra till att företag flyttar från en medlemsstat till en annan.Det kan snarare finnas fog för att skärpa delar av regelverket i syfte att främja konkurrens på lika villkor inom den inre marknaden. Frikostiga statliga subventioner, ekonomiska frizoner och social dumpning bör inte accepteras i detta sammanhang.Det finns därför skäl att följa effekterna av de nya reglerna och, om så erfordras, skärpa regelverket för statligt stöd i syfte att förhindra att företag flyttar från en medlemsstat till en annan.
2016/11/22
Digitalisation for development: reducing poverty through technology (A8-0338/2018 - Bogdan Brunon Wenta) SV

. – Vi röstade för en skrivning om minimiinkomst för att parera vissa negativa konsekvenser, i ett betänkande från Europaparlamentets utvecklingsutskott om digitalisering för utveckling. Vi tolkar skrivningen som den står i den engelska originalversionen, dvs. minimum income security , och inte som den felaktiga svenska översättningen om garanterad minsta lön. Vi har framfört till Europaparlamentets administration att den svenska översättningen var felaktig.
2016/11/22
Protection of the EU’s financial interests - Recovery of money and assets from third-countries in fraud cases (A8-0298/2018 - Cătălin Sorin Ivan) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för Europaparlamentets initiativbetänkande om skyddet av EU:s ekonomiska intressen – Återvinning av pengar och tillgångar från tredjeländer i fall av bedrägeri.Betänkandet uppmärksammar det fortsatta problemet med förlorade EU-medel på grund av bedrägerier i samband med överföringar till tredjeländer. Det finns i dag inte några säkra uppgifter om hur mycket EU-medel som går förlorade årligen på grund av bedrägerier i samband med överföringar till tredjeländer, vilket i sig inte är acceptabelt. Effektiviteten avseende EU:s hantering av skattebetalarnas pengar måste säkerställas för hela EU:s budget, där andelen fel för 2017 fortfarande är för hög.Dock är vi principiellt emot införandet av en europeisk åklagare och anser inte att Sverige bör överlåta åklagarbehörighet till EU. Samtidigt måste arbetet mot korruption intensifieras, både i medlemsstaterna och på EU-nivå, med målet att minska antalet bedrägerier som begås mot EU:s budget. Vår utgångspunkt är att åklagarverksamhet även i framtiden, oavsett vilken typ av brottsbekämpning det handlar om, bör ligga inom medlemsstaternas ansvarsområde.
2016/11/22
Charging of heavy goods vehicles for the use of certain infrastructures (A8-0202/2018 - Christine Revault d'Allonnes Bonnefoy) SV

. – Vi svenska socialdemokrater arbetar för ett progressivt miljö- och klimatarbete. Principen att användaren ska betala anser vi ska gälla för transportsektorn, där utsläppen måste minska för att vi ska nå miljö- och klimatmålen. Därför valde vi att rösta för betänkandet om avgifter på tunga godsfordon för användningen av vissa infrastrukturer. Dock röstade vi emot enskilda förslag om att tidsbaserade vägavgifter ska avskaffas helt och måste ersättas med avståndsbaserade vägtullar. Vi anser att det är viktigt att EUs medlemsländer uppnår de gemensamt uppsatta miljö- och klimatmålen, men då vår geografi och storlek på land ger oss olika förutsättningar anser vi det bäst att låta medlemsländerna själva bestämma vilket system, tids- eller avståndsbaserade vägavgifter, som passar bäst.
2016/11/22
General budget of the European Union for 2019 - all sections (A8-0313/2018 - Daniele Viotti, Paul Rübig) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om paketuppgörelserna i block 1, 3 och 4, röstade emot i block 2 samt avstod i omröstningen om budgetresolutionen för 2019.Flera poster i parlamentets budget har hög prioritet. Här finns välfungerande verksamheter med tydliga europeiska mervärden. Investeringar i forskning och utveckling inom Horisont 2020, och kampen mot ungdomsarbetslösheten inom ungdomssysselsättningsinitiativet hör till det bästa som görs i EU-samarbetet. Dessa program bör drabbas så lite som möjligt till följd av omdisponeringar till investeringsfonden Efsi.Vi ser gärna betydande satsningar på ett flertal program som budgetutskottet – och nu hela parlamentet – förespråkar. Som huvudregel anser vi emellertid att de satsningar som genomförs ska kompenseras genom lämpliga besparingar i lågprioriterade delar av EU:s budget.Exempelvis hade vi gärna sett omprioriteringar från jordbruksstödet till jämställdhetspolitiska satsningar och bistånd. Vi motsätter oss även neddragningen i faciliteten för flyktingar i Turkiet, som främst skulle drabba kvinnor och barn i en redan utsatt situation.Eftersom enskilda anslag i budgetprocessen generellt inte har prövats mot varandra i syfte att omdisponera medel till prioriterade områden, bidrar detta till att parlamentet kraftigt överskrider det fastlagda budgettaket för den fleråriga budgetramen. Således kan vi inte heller ställa oss bakom parlamentets förslag till budget för 2019.
2016/11/22
Quality of water intended for human consumption (A8-0288/2018 - Michel Dantin) SV

. – För oss socialdemokrater är det en självklarhet att alla människor i samhället ska ha tillgång till rent dricksvatten. Därför är det bra att EU nu moderniserar detta regelverk. I alla EU-länder ska dricksvattnet vara lättillgängligt för alla och renat från farliga ämnen. Med dagens teknik har vi bättre möjligheter än förr att rena dricksvattnet. Därför måste EU nu skärpa gränsvärdena för den tillåtna halten kemikalier i vattnet, så att vattnet är säkert att dricka. Det är viktigt för människors hälsa. Samtidigt skiljer sig förhållandena och systemen för vattenförsörjning åt mellan EU-länderna, inte minst av geografiska skäl. Därför är det viktigt att EU-länderna ges ett mått av flexibilitet i genomförandet av reglerna.
2016/11/22
The EU's input on a UN binding instrument on transnational corporations with respect to human rights (B8-0443/2018, B8-0472/2018, B8-0473/2018, B8-0474/2018) SV

. – Vi tycker att det är av största vikt att mänskliga rättigheter inte kränks genom multinationella företags verksamhet, och vi vill betona att företag har ett stort ansvar för att respektera mänskliga rättigheter.Vi vill dock upprepa att vi i nuläget tror att det är mer verksamt med fullständig implementering och bättre tillämpning av befintliga internationella regelverk och riktlinjer. Det är därför viktigt att arbetsgruppens verksamhet inte saktar ner genomförandet av de principer och riktlinjer som redan antagits inom ramen för FN och OECD. Vidare är det viktigt att alla medlemsstater tar fram en nationell handlingsplan samt har fungerande nationella kontaktpunkter för uppföljning av OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Slutligen vill vi understryka vikten av att stater alltid lever upp till sin skyldighet att skydda enskilda individer mot att deras rättigheter överträds av tredje part, och att ett eventuellt nytt FN-instrument bör vara utformat i linje med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.Mot bakgrund av de frågetecken som finns kring de praktiska och rättsliga effekterna av ett nytt bindande FN-instrument är det viktigt att parlamentet tar upp ämnet till diskussion och att de svårigheter som siktas av EU:s medlemsstater tydliggörs.
2016/11/22
Provision of audiovisual media services (A8-0192/2017 - Sabine Verheyen, Petra Kammerevert) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att lägga ner våra röster i omröstningen om översynen av direktivet för audiovisuella medietjänster. Vi är besvikna över att lagstiftningen inte skärptes när det gäller alkoholreklam. Vi har från början drivit att direktivet ska omfatta inte bara alkoholdrycker utan även alkoholprodukter. Vi anser vidare att det inte ska vara möjligt att komma undan nationella förbud mot alkoholreklam genom att sända från ett annat medlemsland.Vi är också kritiska till kravet om 30 % europeiskt innehåll. Vi vill gärna stödja europeisk kultur, men det ska ske genom främjande insatser (såsom Creative Europe -programmet), inte genom tvingade lagstiftning. Samtidigt är det viktigt att direktivet breddas för att omfatta även ”video on demand”-plattformar. Vi ska inte ha snedvriden konkurrens på den inre marknaden. Det är även positivt att barn kommer att skyddas på ett bättre sätt när barnprogram tas in på plattformar i likhet med det skydd som funnits för barnprogram på linjär tv.
2016/11/22
Transparent and accountable management of natural resources in developing countries: the case of forests (A8-0249/2018 - Heidi Hautala) SV

. – Vi tycker det är viktigt att alla politikområden samverkar för att nå en hållbar utveckling i världen, och uppskattar därför att utvecklingsutskottets betänkande presenterar en stor mängd olika idéer för hur detta kan förbättras med utgångspunkt i betydelsen av skogar med biologisk mångfald. Utan bättre samstämmighet och synergier mellan EU:s olika politikområden kommer vi inte uppnå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och målen från klimatöverenskommelsen i Paris.På grund av rösttekniska skäl fick vi dock inte möjlighet att rösta om vissa separata skrivningar i betänkandet, trots att dessa medför potentiellt negativa implikationer för en hållbar bioekonomi och dess stora potential i EU:s klimatarbete. Därför kunde vi inte stödja betänkandet i dess helhet.Gällande skrivningarna om förhandlingarna om ett nytt bindande FN-instrument för transnationella företag vill vi betona vikten av implementering av de vägledande principerna från FN för företag och mänskliga rättigheter samt att stater inte heller ska kunna kringgå sitt ansvar för de mänskliga rättigheterna.
2016/11/22
Copyright in the Digital Single Market (A8-0245/2018 - Axel Voss) SV

. – Vi valde att rösta emot rättsutskottets mandat till trepartsförhandlingar om förslaget till nytt upphovsrättsdirektiv eftersom vi anser att förslaget behöver en mer öppen och transparent debatt där hela kammaren får ta ställning, framförallt i ljuset av motstridiga argument från olika håll.Upphovsrätten måste reformeras och värnas i vårt digitala landskap. Artister och andra skapare måste få betalt för sina verk och värdegap måste hanteras genom fler avtalslicenser. Åtgärderna i artikel 13 måste dock vara proportionerliga och välbalanserade med allmänhetens andra intressen och grundläggande fri- och rättigheter. Det är viktigt att bevara internets karaktär av öppenhet. Förslaget om obligatoriska övervakningsfilter från tredje part på digitala plattformar är rättsosäkert och riskerar att hämma yttrandefriheten och digital innovation.Vi är även kritiska till artikel 11 om att ge tidningsutgivare ensamrätt inom upphovsrätten. Vi menar att det vore att fjärma sig från kärnan i de regler som idag styr skyddet av litterära och konstnärliga verk, den så kallade Bernkonventionen och skulle riskera att leda till ökad mediekoncentration inom mediebranschen. Men dagens snedvridna konkurrens på den digitala marknaden mellan svenska och europeiska mediebolag och amerikanska digitala jättar, är något vi lagstiftare behöver titta närmare på. Dock inom ramen för EU:s konkurrenspolitik, inte upphovsrätten.
2016/11/22
2019 budget - Trilogue mandate (A8-0247/2018 - Daniele Viotti) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om mandatet för trepartsmötet om förslaget till budget för 2019.Vi ser gärna satsningar på flertalet av de områden som resolutionen förordar. Vi kan se fördelarna med lanseringen av DiscoverEU och utdelningen av gratis interrailkort till 18-åriga européer – exempelvis främjandet av rörlighet i utbildningssyfte, och att ungdomar reser miljövänligt när de upptäcker Europa. Vi hade dock gärna sett att satsningen haft en tydlig strategi för att motverka social snedrekrytering.Vidare ser vi att EU i och med Brexit möter nya utmaningar när det gäller finansieringen av nästa långtidsbudget för 2021–2027. När ett land lämnar, bör principen om att budgeten minskar med lika mycket gälla. Nya projekt är i ett sådant läge svåra att motivera inför de europeiska väljarna.Betänkandet slår fast att EU:s budget har varit underfinansierad under nuvarande budgetperiod, och att nya projekt ska finansieras med nya medel i stället för omprioriteringar inom budgeten. Det är en princip vi svenska socialdemokrater inte kan ställa oss bakom, och vi förordar som regel just omdisponeringar inom EU:s budget vid nya satsningar. Således kan vi inte heller ställa oss bakom Europaparlamentets resolution om mandatet för trepartsmöte om EU:s budget för 2019.
2016/11/22
73rd Session of the UN General Assembly (A8-0230/2018 - Eugen Freund) SV

. – Vi röstade för betänkandet om FN:s generalförsamlings 73:e session, eftersom vi tycker det innehåller önskemål om ett starkare, mer öppet och mer jämställt FN. Det är av största vikt att FN hanterar kriser bättre, främjar utveckling och jämställdhet, samt värnar folkrätten och mänskliga rättigheter.Vi stödjer skrivningar om ett mer transparent FN där ansvar kan utkrävas. Vi tycker att säkerhetsrådet borde reformeras och bättre reflektera världen som den ser ut idag. Vi uppskattar fokus på förebyggande arbete och medling, agendan för kvinnor, fred och säkerhet och ökad jämställdhet.Vi röstade för hela paragrafen om Västsahara, inklusive att FN-uppdraget MINURSO borde få ett mandat för mänskliga rättigheter.Vi röstade för en skrivning om att alla FN:s medlemsstater borde stödja ett förbud mot kärnvapen, eftersom ett sådant gemensamt scenario vore i linje med vårt engagemang för nedrustning och icke-spridning. Gällande Sveriges eventuella tillträde till den framförhandlade konventionen vill vi understryka att vi avvaktar utredningen som analyserar dess innebörd och konsekvenserna av ett svenskt tillträde. Även frågan om autonoma vapen är komplex och kräver analys.Vi tror också att implementering av de viktiga vägledande principerna från FN för företag och mänskliga rättigheter i nuläget är mer effektivt än en ny konvention på området.
2016/11/22
Partnership Agreement between the EU and EAEC and Armenia (resolution) (A8-0179/2018 - László Tőkés) SV

. – Vi röstade för resolutionen om partnerskapsavtalet mellan EU, Europeiska atomenergigemenskapen och Armenien. De två ändringsförslagen täcktes redan in i resolutionen, eftersom den redan innehåller en hänvisning till en text som bland annat understryker att Turkiet borde erkänna folkmordet på armenier och på så sätt bana väg för en verklig försoning.
2016/11/22
Violation of rights of indigenous peoples in the world (A8-0194/2018 - Francisco Assis) SV

. – Vi svenska socialdemokrater i Europaparlament röstade för betänkandet om kränkningar av urbefolkningarnas rättigheter i världen, inklusive markrofferi. Landstölder som drabbar ursprungsinvånare är idag ett stort problem i främst Latinamerika och Afrika, som får allvarliga följder ur ett människorättsperspektiv.Betänkandet innehåller en sektion om företag och mänskliga rättigheter. Inom detta område vill vi betona betydelsen av de enhälligt antagna FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och understryka vikten av att stater utvecklar nationella handlingsplaner för att implementera dessa. Vi tror att implementering av existerande konventioner och riktlinjer i nuläget är mer effektivt, och vi vill också betona uppföljningsmekanismer såsom hållbarhetsrapportering. Gällande företag och mänskliga rättigheter vill vi understryka betydelsen av möjlighet till prövning i nationell domstol och välfungerande nationella kontaktpunkter, detta eftersom det finns en oro för att ny extraterritoriell lagstiftning skulle kunna få oförutsägbara effekter om andra länder med mer problematisk lagstiftning skulle följa samma ansats.
2016/11/22
EU-NATO relations (A8-0188/2018 - Ioan Mircea Paşcu) SV

. – Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet avstod i slutomröstningen om betänkandet om förbindelserna EU–Nato. Vi ser värdet av det transatlantiska samarbetet för Europas säkerhet och är för ett fördjupat samarbete mellan organisationerna, som är komplementärt och respekterar de båda organisationernas mandat och beslutsfattande. Tyvärr berör betänkandet delvis interna frågor för Nato, vilket gjorde att vi inte kunde ställa oss bakom det.
2016/11/22
Cyber defence (A8-0189/2018 - Urmas Paet) SV

. – Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet avstod i slutomröstningen om betänkandet om it-försvar. Vi välkomnar ökat samarbete på området it-försvar men motsätter oss de delar av betänkandet som förespråkar en framtida gemensam försvarsunion. Vi vänder oss även emot kraven på ökningar inom EU:s fleråriga budgetram. Vi vill istället se omfördelningar inom budgetramen när särskilda satsningar ska göras, särskilt i samband med brexit och att en stor finansiär lämnar unionen.
2016/11/22
Gender equality and women's empowerment: transforming the lives of girls and women through EU external relations 2016-2020 (A8-0167/2018 - Linda McAvan, Dubravka Šuica) SV

. – Vi svenska socialdemokrater röstade för betänkandet om flickors och kvinnors egenmakt med hjälp av EU:s yttre förbindelser. I en tid när flickors och kvinnors rätt till självbestämmande och rätten att bestämma över sin egen kropp är hotad av konservativa och reaktionära krafter måste vi stå upp för jämställdhet.Vi ställer oss positiva till att EU som global aktör prioriterar jämställdhet genom sina yttre förbindelser. Ett arbete som vår socialdemokratiska nationella regering redan har påbörjat. Tillgång till familjeplanering, mödravård och säkra och legala aborter är viktiga insatser för att stärka flickors och kvinnors rätt till självbestämmande och rätten att bestämma över sina egna kroppar. Vi fördömer Förenta staternas återinrättande av Mexico City-strategin.Vi kan emellertid inte ställa oss bakom skrivningarna om EU:s utvecklingsbistånd. Det är av hög prioritet att EU genom sina yttre förbindelser tydligt prioriterar flickors och kvinnors tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa. Det kan dock inte ske med effekten att öka EU:s budget, utan måste ske genom att tydligt prioritera jämställdhet inom ramen för nuvarande budget.
2016/11/22
Responding to petitions on tackling precariousness and the abusive use of fixed-term contracts (B8-0238/2018) SV

. – Vi ser allvarligt på den utbredda förekomsten av otrygga anställningar och missbruket av visstidskontrakt runtom i Europa; arbetstagare har rätt till säkra anställningsförhållanden och en trygg livssituation. Europaparlamentets utskott för sysselsättning och sociala frågor bedriver ett mycket viktigt arbete för att stärka arbetstagares rättigheter på arbetsmarknaden. Utskottet för framställningar gör ett viktigt arbete, men genomgripande tycker vi att det främst ska vara utskott för sysselsättning och sociala frågor som ska handha ärenden som behandlar just sådana frågor. Vi avstod i slutomröstningen av den anledningen, och då betänkandet innehöll en rad påståenden och positioner som inte är förenliga med vår syn på arbetsmarknaden och den svenska modellen.
2016/11/22
2021-2027 Multiannual Financial Framework and own resources (B8-0239/2018, B8-0240/2018, B8-0241/2018) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta emot Europaparlamentets icke-bindande resolution om kommissionens förslag till EU:s nästa långtidsbudget (åren 2021 – 2027).Vi ser gärna satsningar på flertalet av de områden som resolutionen förordar – exempelvis ökade medel för att hantera de humanitära konsekvenserna av flyktingkrisen, konfliktförebyggande åtgärder och stärkt utvecklingspolitik, klimatinvesteringar, investeringar i forskning och innovation, samt satsningar för att angripa den höga arbetslösheten i Europa, särskilt bland unga.Vi välkomnar även de neddragningar som kommissionen presenterat för jordbrukspolitiken och sammanhållningspolitiken. Likväl täcker dessa besparingar inte upp för de medel som försvinner när Storbritannien lämnar. Vi ser också positivt på möjligheten att hålla inne betalningar när medlemsländer inte respekterar EU:s fundamentala värden och brister upptäcks gällande rättsstatliga principer.Vi kan emellertid inte ställa oss bakom kommissionens förslag till ny långtidsbudget. När en stor finansiär som Storbritannien lämnar unionen borde EU:s budget rimligen minska med lika mycket.Följaktligen kan vi heller inte ställa oss bakom Europaparlamentets resolution om EU:s långtidsbudget som förordar en långt mer expansiv EU-budget än kommissionens förslag.
2016/11/22
Recommendation to the Council, the Commission and the Vice-President of the Commission/High Representative on Libya (A8-0159/2018 - Pier Antonio Panzeri) SV

. – Vi stödjer betänkandets budskap att konflikten i Libyen endast kan lösas genom en konsekvent, övergripande och inkluderande strategi som omfattar alla internationella aktörer och berörda parter, och genom libyskt egenansvar för och deltagande i fredsprocessen. Det finns ingen militär lösning, och för närvarande utgör den libyska politiska överenskommelsen och FN:s handlingsplan för Libyen den enda möjliga ramen för att nå en lösning på krisen. Vi anser att det är av största vikt att EU:s agerande förblir rättighetsbaserat, trovärdigt och långsiktigt.Däremot tyckte vi det fanns problematiska skrivningar i betänkandet som inte var tillräckligt tuffa eller tydliga gällande våra krav på den libyska kustbevakningen inom ramen för samarbetet med EU, vilket är särskilt viktigt givet de rapporter vi hört om de grova övergrepp och de kränkningar av mänskliga rättigheter som begåtts. Vidare var språket inte tillräckligt skarpt gällande de förvar i vilka migranter hålls instängda under omänskliga och vidriga förhållanden. Eftersom delar av betänkandet hade krävt betydligt mer samarbete med Europaparlamentets LIBE-utskott, som behandlar migrationspolitiken, kunde vi inte stödja betänkandet i helhet.
2016/11/22
Annual report on the implementation of the Common Commercial Policy (A8-0166/2018 - Tokia Saïfi) SV

. – Vi röstade för betänkandet som utvärderar genomförandet av EU:s gemensamma handelspolitik. Vi tycker det är bra att betänkandet uttrycker oro för uppkomsten av protektionistiska tendenser inom handeln världen över, ger stöd för ett öppet, hållbart och regelbaserat handelssystem samt noterar att EU-medborgarna tycker det är allt viktigare att EU främjar en värdebaserad handelsagenda. Som betänkandet understryker är det viktigt att maximera fördelarna och minimera nackdelarna som kan uppstå när handel liberaliseras.Vi röstade för ett ändringsförslag som noterade USA:s omställning i handelspolitiken, men stödde samtidigt ytterligare förslag som skulle tona ner språket i det ändringsförslaget. För att kompromissa röstade vi för vår politiska grupps två nyckelpunkter, även om vi tror att det i första hand är viktigast att implementera de konventioner och riktlinjer som finns. Vi avstod gällande ändringsförslaget om allmän obligatorisk spårbarhet, eftersom det kan vara praktiskt mycket svårt att införa. Vissa problem kan adresseras bättre genom ökad samstämmighet från andra politikområden, och i nuläget kan det ge mer effekt att införa åtgärder i särskilda branscher och satsa på stärkta uppföljningsmekanismer såsom hållbarhetsrapportering. Vidare är vi skeptiska till vissa skrivningar under rubriken ömsesidighet, eftersom vi tycker det är viktigt att EU står för en aktiv och öppen handelspolitik.
2016/11/22
Optimisation of the value chain in the EU fishing sector (A8-0163/2018 - Clara Eugenia Aguilera García) SV

. – Med röstsiffrorna 604 mot 39 har Europaparlamentet antagit ett initiativbetänkande om optimering av värdekedjan i fiskenäringen i EU. Vi socialdemokrater valde att rösta för initiativbetänkandet, då vi anser att betänkandet identifierar många förbättringsområden och konkreta åtgärder som behövs för att förbättra värdekedjan och för att låsa upp potentialen för en dynamisk, attraktiv och hållbar fiskenäring i EU. Exempel på detta är bland annat uppmaningen till kommissionen och medlemsstaterna att integrera jämställdhetsperspektivet i fiskeripolitiken, i syfte att synliggöra den viktiga roll som kvinnorna spelar i EU:s fiskerinäring och därmed stärka deras ställning. Betänkandet innehåller också positiva skrivningar i syfte att göra EU:s fiskerinäring mer hållbar ur ett miljömässigt och socioekonomiskt perspektiv.Vi beklagar dock inkluderandet av skrivningar som bland annat tar sikte på prisregleringar inom fisket, liksom uppmaningen att inrätta särskilda finansiella instrument inom EU. Av rösttekniska skäl var det emellertid omöjligt att rösta bort dessa enskilda element ur betänkandet.
2016/11/22
Media pluralism and media freedom in the European Union (A8-0144/2018 - Barbara Spinelli) SV

. – Vi svenska socialdemokrater röstade för betänkandet om mediernas mångfald och frihet i Europeiska unionen. I en tid när mediefriheten är hotad på flera håll i Europa och journalister kränks måste vi stå upp för pressfrihet.Punkt 35 i betänkandet berör rätten att bli glömd, och betonar rätten för varje individ att få innehåll som ”kan skada individens värdighet” borttaget från sociala medier och sökmotorer.Vi är kritiska till denna skrivning som inte är i överensstämmelse med gällande lagstiftning och rättspraxis för sökmotorer, där borttagning av sökresultat kan ske efter en intresseavvägning mellan individers rätt till privatliv och allmänhetens rätt till information.Möjligheten att få sökresultat borttagna kan stärka skyddet exempelvis för personer som utsatts för kränkande behandling, men en exklusiv och automatisk rätt att få sökresultat borttagna skulle ingripa negativt på yttrande- och pressfriheten och försvåra granskning av makthavare.
2016/11/22
Organic production and labelling of organic products (A8-0311/2015 - Martin Häusling) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att lägga ner vår röst vid omröstningen om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. För oss är det viktigt att främja ekologisk produktion i EU och vi välkomnade därför revideringen av lagstiftningen. Den trialogsöverenskommelse som vi röstade om innehåller vissa delar som vi anser kan bidra till detta, exempelvis vissa förbättringar av djurskyddet, uppdaterade krav och villkor för användning av bekämpningsmedel, uppdaterade regler för nya produkter, krav på samma standarder för importerade ekologiska produkter, bättre möjligheter för mindre jordbrukare att odla ekologiskt. Trots detta kunde vi inte stödja överenskommelsen eftersom det svenska undantaget från att odla i öppen mark endast är giltigt under de första tio åren efter lagstiftningens ikraftträdande. Det tycker inte vi är en tillräckligt långsiktig lösning för att främja den ekologiska produktionen även i Sverige. Trots vårt klimat har vi skapat en marknad för ekologisk odling som växer genom innovativa stängda bäddar och växthus. Vi svenska socialdemokrater kommer fortsätta arbetet med ett bättre, mer klimatsmart och hållbart jordbruk i Sverige och EU.
2016/11/22
Guidelines for the employment policies of the Member States (A8-0140/2018 - Miroslavs Mitrofanovs) SV

. – Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet har valt att lägga ner vår röst då betänkandet innehåller principiellt problematiska skrivningar om hur medlemsländerna ska utforma sina skattesystem. Vi anser att alla avvägningar i hur skattesystem ska utformas ligger helt hos medlemsländerna. Vidare delar vi inte perspektivet att skatt i sig avskräcker ifrån arbete.
2016/11/22
Protection of investigative journalists in Europe: the case of Slovak journalist Ján Kuciak and Martina Kušnírová (B8-0186/2018) SV

. – Vi valde att rösta för resolutionen eftersom den väl betonar den problematiska utvecklingen av hot och våld mot journalister i EU. Det är bra att EU granskar behandlingen av journalister i unionen, men vi vill vara återhållsamma med projekt som kräver finansiering från EU. Därför ställer vi oss frågande till behovet av punkt 9 i resolutionen, det vill säga uppmaningen till kommissionen att skapa ett särskilt instrument för finansiellt stöd till fristående grävande journalistik. Det är väldigt viktigt att EU tar frågan om journalisters situation på allvar, eftersom det i grund och botten är en demokratifråga. Medlemsländerna bör uppmanas och inspireras till att värna om sina medier och sin pressfrihet, men fortsätta att ha huvudansvaret för finansiellt stöd nationellt.
2016/11/22
A European values instrument to support civil society organisations which promote democracy, rule of law and fundamental values within the European Union (B8-0189/2018) SV

. – Vi svenska socialdemokrater röstade för resolutionen, eftersom vi uppskattar initiativet taget av vår partigrupp i Europaparlamentet. Vi håller med om att ett välmående civilsamhälle och lokala organisationer är oerhört viktiga för demokratin. Det är bra att värderings- och demokratifrågor diskuteras på EU-nivå, eftersom de är grundstenar i samarbetet. Däremot tycker vi att stöd till de organisationerna bör ske på lokal nivå, och vill inte se en ökning av EU-budgeten för att finansiera ett nytt initiativ.
2016/11/22
Implementation of the Development Cooperation Instrument, the Humanitarian Aid Instrument and the European Development Fund (A8-0118/2018 - Enrique Guerrero Salom) SV

. – Vi svenska socialdemokrater röstade för Europaparlamentets utvecklingsutskotts betänkande om genomförandet av instrumentet för utvecklingssamarbete, instrumentet för humanitärt bistånd och Europeiska utvecklingsfonden. EU och dess medlemsstater är de största givarna av officiellt utvecklingsbistånd, och EU:s fördrag fastställer tydligt att minskningen, och på lång sikt utrotandet, av fattigdom är de viktigaste målen för unionens politik för utvecklingssamarbete. Det är därför av största vikt att våra tillgängliga finansieringsverktyg fungerar väl samt överensstämmer med en ansvarsfull biståndspolitik med fattigdomsbekämpning i fokus. Betänkandet bidrar genom att granska EU:s instrument och lägga fram en mängd rekommendationer både inom ramen för den nuvarande budgetramen och inför framtiden. I relation till betänkandets skrivningar om utökade sammanlagda anslag samt en proportionerlig ökning av det avtalade taket för EU:s budget för nästa fleråriga budgetram vill vi åter betona vår budgetrestriktiva hållning, även om vi instämmer i att utvecklingssamarbete och bistånd är viktiga prioriteringar som givetvis måste värnas.
2016/11/22
Guidelines on the framework of future EU-UK relations (B8-0134/2018, B8-0135/2018) SV

. – Vi svenska socialdemokrater stod bakom den gemensamma brexitresolutionen som har utarbetats av Europaparlamentets brexitstyrgrupp om förslaget om ett eventuellt associeringsavtal mellan EU och Storbritannien som ett lämpligt ramverk för framtida förbindelser.Resolutionen skulle kunna baseras på pelare om förbindelser om handel och ekonomi genom frihandelsavtal, om inre säkerhet, samarbete i utrikes- och försvarspolitik och andra tematiska samarbeten inom exempelvis gränsöverskridande program för forskning och innovation. För oss är det angeläget att kommande förbindelser garanterar lika villkor och att EU:s standarder säkerställs för att undvika en kapplöpning mot botten vad gäller arbetstagares rättigheter, socialt skydd, miljö- och klimatåtgärder och djurskydd. GUE/NGL-gruppen lade fram en del detaljerade ändringsförslag på frågan om sociala rättigheter som vi menar var besvarade av resolutionen och valde därför att stå bakom S&D-gruppens linje.
2016/11/22
The next MFF: Preparing the Parliament’s position on the MFF post-2020 (A8-0048/2018 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta emot betänkandet om nästa fleråriga budgetram: förberedelse av parlamentets ståndpunkt om den fleråriga budgetramen efter 2020. Vi ser gärna satsningar på flertalet av de områden som betänkandet förordar – exempelvis ökade medel för att hantera de humanitära konsekvenserna av flyktingkrisen, konfliktförebyggande åtgärder och stärkt utvecklingspolitik, klimatinvesteringar, investeringar i forskning och innovation samt satsningar för att angripa den höga arbetslösheten i Europa, särskilt bland unga.Som huvudregel anser vi emellertid att budgetrestriktivitet bör bejakas inför de stundande förhandlingarna om den fleråriga budgetramen. När Storbritannien lämnar unionen försvinner en betydande finansiär. EU:s budget borde då minska med lika mycket. Det vore inte rimligt att de länder som redan betalar mest till EU:s budget blir stående med notan. Sverige är liksom Storbritannien en betydande nettobetalare till unionen. Därför behöver EU:s budget minska jämfört med idag och utgiftstaket bör sättas till 1 procent av bruttonationalinkomsten.Sammanfattningsvis kan vi inte stödja resolutionens andemening om att EU:s budget i framtiden ska växa i omfattning. Följaktligen kan vi inte stödja parlamentets resolution om den fleråriga budgetramen efter 2020.
2016/11/22
Reform of the European Union’s system of own resources (A8-0041/2018 - Gérard Deprez, Janusz Lewandowski) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta emot betänkandet om reformen av systemet för Europeiska unionens egna medel. Vi har med stort intresse följt det arbete som högnivågruppen för egna medel bedrivit och de förslag som presenterats till genomgripande reformer av systemet för egna medel, som i mångt och mycket ligger till grund för innehållet i parlamentets betänkande.Vi kan emellertid inte stödja den mycket ambitiösa och övergripande ansatsen i betänkandet som föreslår en mängd nya skatter och avgifter. Dagens system med medlemsavgifter baserade på medlemsstaternas bruttonationalinkomst torde till viss del verka återhållande på EU:s allmänna utgifter – ett relativt transparent budgetsystem som främjar nationellt ansvarsutkrävande och en demokratisk förankring i medlemsstaterna. Däremot hade ett införande av betänkandets samfällda förslag inneburit en kraftig begräsning av medlemsstaternas egna beskattningsrätt och beskattningsutrymme.Således stöder vi inte resolutionens avsikt om att EU:s budget ska finansieras av en större andel egna medel. Följaktligen kan vi inte heller stödja parlamentets resolution om reformen av systemet för Europeiska unionens egna medel.
2016/11/22
Control of exports, transfer, brokering, technical assistance and transit of dual-use items (A8-0390/2017 - Klaus Buchner) SV

. – Vi valde att stödja Europaparlamentets ståndpunkt inför omarbetningen av EU:s förordning för exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden, den så kallade PDA-förordningen. Vi tycker det är angeläget att våra regelverk anpassas efter den tekniska utvecklingen, och gällande produkter med dubbla användningsområden behövs en strikt, effektiv och modern exportkontroll som hindrar att varor hamnar i fel händer och används i fel syfte. Vi måste kunna förhindra att produkter för exempelvis it-övervakning hamnar hos diktatorer som använder dessa för att straffa oppositionella, journalister och människorättsförsvarare.Även om EU väljer att gå före gällande regelverk för kontroll av produkter med dubbla användningsområden vill vi fortfarande betona vikten av det pågående arbetet och den expertis som finns i de multilaterala exportkontrollregimerna och understryka vikten av att det multilaterala arbetet för exportkontroll fortgår lika intensivt. Det är också viktigt att det slutliga förslaget för omarbetningen av PDA-förordningen blir tydligt och tillämpbart i praktiken.
2016/11/22
Conservation of fishery resources and protection of marine ecosystems through technical measures (A8-0381/2017 - Gabriel Mato) SV

. – EU-kommissionens förslag till förordning om bevarande av fiskeresurserna och skydd av marina ekosystem genom tekniska åtgärder är ett mycket viktigt lagförslag. Vid dagens omröstning i plenum kunde vi svenska socialdemokrater inte ställa oss bakom betänkandet som antogs av Europaparlamentet.Under omröstningen röstade vi aktivt mot att fritidsfiske ska omfattas av tekniska åtgärder, såsom tidigare föreslagits av det ansvariga utskottet. Vi vill tydligt understryka att förvaltning av fritidsfisket i första hand är varje medlemsstats ansvar och vi motsätter oss bestämt att generella bestämmelser föreslås gälla fritidsfisket. EU-lagstiftning på detta område bör endast övervägas i specifika fall och om den kan tillföra ett mervärde.Vi valde dessutom att rösta mot skrivningar om att ersätta ett gemensamt EU-mål om bifångst av fisk under minsta referensstorlek med resultatindikatorer, där regioner kan definiera kvantitativa mål. Detta skulle kunna innebära ett steg bakåt vad gäller bevarandet av marina resurser och det förtar också en del av mervärdet med den föreslagna lagstiftningen.
2016/11/22
Annual report on the implementation of the Common Security and Defence Policy (A8-0351/2017 - Michael Gahler) SV

. – Vi tycker det är viktigt att EU anpassar sig till den säkerhetspolitiska utvecklingen genom mer samarbete inom EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik (GSFP) som en del i en bredare global strategi. Det inkluderar inrättandet av det permanenta strukturerade samarbetet (Pesco) och andra initiativ som kan förbättra medlemsstaternas samverkan.Däremot är det angeläget att samarbetet behålls på mellanstatlig grund och att vi undviker att skapa nya institutionella strukturer som inte ger något tydligt mervärde. Det är även viktigt att GSFP-åtgärder fortsätter användas i syftet att bevara fred och förebygga konflikter utanför unionen i enlighet med Lissabonfördragets bestämmelser.Eftersom texten genomgående hänvisar till en framtida europeisk försvarsunion, nya institutionella strukturer och ny finansiering som föregår diskussionen om nästa fleråriga budgetram (MFF) kan vi inte ställa oss bakom betänkandet i sin helhet. Vi kan inte heller ställa oss bakom skrivningen som välkomnar Kommissionens originalförslag om att förändra förordningen om stabiliseringsinstrumentet (IcSP), eftersom vi menar att ett instrument med rättslig grund i utvecklingsartikel 209 bör respektera ODA-kriterierna inom OECD/DAC.
2016/11/22
Annual report on the implementation of the Common Foreign and Security Policy (A8-0350/2017 - David McAllister) SV

. – Vi svenska socialdemokrater tycker det är viktigt att EU stärker sin förmåga att, med medlemsstaternas resurser, bidra till att bevara fred, förebygga konflikter och stärka internationell säkerhet. Givet den mer instabila säkerhetspolitiska situationen i vår omvärld och de globala utmaningarna vi står inför blir samarbetet inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (Gusp) allt mer viktigt. EU måste möta de bakomliggande orsakerna till instabilitet, och använda tillgängliga verktyg för att försöka förbättra politiska, sociala och ekonomiska förhållanden som kan bidra till att skapa och bevara fred. Vi är därför positiva till samarbete inom ramen för Gusp, och vill betona dess betydelse för EU som utrikespolitisk aktör.Dock vill vi understryka att vi motsätter oss betänkandets uppmaning till att ändra röstningsförfarandet om utrikes- och säkerhetspolitik i Europeiska unionens råd från enhällighet till kvalificerad majoritet. Det är en problematisk skrivning som vi vänder oss starkt emot. Vi stödjer inte heller betänkandets skrivningar av fastslagna ökade försvarsutgifter och budgetanslag från medlemsstaterna, vilka föregår diskussionen inför nästa fleråriga budgetram (MFF). Vi vill i relation till betänkandet betona en övergripande budgetrestriktiv hållning och vår ståndpunkt att samarbete inom det säkerhets- och försvarspolitiska området (GSFP) bör vara mellanstatligt.
2016/11/22
2018 budgetary procedure (A8-0359/2017 - Siegfried Mureşan, Richard Ashworth) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för förlikningskommitténs gemensamma utkast till EU:s budget för 2018. Vi ser gärna betydande satsningar på flertalet av de områden som den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet förordar – exempelvis ökade medel för att hantera de humanitära konsekvenserna av flyktingkrisen samt satsningar som tacklar den höga arbetslösheten i Europa, särskilt bland unga.I förlikningskommitténs utkast till budget tas flexibilitetsmekanismen för 2018 i anspråk för att tillhandahålla ett belopp om 817 miljoner euro i åtagandebemyndiganden utöver taket för rubrik 3 i syfte att finansiera åtgärder på området migration, flyktingströmmar och säkerhetshot. Därtill förstärks ungdomssysselsättningsinitiativet med 117 miljoner euro jämfört med kommissionens ursprungliga förslag.Som huvudregel anser vi emellertid att budgetrestriktivitet bör bejakas och att särskilda satsningar bör finansieras inom den långsiktiga budgetramen för 2014-2020. Riktade satsningar bör således finansieras genom lämpliga besparingar i lågprioriterade delar av EU:s budget.Eftersom Europaparlamentet inte har prövat enskilda anslag mot varandra i syfte att omdisponera medel till prioriterade områden, bidrar detta till att parlamentet hamnar långt ovanför MFF-taken för budgeten som helhet. Därför ställer vi oss bakom förlikningskommitténs utkast till EU:s budget för 2018 som säkerställer marginalen inom taken för den fleråriga budgetramen.
2016/11/22
Instrument contributing to stability and peace (A8-0261/2017 - Arnaud Danjean) SV

. – Vi valde att inte rösta plus gällande revideringen av instrumentet som bidrar till stabilitet och fred (IcSP). Vi vill dock klargöra att vi inte motsätter oss ett instrument för kapacitetsbyggande till stöd för säkerhet och utveckling (CBSD), vilket även kan inbegripa stöd till partnerländers säkerhetsaktörer, inklusive väpnade styrkor. Vi håller med om att EU behöver bra verktyg för ett effektivt CBSD, eftersom säkerhet och utveckling är ömsesidigt förstärkande och det ena är en förutsättning för det andra.Dock ställer vi oss fortfarande kritiska till valet av rättslig grund i utvecklingsartikel 209 i fördraget om unionens funktionssätt för militär kapacitetsbyggnad utan ett tydligt primärt utvecklingssyfte. Således menar vi att instrumentet med dess rättsliga grund i utvecklingsartikel 209 bör respektera ODA-kriterierna från år 2016 inom OECD/DAC. Ytterligare finns i den reviderade IcSP-förordningen ingen stängd lista som tydligt definierar vilka militära aktiviteter som i undantagsfall ska kunna finansieras, utan möjliggör istället för vidare tolkningar. En alternativ lösning som vilar på korrekt rättslig grund och som finansieras därefter vore därför att föredra, istället för att leda om ett existerade instrument för civil kapacitetsuppbyggnad till militär sådan. Vi måste värna både utvecklingsbistånd och EU:s förmåga till civila insatser.
2016/11/22
Combating inequalities as a lever to boost job creation and growth (A8-0340/2017 - Javi López) SV

. – Vi förstår den önskan som finns hos vissa ledamöter att kommissionen ska höja den sociala standarden särskilt efter den ekonomiska krisen. Samtidigt är det vår syn att det är de sociala parterna som är ansvariga för att trygga rättigheter för arbetstagare, förhandla om löner och reglera arbetskontrakt. Vi ser hellre att kommissionen ska fokusera på att stärka partssamtalen på både europeisk och nationell nivå. Vi anser även att de europeiska parterna måste komma till förhandlingsbordet när det gäller upplysningsdirektivet, något som de hittills inte velat göra. Om kommissionen reviderar upplysningsdirektivet så kan det betyda att arbetstagarbegreppet regleras och innebära minimivillkor. I Sverige ansvarar arbetsmarknadens parter för detta och så vill vi att det ska förbli.EU:s medlemsländer har väldigt olika sociala system och arbetsmarknader. Kommissionen bör fokusera på stödåtgärder till medlemsländer där problemen är störst och lagstifta i första hand när sysselsättningsfrågor och sociala frågor är gränsöverskridande eller har bäring på den inre marknaden.
2016/11/22
Eastern Partnership: November 2017 Summit (A8-0308/2017 - Laima Liucija Andrikienė, Knut Fleckenstein) SV

. – Vi röstade för betänkandet om rekommendationer inför toppmötet i november 2017, eftersom vi är positiva till och stödjer en vidareutveckling av EU:s relationer med de östliga partnerländerna.Vi håller med om att det finns ett ömsesidigt intresse att utveckla samarbetet och relationerna, och ser det som ett viktigt verktyg för att främja demokrati, ekonomisk utveckling, säkerhet och stabilitet. Vi stöder ett närmande i enlighet med differentierings- och ”mer för mer”-principerna och tycker att vägen framåt också bör fokusera på människor, särskilt de unga, och leda till konkreta resultat. En del skrivningar i betänkandet kan anses ligga utom räckvidd för diskussionerna under toppmötet, men vi stödjer dess huvudbudskap som stakar ut idéer för intensifierat samarbete med de östliga partnerskapsländerna.
2016/11/22
Cooperation between national authorities responsible for the enforcement of consumer protection laws (A8-0077/2017 - Olga Sehnalová) SV

. – Under dagens omröstning om förordningen om samarbete mellan de nationella myndigheter som ansvarar för genomdrivandet av konsumentskyddslagstiftningen röstade svenska socialdemokraterna för den överenskommelse som nåtts under trepartsförhandlingarna.Med tanke på den framväxande, gränsöverskridande e-handeln finns det tydliga behov att säkerställa konsumenträtten även på den digitala inre marknaden. Som part i den gränsöverskridande e-handeln tenderar konsumenten att hamna i ett underläge, som bland annat försvårar såväl ansvarsutkrävning som hjälp av information från behörig myndighet.Föreliggande förslag möjliggör ett utökat samarbete mellan ländernas ansvariga myndigheter, vilket i förlängningen ökar konsumentens möjlighet till upprättelse vid oegentligheter av den ekonomiska aktören. Vi ser det som nödvändigt att även på den digitala marknaden upprätthålla ett likvärdigt konsumentskydd som redan existerar inom den fysiska miljön.Förslaget ger även verktyg för de nationella myndigheterna att systematiskt samarbeta med varandra och därmed kunna införa åtgärder för att stoppa illegal verksamhet samt se till att ekonomiska aktörer anpassar sig till rådande lagstiftning. Vi ser här ett behov att säkerställa att konsumenter åtnjuter samma sorts rättigheter, oavsett om det gäller den digitala eller den fysiska miljön. I dag tenderar konsumentskyddet att inte täcka den gränsöverskridande e-handeln på likvärdigt sätt som den fysiska handeln.
2016/11/22
General budget of the European Union for 2018 - all sections (A8-0299/2017 - Siegfried Mureşan, Richard Ashworth) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om paketuppgörelserna för rubrikerna 1a, 1b och 2 samt i omröstningen om resolutionen gällande EU:s budget 2018.Flera poster i parlamentets budget har hög prioritet. Här finns välfungerande verksamheter med tydliga europeiska mervärden. Investeringarna i forskning inom Horisont 2020, satsningar på infrastruktur inom Fonden för ett sammanlänkat Europa samt den övergripande sammanhållningspolitiken hör till det bästa som görs i EU-samarbetet. Den generella inriktningen bör vara att dessa program drabbas så lite som möjligt till följd av etableringen av investeringsfonden Efsi.Vi ser gärna betydande satsningar på ett flertal program som budgetutskottet – och nu hela parlamentet – förespråkar. Som huvudregel anser vi emellertid att de satsningar som genomförs ska kompenseras genom lämpliga besparingar i lågprioriterade delar av EU:s budget.Eftersom enskilda anslag i budgetprocessen generellt inte har prövats mot varandra i syfte att omdisponera medel till prioriterade områden, bidrar detta till att parlamentet hamnar ovanför FBR-taken för budgeten som helhet. Således kan vi inte ställa oss bakom parlamentets förslag till budget för 2018.
2016/11/22
Reflection paper on the future of EU finances (B8-0565/2017) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta emot resolutionen om diskussionsunderlaget om framtiden för EU:s finanser.Kommissionens diskussionsunderlag om framtiden för EU:s finanser ger i budgettermer uttryck för de fem scenarier som presenterades i vitboken om EU:s utveckling i framtiden. Klart är att den framtida fleråriga budgetramen behöver utgå från en vision om unionens prioriteringar.Att så pass tydligt utgå från ett specifikt scenario anser vi dock är att föregå en process av fördjupning och diskussion. Samtidigt som brexit kommer att innebära betydande intäktsminskningar för EU:s budget, slår resolutionen fast att nästkommande fleråriga budgetram tydligt kommer att behöva justeras uppåt. Det kommer att innebära ökade nationella bidrag till EU:s budget, vilket vi motsätter oss.Vi stödjer inte heller resolutionens andemening om att EU:s budget bör finansieras av en större andel egna medel. Följaktligen kan vi inte stödja parlamentets resolution om diskussionsunderlaget om framtiden för EU:s finanser.
2016/11/22
Establishing an instrument contributing to stability and peace (A8-0261/2017 - Arnaud Danjean) SV

. – Vi valde att inte rösta för mandat om trepartsförhandlingar om instrumentet som bidrar till stabilitet och fred (IcSP). Vi vill dock klargöra att vi inte motsätter oss ett instrument för att stödja stabilitet utanför EU:s gränser, inklusive genom militär kapacitetsuppbyggnad. Detta eftersom vi håller med om att säkerhet och utveckling är ömsesidigt förstärkande samt att det ena är en förutsättning för det andra. Vi uppskattar också arbetet i de olika utskotten för att hitta en lösning som exkluderar biståndspengar ur finansieringen av IcSP.Vi ställer oss dock fortfarande kritiska till valet av rättslig grund i utvecklingsartikeln 209 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt för militär kapacitetsbyggnad utan ett tydligt primärt utvecklingssyfte. Vidare innehåller inte förslaget en sluten lista på militär kapacitetsbyggnad enligt artikel 3a, vilket skulle riskera att finansiera aktiviteter som inte är ODA-fähiga. Således menar vi att den rättsliga grunden för utvecklingsartikel 209 bör vara i enlighet med ODA-kriterierna inom OECD/DAC medan kommissionens förslag går längre än så.En alternativ lösning som vilar på korrekt rättslig grund och finansieras därefter vore därför att föredra, istället för att leda om ett existerade instrument för civil kapacitetsuppbyggnad till militär sådan. Vi måste värna både utvecklingsbistånd och EU:s förmåga till civila insatser.
2016/11/22
Inclusion of greenhouse gas emissions and removals from land use, land use change and forestry into the 2030 climate and energy framework (A8-0262/2017 - Norbert Lins) SV

. – Skogspolitiken är en mycket viktig fråga för oss socialdemokrater. Ett aktivt och hållbart skogsbruk är en grundförutsättning för att stärka Sveriges och Europas klimatarbete och minska växthusgasutsläppen. Förnybar biomassa från skogen kan ersätta fossila material och produkter och spelar en nyckelroll i stärkandet av bioekonomin och omställningen till ett hållbart samhälle. Därför är det viktigt att framtida regelverk med bäring på skogen inte innebär en hämsko för dess fulla potential. Det är också viktigt att understryka att skogspolitik är nationell kompetens och att förutsättningarna för skogsbruk skiljer sig mellan EU-länder.Vi stödjer därför ändringsförslag 65 som bättre respekterar EU-ländernas olika förutsättningar och stärker skogssektorns bidrag till klimatarbetet och bioekonomin.
2016/11/22
Impact of international trade and EU’s trade policies on global value chains (A8-0269/2017 - Maria Arena) SV

. – Vi valde att rösta för betänkandet om den internationella handelns inverkan på vår tids alltmer komplexa värdekedjor. Betänkandet förordar att EU i egenskap av ett av världens största handelsblock bör använda sin handelspolitik bättre för att få upp lägstanivån gällande sociala och miljömässiga förhållanden i globala produktionsled. Vidare föreslår betänkandet mer bindande regelverk för tillbörlig aktsamhet och mer ambitiösa hållbarhetskapitel i EU:s handelsavtal. Vi ställer oss bakom betänkandet och anser att EU bör utgöra en stark röst emot dåliga förhållanden i globala värdekedjor. Rimliga arbetsvillkor och miljömässigt ansvar bör gälla såväl på den inre marknaden som utanför.I betänkandet finns en punkt som uppmanar till att förstärka EU:s handelspolitiska skyddsinstrument (TDI), och där anser vi att endast en förstärkning av sådana instrument inte nödvändigtvis är det långsiktigt bästa medlet för att åstadkomma målet. Vi tycker att EU bör arbeta för att förbättra förhållandena i globala värdekedjor inom internationella forum, såsom FN, WTO och ILO, samt bedriva en progressiv handelspolitik som är mer ambitiös gällande sociala och miljömässiga provisioner.
2016/11/22
Setting up a special committee on terrorism, its responsibilities, numerical strength and term of office (B8-0477/2017) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att avstå i slutomröstningen på resolutionen om inrättande av ett tillfälligt utskott mot terrorism. Kampen mot terrorism är en av våra främsta prioriteringar men vi befarar att inrättandet av ett nytt utskott ger ett begränsat mervärde och riskerar att ta tid och resurser från det viktiga lagstiftningsarbete mot terrorism som redan pågår i befintliga utskott.Vi ser även problem med det särskilda utskottets vida mandat där det utan någon särskild rättlig grund ska kunna kräva ut information från pågående brottsutredningar i medlemsstaterna.Av dessa skäl anser vi istället att det vore bättre att ytterligare intensifiera lagstiftningsarbetet i det utskott (LIBE) som idag ansvarar för frågorna. Fokus för arbetet bör ligga på att täppa till befintliga luckor och arbeta med de kommande initiativen från EU-kommissionen, däribland förslagen för att bättre koppla samman EU:s olika informationssystem samt att övervaka att de många initiativ som redan tagits, däribland direktivet mot terrorism, genomförs på ett bra sätt.
2016/11/22
EU action for sustainability (A8-0239/2017 - Seb Dance) SV

. – Vi välkomnar kommissionens ansträngningar att stärka arbetet med Agenda 2030 och målen för hållbar utveckling. För att möjliggöra en hållbar utveckling i linje med Parisavtalet måste utsläppen av växthusgaser minska mer och snabbare än i dagsläget. Alla sektorer i samhället måste bidra till detta arbete. En minskning av produktionen och konsumtionen av kött och mejeriprodukter skulle innebära fördelar ur klimat- och miljösynpunkt, öka resurseffektiviteten i jordbruket och kunna medföra hälsofördelar genom en mer balanserad kost. Vi ser problem med dagens intensiva djuruppfödningssystem som kan innebära ovärdiga förhållanden och sjukdomar samt belasta naturresurser. Vi verkar för att djuruppfödningen respekterar ett gott djurskydd och görs mer hållbar ur resurshänseende, så att alternativ skapas till dagens industriella produktion samtidigt som utsläppen minskar.
2016/11/22
Disclosure of income tax information by certain undertakings and branches (A8-0227/2017 - Hugues Bayet, Evelyn Regner) SV

. – Vi svenska socialdemokrater röstade för direktivet om öppen land-för-land-rapportering. Skatteflykt och skatteundandragande är en del av globaliseringens baksida och utgör ett hinder för jämlik utveckling både i vårt närområde och globalt. Varje år går EU-länderna miste om cirka 50-70 miljarder euro i förlorade skatteintäkter på grund av skatteflykt. Vi menar därför att det är angeläget med gemensamma EU-regler för multinationella bolag i syfte att rapportera var de och deras dotterbolag gör sin vinst, inkomster, utgifter och antal anställda för samtliga länder där de bedriver verksamhet, inklusive länder utanför EU. Att informationen är offentlig är avgörande för att förhindra förekomsten av brevlådeföretag och för ökad skattetransparens.På grund av stort motstånd från den kristdemokratiska gruppen och till viss del den liberala gruppen, landade tröskeln på 750 miljoner euro i årlig omsättning, trots att vi i den socialdemokratiska gruppen ämnade sänka gränsen till 40 miljoner euro så att fler företag skulle omfattas.
2016/11/22
Private security companies (A8-0191/2017 - Hilde Vautmans) SV

. – Vi svenska socialdemokrater röstade för initiativbetänkandet om privata säkerhetsföretag eftersom det belyser utvecklingen av dessa företag och även tydligt understryker den problematik som kan uppstå och har förekommit vid användningen av privata säkerhetsföretag och privata militära företag. Vi vill i relation till detta framhålla en restriktiv syn vad gäller att avvika från staters ansvar för våldsmonopolet.Som poängteras i betänkandet har privata säkerhetsföretag under de senaste årtiondena i allt större utsträckning använts av nationella regeringar och av militära och civila organ, både för att tillhandahålla inhemska tjänster och för att stödja utplaceringar utomlands, och har använts i EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik (GSFP) för att bland annat skydda EU-delegationer, tillhandahålla utbildning och stödja humanitärt bistånd.Vi anser att det är bra att betänkandet understryker att det behövs bättre överblick av dagens situation samt efterlyser tydliga regelverk för användning av privata säkerhetsföretag. Vi anser att utformningen av reglering och huruvida den bör vara på nationell nivå, EU-nivå, och/eller internationell nivå givetvis bör diskuteras mer ingående, men tycker det är bra att betänkandet presenterar en mängd förslag till regleringsmodeller och uppmanar till handling på det här området.
2016/11/22
Assessment of Horizon 2020 implementation (A8-0209/2017 - Soledad Cabezón Ruiz) SV

. – Vi socialdemokrater har idag röstat för betänkandet om bedömningen av genomförandet av Horisont 2020. Betänkandet lyfter på ett bra sätt fram att Horisont 2020 hittills är en framgång, med ett klart mervärde för EU:s medlemsstater, men att det också finns förbättringspotential till efterföljande ramprogram.Vi valde dock att lägga ner vår röst vad gäller en skrivning om att kommissionen uppmanas att skilja försvarsforskning från den civila forskningen i nästa fleråriga budgetram, så att det blir två olika program med två olika budgetar som inte påverkar budgetambitionerna för civil forskning i det nionde ramprogrammet. Dessutom uppmanas kommissionen att för parlamentet lägga fram möjliga sätt att finansiera ett framtida försvarsforskningsprogram i enlighet med fördragen, med en särskild budget med nya resurser och särskilda regler.Vi understryker att vi är positiva till europeiskt samarbete och till europeiska forskningsprogram som kan finansieras inom ramen för en gemensam EU-budget. Samtidigt framhåller vi åter igen vår budgetrestriktiva hållning, och alla diskussioner om ett försvarsforskningsprogram ska ske samlat och avvägas mot andra behov inom ramen för de kommande fleråriga budgetramförhandlingarna. Vi kan inte stödja att man redan nu föregriper en sådan diskussion genom uppmaningen till nya resurser för ett framtida försvarsforskningsprogram.
2016/11/22
Digitising European industry (A8-0183/2017 - Reinhard Bütikofer) SV

. – Vi socialdemokrater röstade för betänkandet om digitalisering av den europeiska industrin. Betänkandet lyfter på ett bra sätt fram både möjligheterna och utmaningarna med den tekniska utvecklingen.Betänkandet innehåller dock några problematiska skrivningar. Europaparlamentet uppmanar t.ex. medlemsstaterna att tillhandahålla skatteincitament för organisationer som genomför digitala och smarta produktionssystem, i syfte att stödja industriell digitalisering. Formuleringen är oklar, men vi vill understryka att vi inte stöder en politik med sänkta skatter för organisationer som effektiviserar, eftersom vi anser att alla företag ständigt måste arbeta för effektiviseringar, medan det är viktigt att bevara breda skattebaser, inte minst för att möjliggöra investeringar för nya jobb.Parlamentet beklagar också att resurserna till digitala strategier i EU:s budget är alltför knapphändiga för verklig effekt. Formuleringen lämnar öppet för tolkningar, men vår utgångspunkt är att vi inte stöder generella ökningar av EU:s budget.Betänkandet berör också arbetstagarbegreppet. Vår linje är tydlig i det att vi inte stöder förslag som skulle innebära ett framtagande av en europeisk definition för arbetstagare eller en särskild definition för dem som jobbar inom den digitala sektorn. Naturligtvis är det viktigt med rättslig klarhet om vad som gäller på den digitala arbetsmarknaden, men utgångspunkten är att detta ska ske inom rådande lagstiftning.
2016/11/22
Combating anti-semitism (B8-0383/2017, B8-0388/2017) SV

. – Vi svenska socialdemokrater röstade för resolutionen om bekämpningen av antisemitism. När högerextremismen och hatet mot minoriteter växer på flera håll i Europa är det extra viktigt att vi står upp för alla människors lika värde och bekämpar hat mot judar. De senaste årens terroristattacker riktade mot judar och judiska institutioner har inneburit nya hot. Vi anser att EU och medlemsstaterna måste öka samarbetet för att bekämpa hatbrott och garantera säkerheten för alla medborgare.I resolutionen görs en hänvisning till en arbetsdefinition av antisemitism från International Holocaust Remembrance Alliance . Vi valde att stödja denna skrivelse, då vi anser att en gemensam arbetsdefinition underlättar och ger vägledning för arbetet mot antisemitism i Europa. Denna definition innebär inte att kritik mot Israels regering är antisemitism. Den har heller ingen juridisk verkan, utan det är fortfarande medlemsländers nationella lagstiftning som definierar vad som är ett hatbrott.Vi röstade mot ett tillägg om definition som lades fram av gruppen De gröna och GUE/NGL-gruppen, då vi anser att texten var dåligt formulerad. Vi menar att det är fel att kritik mot staten Israel per definition inte kan vara antisemitism, då delar av det hat som riktas mot judar i Europa förkläs som kritik mot staten Israel.
2016/11/22
Annual report 2015 on the protection of EU's financial interests - Fight against fraud (A8-0159/2017 - Julia Pitera) SV

. – Vi svenska socialdemokrater röstade för betänkandet om årsrapporten för 2015 om skyddet av EU:s ekonomiska intressen – kampen mot bedrägerier. Betänkandet är relativt balanserat i sina slutsatser och lyfter bland annat fram det bekymmersamma ökade antalet rapporterade bedrägerier och oriktigheter under 2015, samt behovet av ökat skydd för visselblåsare i syfte att förebygga och rapportera bedrägerier. Vi anser emellertid att arbetet mot bedrägerier med EU:s medel fortsatt bäst bedrivs inom ramen för Eurojust. Därför ser vi inget omedelbart behov av en europeisk åklagarmyndighet. Vidare innebär förslaget om en europeisk åklagarmyndighet att medlemsstaterna överlåter sin åklagarbehörighet för vissa brott. Den grundläggande principen inom straffprocessen är att åklagarbehörigheten bör ligga inom respektive medlemsstats behörighet. Denna huvudregel bör gälla även framgent.
2016/11/22
Evaluation of external aspects of customs performance and management as a tool to facilitate trade and fight illicit trade (A8-0162/2017 - Tiziana Beghin) SV

. – Vi svenska socialdemokrater tycker det är viktigt med en väl fungerande tullunion samt moderna och effektiva tullprocedurer. Samarbetet mellan kommissionen och medlemsstaterna är viktigt för att säkerställa ett effektivt genomförande av det nya system som införts via unionens tullkodex. Dock kunde vi inte ställa oss bakom betänkandets uppmaning till en överföring av tullmyndigheternas ansvarsområden från nationell nivå till EU-nivå vad gäller säkerställande av en harmoniserad behandling vid platserna för införsel av varor till EU, övervakning av tullförvaltningarnas resultat och verksamhet samt insamling och bearbetning av tullupplysningar, eftersom vi har inställningen att det är medlemsstaternas kompetens. Däremot är det positivt om det gemensamma samarbetet förstärks och förbättras.
2016/11/22
Estimates of revenue and expenditure for the financial year 2018 – Section I – European Parliament (A8-0156/2017 - Richard Ashworth) SV

. – Vi svenska socialdemokrater är för ökad transparens och öppenhet när det gäller redovisning av utgifter inom ramen för ersättning för allmänna utgifter för Europaparlamentariker, det vill säga den så kallade kostnadsersättningen. Även om vi inte till fullo stödjer varje enskild förslagspunkt i ändringsförslag 1, vilka sammantaget riskerar att avsevärt öka den administrativa bördan, valde vi likväl att stödja ändringsförslagets andemening om ett bättre utformat system för kostnadsersättningen.
2016/11/22
Constitutional, legal and institutional implications of a Common Security and Defence Policy: possibilities offered by the Lisbon Treaty (A8-0042/2017 - Esteban González Pons, Michael Gahler) SV

. – Vi svenska socialdemokrater tycker att det är viktigt att EU anpassar sig till den säkerhetspolitiska utvecklingen genom att verktygen för EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik (GSFP) används mer effektivt. Vi uppskattar därför att betänkandet undersöker de möjligheter som Lissabonfördraget erbjuder till att effektivisera medlemsstaternas samarbete inom detta område.Vi stöder dock inte betänkandets genomgående uppmaningar om att GSFP ska utvecklas i riktning mot ett gemensamt försvar utan anser att försvarspolitiken bör förbli nationell kompetens. Vi motsätter oss specifikt delarna om en europeisk försvarsunion. Det är något som måste grunda sig på enhällighet bland medlemsstaterna, vilket förordas av Lissabonfördragets artikel 42.2 och 42.4.Vi tycker att det är viktigt att GSFP-åtgärder även fortsättningsvis används i syftet att bevara fred och förebygga konflikter utanför unionen och inte syftar till territoriell säkerhet för medlemsstaterna. Eftersom texten uttryckligen uppmanar till ett gemensamt försvar och anger specifika målsättningar för ökade försvarsutgifter valde vi att inte rösta för betänkandet. Vi ser dock behovet av en översyn av Athenamekanismen samt av en tydligare definition av bestämmelserna för samarbetet inom det permanenta strukturerade samarbetet (Pesco).
2016/11/22
Guidelines for the 2018 budget - Section III (A8-0060/2017 - Siegfried Mureşan) SV

. – Vi svenska socialdemokrater är generellt positiva till initiativ som kan främja den europeiska medvetenheten och identiteten. Dock valde vi att avstå från att rösta för förslaget om att lansera ett ”europeiskt interrailkort på 18-årsdagen”.Det finns fortfarande ett flertal frågetecken som behöver rätas ut. Projektet får inte finansieras på bekostnad av befintliga EU-program, De fördelningspolitiska konsekvenserna bör analyseras noggrant, vilket även gäller de skiftande geografiska förutsättningarna för EU:s samtliga medborgare. Dessutom bör kostnadseffektiviteten ställas i relation till andra angelägna satsningar, såsom kampen mot ungdomsarbetslösheten och andra utbildningspolitiska satsningar.
2016/11/22
Control of the acquisition and possession of weapons (A8-0251/2016 - Vicky Ford) SV

. – I veckan antogs förslaget till revidering av vapendirektivet. Omröstningen har föregåtts av en lång process där svenska Socialdemokraterna varit delaktiga i såväl debatter som det politiska innehållet genom ändringsförslag, trots att vi inte haft en ordinarie plats i det ansvariga utskottet (IMCO). Vi har under processens gång drivit linjen att svensk lagstiftning i dagsläget fungerar tillfredsställande och att den inte bör förändras utan snarare exporteras till europeisk lagstiftning.De kontroversiella punkterna i kommissionens första förslag har nu skrivits om till acceptabla förslag, vilka vi kan stödja. En förutsättning för de svenska Socialdemokraterna har varit att direktivet inte skulle påverka svensk lagstiftning i någon större utsträckning, vilket dagens antagna text garanterar.Möjligheten att utöva sportskytte och jakt förblir oförändrad i implementeringen av direktivet, samtidigt som direktivet ställer ökade krav på säker förvaring, ett gemensamt system för licenser och EU-märkning av varor på den inre marknaden.Med de garantier som den överenskomna texten utgör anser de svenska Socialdemokraterna att det är en tillräckligt bra kompromiss att stödja. Skulle den istället ha fallit, så skulle vi hamnat i en ovis situation där nuvarande överenskommelses garantier förmodligen skulle urholkas till det betydligt sämre för alla intresserade parter.
2016/11/22
End-of-life vehicles, waste batteries and accumulators and waste electrical and electronic equipment (A8-0013/2017 - Simona Bonafè) SV

. – Varje år genererar Europa cirka 2,5 miljarder ton avfall. Utslaget per invånare i EU motsvarar detta 5 ton avfall per person och år. För oss socialdemokrater råder det inga tvivel om att Europa måste göra mer för att stärka resurseffektiviteten och höja återvinningsgraden i hanteringen av avfall. Det är dags att stiga av avfallskarusellen.Att stärka incitamenten för den cirkulära ekonomin har en central roll när Europa ställer om till ett hållbarare samhälle. Det internationella Parisavtalet kräver ökade åtgärder från EU och omvärlden inom klimat- och miljöområdena. Vi ser positivt på att Europaparlamentet höjer ambitionen jämfört med kommissionens förslag och att återvinningsmålen för kommunalt avfall och förpackningar höjs. För vissa enskilda förpackningsmaterial hade vi önskat ett annat utfall, men vi konstaterar att samtliga berörda förpackningsmaterial röstades tillsammans och inte enskilt.Vi hade även föredragit progressivare regler för utfasningen av farliga ämnen i kretsloppen samt mindre detaljreglerande skrivningar och mer flexibilitet i frågan om producentansvar.Sammantaget stödjer vi emellertid de antagna betänkandena som vi anser utgör en viktig grund i Europas omställning till ett hållbarare och resurseffektivare samhälle.
2016/11/22
Waste (A8-0034/2017 - Simona Bonafè) SV

. – Varje år genererar Europa cirka 2,5 miljarder ton avfall. Utslaget per invånare i EU motsvarar detta 5 ton avfall per person och år. För oss socialdemokrater råder det inga tvivel om att Europa måste göra mer för att stärka resurseffektiviteten och höja återvinningsgraden i hanteringen av avfall. Det är dags att stiga av avfallskarusellen.Att stärka incitamenten för den cirkulära ekonomin har en central roll när Europa ställer om till ett hållbarare samhälle. Det internationella Parisavtalet kräver ökade åtgärder från EU och omvärlden inom klimat- och miljöområdena. Vi ser positivt på att Europaparlamentet höjer ambitionen jämfört med kommissionens förslag och att återvinningsmålen för kommunalt avfall och förpackningar höjs. För vissa enskilda förpackningsmaterial hade vi önskat ett annat utfall, men vi konstaterar att samtliga berörda förpackningsmaterial röstades tillsammans och inte enskilt.Vi hade även föredragit progressivare regler för utfasningen av farliga ämnen i kretsloppen samt mindre detaljreglerande skrivningar och mer flexibilitet i frågan om producentansvar.Sammantaget stödjer vi emellertid de antagna betänkandena som vi anser utgör en viktig grund i Europas omställning till ett hållbarare och resurseffektivare samhälle.
2016/11/22
Landfill of waste (A8-0031/2017 - Simona Bonafè) SV

. – Varje år genererar Europa cirka 2,5 miljarder ton avfall. Utslaget per invånare i EU motsvarar detta 5 ton avfall per person och år. För oss socialdemokrater råder det inga tvivel om att Europa måste göra mer för att stärka resurseffektiviteten och höja återvinningsgraden i hanteringen av avfall. Det är dags att stiga av avfallskarusellen.Att stärka incitamenten för den cirkulära ekonomin har en central roll när Europa ställer om till ett hållbarare samhälle. Det internationella Parisavtalet kräver ökade åtgärder från EU och omvärlden inom klimat- och miljöområdena. Vi ser positivt på att Europaparlamentet höjer ambitionen jämfört med kommissionens förslag och att återvinningsmålen för kommunalt avfall och förpackningar höjs. För vissa enskilda förpackningsmaterial hade vi önskat ett annat utfall, men vi konstaterar att samtliga berörda förpackningsmaterial röstades tillsammans och inte enskilt.Vi hade även föredragit progressivare regler för utfasningen av farliga ämnen i kretsloppen, samt mindre detaljreglerande skrivningar och mer flexibilitet i frågan om producentansvar.Sammantaget stödjer vi emellertid de antagna betänkandena som vi anser utgör en viktig grund i Europas omställning till ett hållbarare och resurseffektivare samhälle.
2016/11/22
Packaging and packaging waste (A8-0029/2017 - Simona Bonafè) SV

. – Varje år genererar Europa cirka 2,5 miljarder ton avfall. Utslaget per invånare i EU motsvarar detta 5 ton avfall per person och år. För oss socialdemokrater råder det inga tvivel om att Europa måste göra mer för att stärka resurseffektiviteten och höja återvinningsgraden i hanteringen av avfall. Det är dags att stiga av avfallskarusellen.Att stärka incitamenten för den cirkulära ekonomin har en central roll när Europa ställer om till ett hållbarare samhälle. Det internationella Parisavtalet kräver ökade åtgärder från EU och omvärlden inom klimat- och miljöområdena. Vi ser positivt på att Europaparlamentet höjer ambitionen jämfört med kommissionens förslag och att återvinningsmålen för kommunalt avfall och förpackningar höjs. För vissa enskilda förpackningsmaterial hade vi önskat ett annat utfall, men vi konstaterar att samtliga berörda förpackningsmaterial röstades tillsammans och inte enskilt.Vi hade även föredragit progressivare regler för utfasningen av farliga ämnen i kretsloppen samt mindre detaljreglerande skrivningar och mer flexibilitet i frågan om producentansvar.Sammantaget stöder vi emellertid de antagna betänkandena som vi anser utgör en viktig grund i Europas omställning till ett hållbarare och resurseffektivare samhälle.
2016/11/22
Fundamental rights implications of big data (A8-0044/2017 - Ana Gomes) SV

. – Betänkandet om stordatas effekter på de grundläggande rättigheterna innehåller viktiga förslag för att förhindra diskriminering och garantera rätten till privatliv. Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet, men vi ser problem med formuleringarna i tre punkter i betänkandet.I punkt 13 uppmanas till samarbete mellan regeringar, utbildningsinstitutioner och mediaorganisationer i syfte att stärka mediekunskap i en digital miljö. Vi välkomnar åtgärder för ökad mediekunskap men anser att dessa aldrig får gå ut över mediers oberoende eller leda till statlig inblandning.I punkt 14 fastslås att offentliga myndigheters offentliggörande av personuppgifter med hänsyn till ett allmänt intresse kan tillåtas i ett demokratiskt samhälle. Vi välkomnar att vikten av öppenhet fastlås men anser i linje med den svenska offentlighetsprincipen att punkten har en för snäv syn på öppenhet.Punkt 16 berör regler för kryptering. Kryptering har många legitima användningsområden men används även i allt större utsträckning inom organiserad brottslighet. För att kunna utreda allvarlig brottslighet är det viktigt att brottsbekämpande myndigheter har tillgång till kommunikationer. Punkten är för långtgående i detta avseende.
2016/11/22
Budgetary capacity for the Eurozone (A8-0038/2017 - Reimer Böge, Pervenche Berès) SV

. – Vi svenska socialdemokrater stödjer till fullo euroländernas arbete med att säkerställa ett välfungerande valutaområde som kan bidra till ökad sysselsättning och tillväxt i Europeiska unionen. Förtroendet för det gemensamma valutasamarbetet behöver återupprättas, samtidigt som Maastrichtkriterierna respekteras. Enligt stabilitets- och tillväxtpaktens två centrala delar får statsskulden högst uppgå till 60 procent av BNP, och budgetunderskottet får inte överstiga 3 procent av BNP. Det är dock få euroländer i dag som lever upp till dessa krav.Finans- och skattepolitisk konvergens kan behövas för eurozonen, men bör emellertid inte förordas i syfte att kompensera för de strukturella utmaningar som föreligger i ett antal euroländer. Strukturella reformer kommer därför att behöva genomföras för att främja jobb och tillväxt samt bidra till sunda offentliga finanser.
2016/11/22
Cost-effective emission reductions and low-carbon investments (A8-0003/2017) SV

. – För oss socialdemokrater är det självklart att utsläppshandeln ska leverera de utsläppsminskningar som krävs för att lägga klimatarbetet i linje med EU:s långsiktiga klimatmål och det internationella klimatavtalet i Paris. Då måste utsläppen minska mer och snabbare än hittills.För oss socialdemokrater är det centralt att utsläppshandeln levererar ökade insatser för klimatet och skapar rätt förutsättningar för industrin att ställa om till en hållbarare produktion, samtidigt som vi undviker negativa sociala effekter. Vi välkomnar betänkandets positiva aspekter som inkluderingen av sjöfartssektorn, skrotandet av en del av överskottet av utsläppsrätter, satsningar på innovation och upprättandet av en social omställningsfond, som vi varit drivande i att förhandla fram.Inför dagens omröstning har EPP-gruppen svikit den politiska överenskommelsen från miljöutskottet om utsläppshandeln. Resultatet är att det betänkande som parlamentet idag antagit försvagats avsevärt.Sammantaget kommer utsläppshandeln nu inte att ligga i linje med EU:s långsiktiga klimatmål eller det internationella klimatavtalet i Paris. Det ger parlamentet en alltför urvattnad position inför förhandlingarna med rådet. Därför röstade vi emot betänkandet i slutomröstningen.
2016/11/22
European Semester for Economic Policy Coordination: Annual Growth Survey 2017 (A8-0039/2017 - Gunnar Hökmark) SV

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om den europeiska planeringsterminen för samordning av den ekonomiska politiken: den årliga tillväxtöversikten.Betänkandet rekommenderar bland annat ett bättre genomförande av den ”goda tringeln” med offentliga och privata investeringar, socialt balanserade strukturreformer och ansvarsfulla offentliga finanser. Flera medlemsländer behöver göra mer för att säkra tillväxt och skapa varaktig sysselsättning. Den genomsnittliga arbetslösheten minskar gradvis och sysselsättningsnivåerna ökar, men i alltför långsam takt. Långtids- och ungdomsarbetslösheten ligger kvar på oroväckande höga nivåer. Privata och offentliga investeringar behöver främjas för att sluta investeringsgapet som uppstod i efterdyningarna av finanskrisen.Dock motsätter vi oss de generella skrivningarna i betänkandet om behovet av skattereformer i syfte att minska skattetrycket på arbete och att EU skulle behöva samla in egna medel för att minska trycket på de nationella budgetarna. Vi svenska socialdemokrater anser att medlemsstaternas skattepolitik ska beslutas på nationell nivå och att medlemsländernas medlemsavgift även fortsättningsvis ska utgöra huvuddelen av EU:s finansiering, samtidigt som EU:s budget håller sig inom de långsiktigt fastställda budgetramarna.
2016/11/22